Tetszett a cikk?

Magyarország lakóinak 13 százaléka, közel 1 millió 300 ezer ember él halmozott szegénységben, és a szegénység kockázata a kisgyermekeknél a legnagyobb - áll az ENSZ megbízásából a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Kutatóintézete által készített tanulmányban.

Tudatosítani kell a szegénység kérdésének fontosságát, fel kell rázni a közvéleményt, hogy az ország a jövedelmek szempontjából kettészakadt, és ezen csak reformok bevezetésével lehet segíteni - hangoztatta Göncz Árpád A szegénység enyhítéséért - helyzetkép és javaslatok címmel közzétett tanulmány ismertetésén Budapesten.
Fóti Klára, az MTA tudományos főmunkatársa, a tanulmánykötet szerkesztője szerint, a 2000 és 2002 közötti adatok alapján az elmúlt évek gazdasági növekedésével nem került Magyarország jobb helyre, sőt a szegénységi rés, a legszegényebbek átlagtól való elmaradása ismét nőni kezdett. A hatévesnél fiatalabb gyermekek egyötöde, a 14 évesnél fiatalabbak 17 százaléka él halmozottan hátrányos körülmények között.
Az ötödik alkalommal készített felmérés szerint Magyarország az 54 ország között a 35. helyen áll, amit úgy számítottak ki, hogy egy mérőszámban összesítik az egy főre eső bruttó nemzeti jövedelmet az adott országban a várható élettartammal és az iskolázottsággal. A felmérés szerint a várható élettartam Magyarországon kevesebb, mint a szomszédos országokban, jelenleg 71,3 év.
A tanulmány rámutat arra is, hogy a segélyezési rendszer gyenge hatékonyságú, és csak kevéssé enyhíti a halmozott szegénységet. Ennek az oka részben az, hogy az alacsony jövedelemszint önmagában nem jogosít támogatásra, és a rászorulók csak bizonyos jogcímeken juthatnak segélyhez, így nagyrészük ellátás nélkül marad. Göncz Árpád véleménye és a tanulmány készítői szerint ezen csak a segélyezési rendszer átalakításával, a szociális támogatások egyszerűsítésével lehet segíteni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

Még két év: 2023-ra várja az összecsukható iPhone-t az Apple-elemző

Még két év: 2023-ra várja az összecsukható iPhone-t az Apple-elemző

Varga Mihály: Korai még az a kérdés, érheti-e hátrány a magyarokat a keleti vakcinák miatt

Varga Mihály: Korai még az a kérdés, érheti-e hátrány a magyarokat a keleti vakcinák miatt