Nincs állami szereplője a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által vizsgált Pannonplast-ügyletnek - jelentette ki a kormányszóvivő szerdán, míg az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) cáfolta, hogy Pannonplast-részvények vásárlását finanszírozta volna. A cég szerepéről a PSZÁF elnökének keddi, ismeretlen tettesek által elkövetett megveretésével kapcsolatban jelentek meg sajtóértesülések.

Az ÁAK neve azt követően merült fel a Pannonplast-ügyben, hogy a PSZÁF keddi határozatából kiderült: a Britton Kft., a Kartonpack Rt. és a PEVDI Kft. befolyásszerzését a Pannonplastban "közvetett módon a Britton LLC-vel rendszeres és jelentős mértékű pénzügyi kapcsolatot fenntartó, állami tulajdonban álló, költségvetési forrásokból gazdálkodó gazdasági társaságtól származó átutalás biztosította." A határozat nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megszegése miatt a Britton Kft.-t 6 millió forintra, a PEVDI Kft.-t 5 millió forintra büntette, az állami céget azonban nem nevezte meg. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el, miután a PSZÁF elnökhelyettese a héten levélben megnevezett egy állami céget is a Pannonplast-ügylet kapcsán.
Az ÁAK Rt. által szerdán nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján megállapítható, hogy jogszerű, jóhiszemű ügyletet hajtott végre az ÁAK Rt., "ilyen értelemben a céggel kapcsolatos vélekedések igaztalannak bizonyultak" - jelentette ki a kormányszóvivő. Az ÁAK vezérigazgatója, Bitvai Miklós szerdán elismerte, hogy a cég szabad forrásait egy brókercégen keresztül befekteti, "értékpapírokat vásárol más kuncsaftoktól a társaság megbízása alapján." "Hogy a tranzakcióban részt vevő másik oldal mire költi az értékpapírok ellenértékét, az nem tartozik az ÁAK-ra, s ezért nem is felelős" - tette hozzá.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportja parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte szerdán annak tisztázására, "miként válhatott részesévé egy közpénzekből gazdálkodó állami vállalat a Pannonplast Rt.-t érintő manipulációnak." A vizsgálóbizottság szükségességét "indokolja az a tény is, hogy az eddig hivatalosan meg nem nevezett állami vállalat szerepét felfedő PSZÁF-jelentés előtt egy nappal brutálisan megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét" - írta a képviselőcsoport szerdai közleményében.
Szász Károlyt hétfőn hajnalban verte össze két ismeretlen férfi. A támadásban a felügyelet elnöke nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, s csak kedden hagyta el a kórházat. Szerdán otthonában felkereste őt Jürgen Köppen, az Európai Unió rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki jelezte: az EU illetékes brüsszeli szervezetei kiemelt figyelemmel követik a PSZÁF-fal kapcsolatos eseményeket.
Budapest rendőrfőkapitánya egymillió forint jutalmat ajánlott fel annak, aki érdemi információval segíti az ügyben indított nyomozást. A nyomozásba a Nemzetbiztonsági Hivatal is bekapcsolódott. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

A Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnökévé választották Polgár Juditot

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba