Tetszett a cikk?

A Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat hivatalosan is tájékoztatást kért a Vas megyei főkapitánytól a kisebbségi testületnél még októberben tartott házkutatásról, s arról, hogy miért foglaltak le a roma kárpótláshoz szükséges adatlapokat – jelentette be Forgács Zója elnök hétfőn.

Az elnök szerint a rendőrségnek a kisebbségi törvény 26. paragrafusa szerint kötelessége tájékoztatni az önkormányzatot, ha pedig ezt elmulasztja, ombudsmanhoz fordulnak az ügy kivizsgálásáért. Beszámolója szerint a rendőrség október 13-án tanúként hallgatta ki őt, melynek során a rendőrtisztek azt hangoztatták, "Szombathelyről a romák közül nem vittek el senkit kényszermunkára", ezért többen jogosulatlanul vettek fel kárpótlást.
A cigány kisebbségi önkormányzati vezető szerint a rendőrség folyamatosan zaklatja azokat a szombathelyi romákat, akik a roma holokauszt miatt kárpótlásért folyamodtak, kérelmezőként léptek fel, vagy már meg is kapták járandóságukat. A kisebbségi önkormányzat valóban kiállított igazolásokat azoknak, akik kárpótlást kértek az Osztrák Megbékélési Alaptól, az érintettek ugyanis két tanúval igazolták, hogy ők, vagy már elhunyt szüleik kényszermunkán voltak - tette hozzá. A kárpótlást igénylők között sokan egymás tanúi voltak, a kisebbségi önkormányzat elnökeként azonban véleménye szerint nem feladata, hogy vizsgálja a kárpótlási igények jogosságát, s úgy látja, ha kétségbe vonta volna a tanúk szavahihetőségét, akkor "diszkriminációt" követett volna el - hangoztatta Forgács.
Szalai Ferenc, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint a rendőrség csalás alapos gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást a roma kárpótlási kérelmek ügyében. A kisebbségi önkormányzat elnökének beadványát a főkapitány az ügyészséghez továbbította. A sajtóreferens a folyamatban lévő ügyről nem kívánt bővebb tájékoztatást adni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európai körútra indult Trump egyik minisztere, Orbán és Magyarország viszont nincs a listáján

Európai körútra indult Trump egyik minisztere, Orbán és Magyarország viszont nincs a listáján

Másfél évszázada írják, milyen meleg van – az elmúlt öt évben volt a három legforróbb július

Másfél évszázada írják, milyen meleg van – az elmúlt öt évben volt a három legforróbb július

Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék

Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék