Nem változott Magyarország besorolása a terror általi veszélyeztetettséget illetően a terrorcselekményre készülő fogorvos őrizetbe vétele után - közölte Zsombok György rendőr ezredes a Magyar Televízió szerda reggeli műsorában.

"Ennek az eseménynek a kapcsán Magyarország besorolása, tehát hogy nem terrorveszélyeztetett ország, nem változott" - jelentette ki a Budapesten, egy zsidó múzeum ellen tervezett robbantásos merényletre utalva a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozó főosztályának vezetője.Az ezredes hozzátette, hogy a kezdeményezés, amely a kísérleti szakaszba sem jutott el, ebben a vonatkozásban nem változtatta meg Magyarország megítélését, hiszen az nem külföldi megrendelésen, terrorszervezettől kapott instrukciókon alapult."Az ügyben a megalapozott gyanút az erősíti, hogy egy zsidó objektum ellen, nevezetesen egy múzeum ellen tervezett robbantásos merényletet" az őrizetbe vett fogorvos, ehhez társakat verbuvált, ám ebben a stádiumban gyakorlatilag megrekedt a bűncselekmény - mondta a július 1-jén felálló Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályának megnevezett vezetője.Zsombok György arra a kérdésre, mely múzeum ellen irányult a tervezett bűncselekmény, azt közölte: "nincs konkrétan megnevezett objektum". Szerinte a kedden őrizetbe vett fogorvos felkérése azokhoz az arab férfiakhoz szólt, akik más ügyben már előzetes letartóztatásban vannak."A kihallgatások során tőlük konkrét, bizonyíték szintű vallomásunk van" - mondta az ezredes, hozzátéve, hogy a vallomástétel április első napjaiban történt. Hozzátette, az ellenőrizetlen információ március utolsó napjaiban került át a rendőrségre, ezután gőzerővel megkezdték az ellenőrzéseket, együttműködve a Nemzetbiztonsági Hivatallal."Gyakorlatilag március végétől tegnap hajnalig ezt a munkát, ezt a feladatot végeztük el" - közölte arra a kérdésre, a korábbi értesülés alapján miért éppen az izraeli elnök budapesti látogatásának első napján vették őrizetbe a férfit, azt a látszatot keltve, hogy e két esemény között összefüggés van."Abszolút logikusnak tartom az összefüggés-keresést, és én azt nem is rejtem véka alá, hogy van ilyen jellegű összefüggés" - jelentette ki, megjegyezve: a kockázat nő, ha védett személy jár az országban.Zsombok György szólt arról is, hogy megkezdődött a rendőrség által lefoglalt, jelentős részben arab nyelvű dokumentumok fordítása és elemzése, ez a munka azonban még kezdeti fázisban van. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Kocsis Máté lebunkózta az ellenzéket

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek

Orbánék az európai gázbizniszben is feltűntek