Tetszett a cikk?

Az önkéntes haderőre való áttérés után már egy kiképzőközpont is elég lesz a katonák alapkiképzéséhez, így a tervek szerint két katonai bázist is bezárnak. A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája (HEL) súlyos hibának tartja, hogy a sorozás végrehajtásáról szóló rendelet értelmében 2005-ben is lesz bevonulás. Szlovéniában eközben a tervezettnél hamarabb eltörlik a sorkatonai szolgálatot.

A Magyar Közlöny 100. számában megjelent rendelet szerint az utolsó bevonulás 2005 januárjában lesz, az utolsó sorkatonák pedig június 29-én szerelnek majd le a honvédségtől. A Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája (HEL) súlyos politikai, szakmai és kommunikációs hibának tartja, hogy a sorozás végrehajtásáról szóló rendelet értelmében 2005-ben is lesz bevonulás, szemben a tárca korábbi időpontra vonatkozó közléseivel. A sorozási "kényszer megszüntetéséhez jelentős idő és pénz nem szükséges, az önkéntességre való áttérés halogatásának nincsenek ésszerű indokai" - hívja fel a figyelmet közleményében a HEL.
A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója, Matyuc Péter szerint az önkéntes-hivatásos haderőre való áttérést "változatlanul a legkorábbi időpontra kívánja időzíteni a tárca, de a kormányzati döntés 2005-ig ad lehetőséget a rendszer kialakítására". A korábbi tervek szerint a kormányzati ciklus végéig valósították volna meg az áttérést. A honvédelmi miniszter az SZDSZ elnökével megállapodott arról, hogy megvizsgálják az utolsó bevonulás korábbra hozásának lehetőségét. Juhász Ferenc februárban úgy nyilatkozott: még nem tisztázott, hogy 2004-ben vagy 2005-ben szerel-e majd le az utolsó sorkatona, azonban annyi bizonyos, hogy már a kormányprogramban vállalt 2006-os időpont előtt is megszűnhet a kötelező sorkatonai szolgálat.
Az önkéntes-hivatásos haderőre való áttérés után már egy kiképzőközpont is elég lesz a katonák alapkiképzéséhez, így a tervek szerint 2006-ban bezárják a szabadszállási és a szombathelyi bázisokat. A közelmúltban mindkét településen tiltakozásba kezdtek, mert a kiképzőközpontok bezárása miatt a munkanélküliség növekedésétől tartanak. Matyuc szerint a kiképzőközpontok bezárásával kapcsolatos munkaügyi problémákat a szaktárca a munkaügyi minisztériummal közösen fogja kezelni.
Szlovénia a tervezettnél hamarabb eltörli a sorkatonai szolgálatot, újévtől csak önkéntes, illetve hivatásos katonaságot tart. Nem lesz sorozás már a jövő hónapban sem, helyette három hónapos önkéntes kiképzési lehetőségről szóló rendelet lép hatályba. A jövő év elejétől 18 és 27 év közötti fiatalok önkéntes jelentkezését várják, fizetség ellenében. A szlovén hadsereg hivatásos hadsereggé való átalakításának folyamatát 2010-re akarják befejezni, eddig 500 hivatásos katonát vettek fel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három új hibrid Renault érkezett Magyarországra, kipróbáltuk őket

Három új hibrid Renault érkezett Magyarországra, kipróbáltuk őket

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint

Szabó Tímea lehet a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely szerint

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban

Új lobbistát igazolt a kormány, hogy jókat írjon Magyarországról az amerikai sajtóban