Tetszett a cikk?

Országos parlagfűmentesítési akciót tartanak jövő héten a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezésére immár harmadik alkalommal. Persányi Miklós a szaktárca irányítója, Csehák Judit egészségügyi, Németh Imre földművelésügyi és Lamperth Mónika belügyminiszterrel közös felhívásban fordul a lakossághoz, az önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez, hogy tegyenek lépéseket az egészségkárosító allergén gyomnövény visszaszorítására.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a magyarországi asztmások száma meghaladja a 160 ezret, az allergiában szenvedőké pedig 2 millióra becsülhető, s emiatt kiemelt figyelmet érdemel az allergének elleni védekezés. Persányi Miklós elmondta, a környezetvédelmi minisztérium zöld forrás pályázatán belül a biológiai eredetű allergének kordában tartására 50 millió forintot különítettek el, amelyből 80-90 mentesítési akció támogatására nyílik mód. A zöld falu program – amelyre a 2000 lakosnál kisebb önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázhatnak – szintén prioritásként kezeli az allergén gyomnövények nagy területre kiterjedő szervezett irtását. A tárca emellett egy vállalati felajánlásnak köszönhetően 30 ezer pár cérnakesztyűt biztosít civil szervezeteknek, önkormányzatoknak a parlagfű irtásához. A kesztyűkből 10 ezer párat a miniszter felajánlott a fővárosi önkormányzatnak, amelyből 500 párat átadott Demszky Gábor főpolgármesternek a tájékoztatón.
Demszky Gábor elmondta: a főváros idén a zöldterületek karbantartására mintegy 500 millió forintot fordít, amelyből 100 millió forint jut a parlagfű irtására. A főpolgármester úgy vélte, hogy érdemes lenne megsokszorozni a költségvetésben az e célra fordítható forrásokat, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak ugyanis évente milliárdos kiadásokat jelent a parlagfű okozta allergiás megbetegedések gyógyítása. Közlése szerint csak Budapesten 400 ezer embert érintenek ezek a megbetegedések.
Demszky Gábor felhívta a figyelmet arra: a főváros köztisztaságáról szóló rendelet előírja, hogy az ingatlantulajdonosok kötelesek területükön és az előtte lévő járdán gyommentesítést végezni. Ennek elmulasztása szabálysértési bírságot von maga után. A növényvédelemről szóló törvény szintén előírja a termelők és felhasználók számára a károsítók elleni védekezést, amelynek elmulasztása egymillió forintig terjedő bírsággal sújtható.
Szakemberek szerint ugyan pillanatnyilag kevesebb a parlagfű mint tavaly, azonban az esőzések miatt arra lehet számítani, hogy a tömeges virágzás augusztus elejére-közepére csúszhat. Ezért is rendkívül fontos, hogy az irtás időben elkezdődjön. A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a nyolc évvel ezelőtt indított fővárosi parlagfű program eredményeként Budapesten visszaszorulóban van a gyomnövény, ugyanakkor országos szinten több mint 10 százalékkal nőtt a parlagfüves területek nagysága, és már meghaladja az 5 millió hektárt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Kétszer egymás után is lezúzta a méregdrága luxusjacht a dokkot

Videó: Kétszer egymás után is lezúzta a méregdrága luxusjacht a dokkot

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban

Tüntetők foglaltak el egy kormányzati épületet Örményországban