Tetszett a cikk?

Az ombudsman általános helyettese szerint a fertőzés rizikója kicsi, és az egészségügyi törvény szerint sem kell a HIV-fertőzötteket izolálni.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese sajtóközleményben számolt be vizsgálatáról. Ami azért indult, mert a budapesti Bláthy Ottó Titusz Műszaki Szakközépiskola és Gimnáziumba nem iratkozhatott be egy gyerek, mivel a szülők a sikeres felvételt követően közölték az iskola igazgatójával, hogy gyerekük HIV/AIDS fertőzött.Az igazgatót hiába kívánta meggyőzni arról az oktatási jogok miniszteri biztosa és egy szakorvos, hogy az iskolában a fertőzés veszélye – bár teljességgel nem zárható ki – rendkívül csekély. Az igazgató megtagadta a beiratkozást, és a gyerek ma is egy másik intézetben, magántanulóként tanul.Tekintettel arra, hogy a konkrét esetben a gyermek iskolai felvételéről szóló határozatot – a jogszabály adta határidőn belül – egyik fél sem támadta meg, így jogerőre emelkedett.Takács mégis megvizsgálta, mennyire tekinthető diszkriminatívnak a HIV/AIDS fertőzött gyermek szegregációja. És megállapította, hogy a társadalomban a HIV/AIDS fertőzéssel kapcsolatban – nem ritkán aránytalanul erős, a tényleges veszélyeztetettséget jóval meghaladó – félelmek tapasztalhatók.Álláspontja szerint kizárólag orvos döntheti el azt, hogy egy adott fertőző betegség esetében miféle intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a kór továbbterjedését megakadályozzák; arról is csak orvos nyilatkozhat, hogy a fertőzés terjedését megakadályozó intézkedések arányosak-e a kitűzött céllal. Kizárólag orvos dönthet abban a kérdésben is, hogy a megtett intézkedések alkalmasak-e a fertőzés terjedésének megakadályozására. Az egészségügyi törvény határozottan rögzíti, hogy a HIV-pozitív személyeket nem szükséges a közösségektől elkülöníteni.Az ombudsman helyettese szerint iskola igazgatója alkotmányos joggal kapcsolatos visszásságot okozott azzal, hogy megtagadta a fertőzött gyermek beiratkozását.Az hasonló visszásságok elkerülése érdekében Takács Albert egyebek mellett azt javasolta az oktatási, az egészségügyi, és a munkaügyi miniszternek, hogy dolgozzák ki azokat az előírásokat és eljárási szabályokat, melyek betartásával a HIV/AIDS fertőzés terjedése az oktatási intézményekben, valamint a munkahelyeken megelőzhető. kirekesztés, megbélyegzés minden formájának visszaszorítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!