A rendőrség májusban azt a hamis látszatot keltette, hogy Horváth Szilárd a móri mészárlás egyik elkövetője lehet, ezzel megsértette Horváth jó hírnévhez fűződő személyiségi jogait - döntött a Fővárosi Bíróság. Horváth a perköltségek levonása után 50 ezer forintos kártérítést kaphat.

Horváth Szilárd álláspontja szerint a rendőrség kommunikációja miatt az emberek a mai napig azt hiszik, ő az egyik gyilkos, jóllehet ténylegesen nem gyanúsították meg a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás elkövetésével.A bíróság kedden kihirdetett ítéletében kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy nem vagyoni kárként fizessen meg 500 ezer forint tőkét és kamatait a felperesnek, az ítélet jogerőre emelkedése után pedig a rendelkező részt elégtétel adásaként jutassa el az MTI-hez nyilvános közlésre. Emellett 25 ezer forint perköltséget is meg kell fizetnie az ORFK-nak. A felperes Horváth Szilárdot 450 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a bíróság.Az ítélet indoklásában Pataki Árpád bíró hangsúlyozta: mindenkit megillet az emberi méltósághoz és jó hírnév védelméhez való jog, amelytől senkit nem lehet megfosztani és amely alapjogok érdemtől függetlenül mindenkinek járnak. "Tehát a bíróság az ítéletében nem a felperes személyiségét minősíti, nem arról foglal állást, pozitív személyiség vagy negatív személyiség", csak arról dönt, elkövették-e a jogsértést - mondta a bíró.A bizonyítékok mérlegelését követően a bíróság arra az álláspontra jutott, hogy az ORFK "bizonyos munkatársai, kommunikációért felelősei nem jártak el kellő gondossággal akkor, amikor önmagában a bűncselekménnyel összekapcsolható személy kategóriáját megalkották, ugyanis ez a közvélekedés számára elég egyszerűen lefordíthatóan többet jelentett, mint az összefüggésbe hozhatóság".Horváth 20 millió forint nem vagyoni kártérítést kért személyiségi jogainak megsértése miatt, ám a bíróság ezt súlyosan eltúlzottnak találta, és megállapította, hogy a felperes személyére közvetlenül ható következményeket nem sikerült érdemben bizonyítani, a hozzátartozók megítélése pedig külön eljárásban érvényesíthető, de a felperesnek emiatt nem ítélhet meg kártérítést a bíróság. Az ítélet ellen mind a két fél fellebbezett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

„Pintér Sándor, Csányi is jött vadászni az elmúlt hetekben, már nem sokáig járhatnak Bélmegyerre”

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

"Allah akbar"-t kiáltott a strasbourgi lövöldöző

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Sokallja az 577 ezer forintot egy iPhone-ért? Akkor nézze meg a 6,1 millió forintos változatot

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén