szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

E-mailben terjednek azok a hírek, amelyek szerint a csernobili atomerőműből származó radioaktív sugárzás mértéke Magyarországon meghaladja az egészségügyi határértéket. Közben a cseh és szlovák atomerőművek üzemzavarainak itthoni hatásairól is híresztelések keltek lábra.

Feljelentést tesznek

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz rémhír terjesztés miatt - közölte közleményben a hivatal.

A csütörtök délután kiadott közlemény megerősítette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság információit.

"A terjesztett felhívás indokolatlan, megtévesztő és pánikkeltő" - olvasható a közleményben, amely arra is figyelmeztet, hogy a jódtabletta bevétele indokolatlan, ok nélküli szedése pedig nem ártalmatlan.

A közlemény szerint ugyancsak indokolatlan a szabadban tartózkodást korlátozni. (MTI)

„Szedjetek jódtablettát, mert állítólag az elmúlt hét közepén magasabb fokú sugárzást mértek, mint 1986-ban” – hívja fel az olvasók figyelmét a Csernobilból származó állítólagos veszélyre az a névtelen e-mail, amely napok óta kering az interneten.

A jól értesült feladó szerint az ügyben a múlt héten hírzárlatot rendeltek el, de a hazai hatóságokat faxban tájékoztatták arról, hogy „nagyfokú sugárzásnak vagyunk kitéve”. A jódtablettán kívül további jó tanáccsal is szolgál az üzenet: a feladó szerint ne tartózkodjunk hosszab ideig a napon vagy esőben.

A levélíró szerint BBC és a CNN is „hallgatott” az ügyről, de itthon a HírTV műsora foglalkozott a csernobili sugárzás magyarországi káros hatásainak ismertetésével. Ezt azonban a hvg.hu kérdésére a tévécsatorna szerkesztőségében nem tudták megerősíteni.

„Az egészségre káros, határérték feletti sugárzási adatokat az ország egyetlen pontjáról sem kaptunk” – mondta a hvg.hu-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az e-mailben terjedő, a magyarországi sugárzási szintre vonatkozó információkat a szóvivő álhírnek minősítette.

Dobson szerint a háttérsugárzást naponta mérő hazai hálózat kimutatja az eltéréseket, a szomszédos országokban történt esetleges üzemzavarokról pedig a hazai hatóságok a nemzetközi szabályoknak megfelelően általában több hivatalos forrásból is értesülnek. Eddig azonban a szomszédos országokból semmilyen értesítés sem érkezett a magyar lakosság egészségét érintő, atomerőműben történt balesetről, vagy üzemzavarról - tette hozzá Dobson.

A csernobili atomerőműben minden a terv szerint üzemel, a háttérsugárzásban hetek óta nincsen változás a szokásos értékekhez képest – mondta tegnap az MTI munkatársának Volodimir Tiscsenko, a kijevi Csornobilinterinfo sajtóügynökség igazgatóhelyettese.

Szerinte az első, az atomerőmű területén megerősödött radioaktív sugárzásról szóló hír forrása május végén a fehéroroszországi meteorológiai szolgálat jelentése lehetett, amely nem zárta ki, hogy  a szokatlanul meleg hőmérséklet egy esetleges csernobili rendkívüli esemény következménye.

A cseh és szlovák erőművekről is híresztelik (Oldaltörés)

Csütörtökön szlovákiai és csehországi atomerőművek üzemzavarainak itthoni káros hatásairól is híresztelések kaptak lábra, főként Komárom-Esztergom megyében.

Az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóság egyik munkatársa a hvg.hu-nak azt mondta, hogy 2-3 percenként kapnak lakossági telefonhívásokat, amelyekben a tőlünk északra fekvő atomerőművek által kibocsátott sugárzás hazai szintje felől érdeklődnek.

Az igazgatóság mérési adatai szerint azonban a sugárzás mértéke az országnak ebben a részében sem haladta meg az egészségügyi határértéket. „Ez csak valamiféle pánikkeltés” – vélte az igazgatóság munkatársa.

A híreszteléseknek az adhatott alapot, hogy kedden leállt a dél-csehországi temelíni atomerőmű, mert a biztonsági műszerek hibát jeleztek a generátor hűtőrendszerében. Az erőmű szóvivője, Milan Nebesár szerint a meghibásodás miatt leállították a második energiablokkot. A szóvivő szerint a problémák nem komolyak, és az erőmű egyike a legbiztonságosabbaknak Európában.

Bajok Temelínben 

A mostani meghibásodás miatt leállították a Temelíni Atomerőmű második energiablokkját is. Miután az első energiablokk április óta mintegy három hónapos nagyjavításon megy keresztül - lecserélik a radioaktív fűtőanyag egynegyedét -, jelenleg a Temelíni Atomerőmű nem ad áramot a cseh villamosenergia-hálózatba. A hálózatban így mintegy 2000 megawatt energia fog hiányozni, amit külföldi behozatallal kell pótolni.

Május végén mintegy háromezer liter radioaktív víz szivárgott ki a második reaktorblokkból, de az erőmű szóvivője szerint az akkor kiszivárgott víz nem okozott környezeti szennyeződést, és nem jelentett veszélyt az erőmű alkalmazottjaira sem.

A két, ezer megawatt teljesítményű reaktorral felszerelt atomerőművet az 1980-as években kezdték el építeni. Az orosz gyártmányú reaktorokat később amerikai technológia alkalmazásával korszerűsítették, de így is gyakoriak a meghibásodások, üzemzavarok.

A temelíni atomerőmű az osztrák határtól mintegy 60 kilométerre északra fekszik. Ausztria és Csehország között rendszeresek a viták az erőmű miatt, ugyanis osztrák környezetvédők a létesítmény bezárását követelik, a cseh hatóságok viszont biztonságosnak tartják az erőművet.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Születésnapunk is kiderül az adószámunkból

Ismét terjed az interneten az a függvény, amely excel-táblába írva egy lépésben kiszámítja születési dátumunkat az adóazonosító jelünk alapján. Nem átverés, a számok valóban többet árulnak el rólunk, mint azt gondolnánk. Mi derülhet még ki az adószámból, és vajon nem sérülnek-e személyes adataink az „adatszámológép” miatt?

Itthon

Cigányirtó játék az interneten

Több mint négyezren látogatták meg azt az internetes játékot, amelynek célja a cigányok kiirtása Magyarországról. A kifogásokat követően az oldalt keddre a szolgáltató levette a világhálóról – adja hírül a Roma Sajtóközpont.

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

Amikor a szakítás kihozza belőlünk a démonit

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete