Tetszett a cikk?

A közigazgatási reform végrehajtását, az állami pályázati források decentralizált elosztását és az ideinél 250 milliárd forinttal több pénzt szeretne jövőre a helyhatóságoknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) - mondta el Dióssy László, a szervezet elnöke hétfőn.

Az érdekszövetség álláspontjáról kedden tájékoztatják a miniszterelnököt - tette hozzá az ország legnagyobb, 1700 taggal rendelkező önkormányzati szövetségének vezetője. A kormányfő kedden Szigethalmon találkozik a hét önkormányzati szövetség vezetőivel. A TÖOSZ szorgalmazza, hogy a kormány szerdai ülésén kötelezze el magát olyan közigazgatási reformlépések mellett, amelyek nem igénylik az úgynevezett kétharmados törvények módosítását. Ezekhez ugyanis a jelek szerint ma nincs meg a politikai háttér - tette hozzá az elnök.
Dióssy szerint azt kérik a miniszterelnöktől, hogy az állami források decentralizált elosztását a tárcák helyett a régiók és a kistérségek végezzék a jövőben. Sürgetik azt is, hogy a közigazgatási reform keretében helyzetbe hozzák, megerősítsék a kistérségeket. A TÖOSZ elnöksége indítványozza, hogy jövőre elsődlegesen azon települések helyzetét javítsák, amelyek működési támogatást kapnak. Forrásokat igényelnek az önkormányzatok több mint a felét kitevő, önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő települések számára ahhoz, hogy egyedül vagy összefogással EU-pályázatokat nyújthassanak be. Dióssy szerint szükség van az önkormányzatok GDP-ből való részesedésének növelésére, de legalább a szinten tartására és összességében 250 milliárd forinttal több forrást igényelnek az önkormányzatok részére ajövő évben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alaposan átrendezte a lakáspiacot a falusi csok

Alaposan átrendezte a lakáspiacot a falusi csok

Távolságot tartva kerülik a Kába-követ a muszlim zarándokok

Távolságot tartva kerülik a Kába-követ a muszlim zarándokok

Már Japánban is fizetni kell a műanyag zacskókért

Már Japánban is fizetni kell a műanyag zacskókért