Tetszett a cikk?

A magyarcsanádi testvérek megkapták az ártatlanul fogva tartásuk miatt megítélt, személyenkénti 1,2 millió forint nem vagyoni kártérítést és kamatát. A megítélt további vagyoni kártérítés határideje január 20-a.

A pénzt a jogi képviselőjüktől makói irodájában kedden vették át újságírók jelenlétében, a vagyoni kártérítéshez a hónap második felében jutnak hozzá. A Gán fivéreket 2001. január 19-én vette őrizetbe a rendőrség. Egy máig ismeretlen személyazonosságú férfi megölésével vádolták őket, majd Csongrád Megyei Bíróság bizonyítottság hiányában 2003. április 19-én felmentette a vád alól a két férfit, egyidejűleg megszüntette előzetes letartóztatásukat.A testvérek pert indítottak a magyar állam ellen. Az elsőfokú bíróság a nem vagyoni kár összegének megállapításakor arra hivatkozott, hogy a "felperesek az átlagosnál primitívebb személyiségükből kifolyólag a majd 15 hónapos elzárást nem élték meg olyan fokú pszichés károsodással, ami a kereset szerinti kétmillió forintos kártalanítási összeg megítélését indokolná".A Csongrád Megyei Bíróság másodfokon törölte a nem jogerős indoklásból az "átlagosnál primitívebb személyiség" kifejezést, a korábban megítélt 1,2-1,2 millió forint nem vagyoni kártérítést pedig változatlanul hagyta.A pénz átadása előtt egyébként vita keletkezett Kotroczó Béla ügyvéd, valamint a Gán fivérek és az őket kísérő rokonaik között, mivel a testvérek egy félreértésből adódóan azt feltételezték, hogy az ügyvéd késlekedik a pénz átadásával - értesült az MTI a helyszínen Gán Miklóstól. A félreértést zárt ajtók mögött tisztázták a felek; ez abból adódott, hogy az Igazságügyi Minisztérium értesítését, miszerint a pénzt december 30-án átutalták a jogi képviselő számlájára, a testvérek úgy értelmezték, hogy az még aznap, de legkésőbb másnap meg is érkezett. Az ügyvéd tájékoztatása szerint viszont a pénz az ünnepek miatt csak kedden került a számlájára. A bíróság által szintén megítélt 220-220 ezer forint vagyoni kártérítés teljesítési határideje január 20-a.Kotroczó Béla egyúttal bejelentette, hogy próbapert akarnak indítani még ebben a hónapban a Gán testvérek hozzátartozói, akik azért károsultak, mert egy évnél hosszabb időre kiesett a családból egy családtag. "Emiatt az alkotmányban rögzített egészséges élethez való joguk csorbult" - fejtette ki. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia