Tetszett a cikk?

Salgó László országos rendőrfőkapitány kedden a Magyar Televízió Napkelte című műsorában cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint találkozót kezdeményezett volna Polt Péter legfőbb ügyésszel; aggályosnak tartja viszont, ha a nyomozások során a rendőrség és az ügyészség nem egyeztet megfelelően. Salgó úgy véli: a "társadalmi, gazdasági vonatkozásait tekintve hihetetlenül nehéz" K and H-ügyet a rendőrség "tisztességesen ki tudja nyomozni".

Salgó beszámolja szerint Lamperth Mónika belügyminiszter feszültséget észlelt a rendőrség és az ügyészség között, ezért kérte fel őt, hogy kezdeményezzen találkozót a legfőbb ügyésszel. A rendőrfőkapitány közölte: ezt még nem tette meg, ezért véleménye szerint az ügyészség hétfői közleménye "megelőzött egy olyan eseményt, ami természetesen be fog következni".
Salgó megjegyezte: a közleményben foglaltak - miszerint az ügyészség és a rendőrség között nincs és nem is lehet vita vagy feszültség a két szervezet kapcsolatát illetően - igazak, de "más kérdés, hogy az elmúlt évtizedek szakmai kapcsolata, a bizalomra épülő kooperáció, együttműködés egy ilyen keményhangú, határozott sajtónyilatkozatot azért kizárt volna". A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint az ügyészség a nyomozások szakmai irányítója, emellett ha indokoltnak látja, joga és kötelessége bármikor maga nyomozni vagy egyes nyomozási cselekményeket elvégezni.
Salgó szerint több százezer ügyben dolgozik együtt az ügyészség és a rendőrség, és csak néhány tucat, "a köz érdeklődésére leginkább számot tartó nagy ügyek kapcsán" keletkezett jelentős szakmai összeütközés. A vezérőrnagy a K and H-üggyel kapcsolatban hangsúlyozta: "ezt az egyébként nyomozástechnikailag nem túl bonyolult, de társadalmi, gazdasági vonatkozásait tekintve hihetetlenül nehéz ügyet a rendőrség tisztességesen ki tudja nyomozni". A rendőrfőkapitány határozottan visszautasította a K and H brókercég ügyében gyanúsítottként őrizetben lévő szír állampolgár kedden, az egyik napilapban megjelent nyilatkozatát, aki közölte: azért kérte ügyészségi meghallgatását, mert a rendőrségen a mai napig nem volt módja beszámolni a tranzakciókról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új energiacímkéket kapnak a háztartási gépek

Új energiacímkéket kapnak a háztartási gépek

Sikerülhetett nukleáris robbanófejeket kifejlesztenie Észak-Koreának

Sikerülhetett nukleáris robbanófejeket kifejlesztenie Észak-Koreának

Sorra kerülnek elő a videók a robbanástól halálra rémülő bejrútiakról

Sorra kerülnek elő a videók a robbanástól halálra rémülő bejrútiakról