Tetszett a cikk?

A fogyatékkal élő tanulók a köz- és felsőoktatási rendszer legkiszolgáltatottabbjai – derült ki az oktatási jogok biztosa hivatalának múlt évi tevékenységéről szóló kedden nyilvánoságra hozott értékelésből. A hivatal szerint továbbra is probléma, hogy az érintettek nem ismerik az oktatási jogokat.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa elmondta: hivatala vizsgálatot indított a fogyatékos hallgatók jogérvényesülésének tisztázására. Tapasztalatai szerint ugyanis sok oktatási intézményben nem tudják, hogy kiemelkedő normatív támogatás jár a fogyatékos hallgatók után. Véleménye szerint az érintettek jogainak érvényesülésére az intézményeknek koordinátorokat kellene alkalmazniuk. A vizsgálat során valamennyi felsőoktatási intézménynek kérdőívet küldenek azzal a céllal, hogy felmérjék, hány fogyatékos hallgatójuk van, illetve hogyan segítik őket. Ezt követően a hivatal illetékese több egyetemre és főiskolára ellátogatva tájékozódik majd, ahol a hivatal munkatársai az érintetteket is megkeresik.
Tavaly a hivatal 711 ügyet vizsgált meg és összesen 41 - jogilag nem kötelező erejű - ajánlást fogalmazott meg. Az oktatási biztos szerint továbbra is egyik legnagyobb akadálya az oktatási jogok érvényesülésének, hogy azokat az érintettek nem ismerik, vagy téves, pontatlan információkat kapnak. Példaként a felvételi tájékoztatót említette, amelyben 2001-ben és 2002-ben egyaránt számos hibát és hiányosságot találtak.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!