Tetszett a cikk?

Ha a kormány nem támogatja költségvetési forrással a vasút reformját, akkor a 11 ezer fősre tervezett létszámleépítés hosszú távon ellehetetleníti a közlekedési szervezet működését - jelentette ki Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke hétfőn.

A szakszervezet tárgyalni kíván a kialakult helyzetről a kormánnyal, illetve Csillag István gazdasági és közlekedési miniszterrel. Simon a két héttel ezelőtti kormánydöntést felidézve emlékeztetett, hogy az akkori határozat szerint nem adnak pénzt a vasút reformjára, és 20 százalékkal csökkentik a dolgozók létszámát. A szakszervezet szerint a kormánydöntés nemcsak a vasutasoknak, hanem a szolgáltatásokat igénybe vevőknek is hátrányos.A szakszervezet úgy véli, csak a műszaki fejlesztésekkel együtt valósítható meg a létszámleépítés, egyébként minden leépítés a vasúti közlekedés biztonságának és a szolgáltatás színvonalának látványos csökkenését és a vasutasok munkahelyi terhelésének növelését jelenti – mondta Simon. A szakszervezet szerint a 45 év feletti nőknek és az 50 év feletti férfiaknak, valamint a vasutasok szakszervezete tagjainak védettséget kell kapniuk, amennyiben sor kerül létszámcsökkentésre.A szakszervezet ezen kívül nem támogatja 4000 fő, illetve egyes vasúti tevékenységek gazdasági társaságokba való kihelyezését. Különösen akkor nem, ha más cégekhez kerülő dolgozók nem kapnak foglalkoztatási garanciát. Simon a a leépítés első jeleként értékelte azt az intézkedést, miszerint januártól egy kalauzzal közlekedik a személyszállító vonatok többsége.Az elnök szerint a leépítési döntést követően levelet küldtek a gazdasági miniszternek a tárgyalások elindításával kapcsolatban, de Csillag István eddig nem válaszolt a levélre. Simon szerint minden lehetőséget felhasználnak arra, hogy a problémákat tárgyalásos úton rendezzék, ám ha a következő, december 17-ei választmányi ülésig ez nem sikerül, meghatározzák, milyen további lépéseket kell tenniük. Az elnök szerint a vasutasok többsége a munkahelye megtartása érdekében hajlandó sztrájkolni is, ám egyelőre nem akarnak ehhez az eszközhöz nyúlni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról

Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról

Intézetből szökött lányokat futtatak, vádat emeltek ellenük

Intézetből szökött lányokat futtatak, vádat emeltek ellenük

Amerikai kutatók: egy rák ellen használt kísérleti gyógyszer a koronavírus ellen is hatásos lehet

Amerikai kutatók: egy rák ellen használt kísérleti gyógyszer a koronavírus ellen is hatásos lehet