Országos parlagfűmentesítési akciót tartanak jövő héten a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kezdeményezésére immár harmadik alkalommal. Persányi Miklós a szaktárca irányítója, Csehák Judit egészségügyi, Németh Imre földművelésügyi és Lamperth Mónika belügyminiszterrel közös felhívásban fordul a lakossághoz, az önkormányzatokhoz, civil szervezetekhez, hogy tegyenek lépéseket az egészségkárosító allergén gyomnövény visszaszorítására.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a magyarországi asztmások száma meghaladja a 160 ezret, az allergiában szenvedőké pedig 2 millióra becsülhető, s emiatt kiemelt figyelmet érdemel az allergének elleni védekezés. Persányi Miklós elmondta, a környezetvédelmi minisztérium zöld forrás pályázatán belül a biológiai eredetű allergének kordában tartására 50 millió forintot különítettek el, amelyből 80-90 mentesítési akció támogatására nyílik mód. A zöld falu program – amelyre a 2000 lakosnál kisebb önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázhatnak – szintén prioritásként kezeli az allergén gyomnövények nagy területre kiterjedő szervezett irtását. A tárca emellett egy vállalati felajánlásnak köszönhetően 30 ezer pár cérnakesztyűt biztosít civil szervezeteknek, önkormányzatoknak a parlagfű irtásához. A kesztyűkből 10 ezer párat a miniszter felajánlott a fővárosi önkormányzatnak, amelyből 500 párat átadott Demszky Gábor főpolgármesternek a tájékoztatón.
Demszky Gábor elmondta: a főváros idén a zöldterületek karbantartására mintegy 500 millió forintot fordít, amelyből 100 millió forint jut a parlagfű irtására. A főpolgármester úgy vélte, hogy érdemes lenne megsokszorozni a költségvetésben az e célra fordítható forrásokat, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak ugyanis évente milliárdos kiadásokat jelent a parlagfű okozta allergiás megbetegedések gyógyítása. Közlése szerint csak Budapesten 400 ezer embert érintenek ezek a megbetegedések.
Demszky Gábor felhívta a figyelmet arra: a főváros köztisztaságáról szóló rendelet előírja, hogy az ingatlantulajdonosok kötelesek területükön és az előtte lévő járdán gyommentesítést végezni. Ennek elmulasztása szabálysértési bírságot von maga után. A növényvédelemről szóló törvény szintén előírja a termelők és felhasználók számára a károsítók elleni védekezést, amelynek elmulasztása egymillió forintig terjedő bírsággal sújtható.
Szakemberek szerint ugyan pillanatnyilag kevesebb a parlagfű mint tavaly, azonban az esőzések miatt arra lehet számítani, hogy a tömeges virágzás augusztus elejére-közepére csúszhat. Ezért is rendkívül fontos, hogy az irtás időben elkezdődjön. A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a nyolc évvel ezelőtt indított fővárosi parlagfű program eredményeként Budapesten visszaszorulóban van a gyomnövény, ugyanakkor országos szinten több mint 10 százalékkal nőtt a parlagfüves területek nagysága, és már meghaladja az 5 millió hektárt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Botrányos: Trump veje segítette a szaúdi herceget az újságíró-gyilkosság után

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Hiába akar a kormány szabadulni a közmunkásoktól, a polgármesterek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk

Hiába akar a kormány szabadulni a közmunkásoktól, a polgármesterek foggal-körömmel ragaszkodnak hozzájuk