Tetszett a cikk?

Támogatják a parlamenti pártok az elektronikus hírközlésről szóló törvényjavaslatot, az ellenzék azonban azt is jelezte: a törvényhez módosító indítványokat fog benyújtani.

Az új hírközlésről szóló törvény megalkotását az indokolja, hogy az elmúlt két évben jelentős változások következtek be a piaci viszonyokban, a mobiltelefonok száma nőtt, a szolgáltatók között jelentős az árprés, a vezetékes telefonoké pedig csökkent - mondta az MSZP-s Molnár Gyula. A képviselő azt is hozzátette: 2003 júliusában hatályba léptek azok az uniós irányelvek, amelyek széles körben szabályozzák a hírközlést, így az indítványnak jogharmonizációs célja is van; a javaslat a piaci verseny megnyitásával csökkenteni fogja az árakat, elérhetővé válnak a szolgáltatások, ezáltal a fogyasztók kerülnek előnyös helyzetbe. A törvény létrehozza a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH), amely erősebb jogosítványokat kap majd, mint elődje, a Hírközlési Felügyelet.
Rogán Antal a Fidesz részéről kritikaként fogalmazta meg, hogy a törvény nem különíti el világosan, hol a határ az általános és a hatósági szabályozási jogkörök között, s nem tartalmazza az erős piaci versenyt biztosító szabályozási elemeket. Rogán szerint a javaslat túlszabályozza a vezetékes piacot, míg a mobil piacot alig; a Nemzeti Hírközlési Tanács létrehozásának módja pedig a függetlenséget sérti.
A jelenlegi javaslat lehetőséget nyújt arra, hogy a szabályozás átláthatóságának megteremtésével és a szolgáltatás árának csökkentésével nőjön az internet-penetráció - véli az SZDSZ-es Mécs Imre. A képviselő közölte: a javaslat rendelkezései erősítik a fogyasztóvédelmet, valamint az NHH-nak biztosított erősebb jogosítványokkal, nagyobb bírság és jelentősebb szankció elrendelésével, a fogyasztók érdekeit szolgálják. Hozzátette: a törvényjavaslat támogatást nyújtana a szociálisan rászorulóknak, amelyet a költségvetés a frekvenciahasználati díjból fedez.
Pettkó András (MDF) szerint a jelenlegi javaslat nem tudja orvosolni az internet betegségeit: a drága online szolgáltatásokat, a gépek magas, a szoftverek folyamatosan növekvő árát. Hozzátette: az nem jó, ha a jogszabály úgy rendelkezik, hogy az NHH Tanácsának tagjait a miniszter nevezi ki és hogy a törvény nem biztosít a civil szervezeteknek ellenőrzési jogot.
(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál: Matolcsy eltalálta, hogy mekkora növekedés lesz, csak az előjelét nem

Duma Aktuál: Matolcsy eltalálta, hogy mekkora növekedés lesz, csak az előjelét nem

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Magyar siker: Kiss Norbert nyerte a kamionosok harmadik futamát a Hungaroringen

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák

Az ELTE kutatói megvizsgálták, hány éves korukban milyenek a kutyák