Tetszett a cikk?

Nincs állami szereplője a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által vizsgált Pannonplast-ügyletnek - jelentette ki a kormányszóvivő szerdán, míg az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) cáfolta, hogy Pannonplast-részvények vásárlását finanszírozta volna. A cég szerepéről a PSZÁF elnökének keddi, ismeretlen tettesek által elkövetett megveretésével kapcsolatban jelentek meg sajtóértesülések.

Az ÁAK neve azt követően merült fel a Pannonplast-ügyben, hogy a PSZÁF keddi határozatából kiderült: a Britton Kft., a Kartonpack Rt. és a PEVDI Kft. befolyásszerzését a Pannonplastban "közvetett módon a Britton LLC-vel rendszeres és jelentős mértékű pénzügyi kapcsolatot fenntartó, állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságtól származó átutalás biztosította." A határozat nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megszegése miatt a Britton Kft.-t 6 millió forintra, a PEVDI Kft.-t 5 millió forintra büntette, az állami céget azonban nem nevezte meg. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el, miután a PSZÁF elnökhelyettese a héten levélben megnevezett egy állami céget is a Pannonplast-ügylet kapcsán.
Az ÁAK Rt. által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján megállapítható, hogy jogszerű, jóhiszemű ügyletet hajtott végre az ÁAK Rt., "ilyen értelemben a céggel kapcsolatos vélekedések igaztalannak bizonyultak" - jelentette ki a kormányszóvivő. Az ÁAK vezérigazgatója, Bitvai Miklós szerdán elismerte, hogy a cég szabad forrásait egy brókercégen keresztül befekteti, "értékpapírokat vásárol más kuncsaftoktól a társaság megbízása alapján." "Hogy a tranzakcióban részt vevő másik oldal mire költi az értékpapírok ellenértékét, az nem tartozik az ÁAK-ra, s ezért nem is felelős" - tette hozzá.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte szerdán annak tisztázására, "miként válhatott részesévé egy közpénzekből gazdálkodó állami vállalat a Pannonplast Rt.-t érintő manipulációnak." A vizsgálóbizottság szükségességét "indokolja az a tény is, hogy az eddig hivatalosan meg nem nevezett állami vállalat szerepét felfedő PSZÁF-jelentés előtt egy nappal brutálisan megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét" - írta a képviselőcsoport szerdai közleményében.
Szász Károlyt hétfőn hajnalban verte össze két ismeretlen férfi. A támadásban a felügyelet elnöke nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, s csak kedden hagyta el a kórházat. Szerdán otthonában felkereste őt Jürgen Köppen, az Európai Unió rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki jelezte: az EU illetékes brüsszeli szervezetei kiemelt figyelemmel követik a PSZÁF-fal kapcsolatos eseményeket.
Budapest rendőrfőkapitánya egymillió forint jutalmat ajánlott fel annak, aki érdemi információval segíti az ügyben indított nyomozást. A nyomozásba a Nemzetbiztonsági Hivatal is bekapcsolódott. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme az 530 lóerős BMW i4 M Sport villanyautó

Íme az 530 lóerős BMW i4 M Sport villanyautó

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Átadták az Artisjus irodalmi díjakat

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját

Magyar kutatás a koronavírusról: a válaszadók tizede elvesztette a munkáját