Tetszett a cikk?

Az Igazságügyminisztérium törvényjavaslatot készít elő azért, hogy Magyarországon a perek ne húzódjanak el, miután a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ismét elmarasztalta a magyar államot egy büntetőügy elhúzódása miatt.

A tervezet szerint az eljárások közben az eljáró bíróság tétlenségére hivatkozva lehetne majd panaszt benyújtani. A panasz jogosságát az eljáró bíróság felettes bírósága fogja elbírálni. Amennyiben az jogosnak ítéli a panaszt, rövid határidőt szabhatna a bíróságnak az eljárás lefolytatására. Azt egyelőre nem tudni, mikorra készülhet el a törvényjavaslat, mert ahhoz kell az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) egyetértése is.Kedden jelentették be Strasbourgban, hogy az EJEB elmarasztalta Magyarországot, ezúttal a százhalombattai Csanádi Lajos ügyében folyó büntetőeljárás ésszerű időn túli elhúzódása miatt. A férfit gondatlanságból elkövetett közúti baleset okozásával vádolták, de ügyében 1995. május 6-a óta sem született meg még az elsőfokú ítélet sem. Ezzel a magyar bíróság megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének 6. cikkét, mely szerint a vádlott számára ésszerű időn belül biztosítani kell az ellene kezdeményezett eljárás lezárását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év

Hullámvasút volt 2020 a műszaki cikkek piacának, de remekül zárult az év

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról