Tetszett a cikk?

Az egészségügyi minisztérium ismételten bekéri a közigazgatási hivatalok vezetőitől a hálós ágyakra vonatkozó adatokat, hogy e korlátozó eszközök felszámolása érdekében tájékozódhasson a jelen helyzetről. A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, napjainkban is több pszichiátriai otthonban használnak úgynevezett hálós ágyat Magyarországon.

Az Európa Bizottság 1999-ben, egy Magyarországról készített jelentésében rögzítette, hogy a pszichiátriai otthonokból ki kell vonni a hálós ágyakat, mivel használatuk nem megengedhető.Egy, az intézmények számára 1997-ben megküldött módszertani levél, melyet a Magyar Pszichiátriai Társaság készített, szintén azt tartalmazta: hálós ágyakat szociális otthonokban tilos használni.
„A hálós ágyak felszámolása csak egy folyamat eredménye lehet. Ehhez ugyanis a megfelelő személyi és felszereltségi feltételeknek is meg kell lenniük” - mondta Bódi Éva, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője. Mindezt segíthetik az országos szintű rekonstrukciós programok és a címzett beruházások, valamint a 2001 óta erre a célra forrásokat biztosító modellkísérleti programok.
2000-ben Törökszentmiklóson egy ápolt azért égett halálra, mert a lelakatolt hálós ágyból nem tudott kiszabadulni, s a mai napig nincs olyan szabály, amely előírná az egészségügyi és szociális intézményeknek, hogy dokumentálják a kényszerítő eszközök használatát - mondták el szakértők.
A szakminisztériumnak 1999-ben még tudomása volt arról, hogy több helyen használják a korlátozó eszközt, ezért körlevélben kérte a megyei közgyűlések elnökeit arra, vonják ki a hálós ágyakat a használatból. A tárca 2000-es adatai szerint az ország hét megyéjében és a fővárosban összesen 63 hálós ágyat használtak. A minisztérium 2001 októberében már csak 19 hálós ágyról tudott, melyekbe leginkább súlyos értelmi fogyatékosokat zártak be, pszichiátriai betegek esetében alig fordult elő a hálós ágyak használata. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

A kormány rossz döntéseinek sorozata kellett ahhoz, hogy Csehország az EU legjobban fertőzött országa legyen

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

Erős földrengés volt Görögországban, sok épület romba dőlt

Erős földrengés volt Görögországban, sok épület romba dőlt