szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A helyi lap cikksorozata nyomán az APEH Megyei Igazgatósága a rendőrséggel és a határőrséggel közösen ellenőrzést tartott a leendő táblabíróság és fellebbviteli főügyészség építkezésén kedden, Győrött.

Gyanúnk beigazolódott, hiszen a helyszínen alvállalkozóként működő nyolc vállalkozás 45 előállított dolgozója közül 12 ukrán és román állampolgár megpróbált elmenekülni, miközben irataikat elszórták - mondta Horváth Szabolcs, az APEH Megyei Igazgatóságának titkárságvezetője. Szökési kísérletük eredménytelen volt, így kiderült, hogy munkaszerződést egyikükkel sem kötöttek, és turistaként érkeztek az országba.

Többségük napi négyezer forinttért dolgozott, de volt olyan, aki csak ezret, plusz szállást kapott. A magyar állampolgárságú építőmunkásoknál sem tudtak a helyszínen a foglalkoztatáshoz szükséges iratokat előadni, így a vizsgálat iratbemutatással folytatódik. Nagy a valószínűsége, hogy ők sem rendelkeznek ilyen papírokkal.

A hatályos jogszabályok szerint - mivel az elcsípett dolgozókat egy fővárosi illetőségű cég foglalkoztatta -, lehetőség van arra, hogy az alkalmazottak foglalkoztatását utólagosan is bejelenthetik az illetékes hatóságnál, így a feketemunkásokat ki lehet fehéríteni. Ennek venné elejét az a tervezett intézkedés, amelynek értelmében minden bejelentést a munkába állást megelőző nappal teljesíteni kell. 

Horváth Szabolcs elmondta: természetesen a külföldi állampolgárok esetében nem tudják utólag legalizálni a helyzetet, így a 12 külföldi közül két ukrán állampolgárt mint visszaesőket, kiutasították az országból, és beutazási, illetve tartózkodási tilalmat rendeltek el velük szemben. A többi munkás önként vállalta az ország területének elhagyását. 

Az APEH Megyei Igazgatóságának titkárságvezetője szerint, a megyében további hasonló akciókat terveznek, elsősorban az építőipar területén, mert információik szerint itt fordul elő a legtöbb illegális foglalkoztatás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karrier

Feketemunkások hada az építőiparban

Az adóhatóság legutóbbi, az építőipart érintő vizsgálata során az ellenőrzött 1200 építőipari dolgozó közül mindössze 65-nél talált mindent rendben.

Gazdaság

Húszmilliós bírság a feketemunkáért

Ősszel elfogadhatja a kormány azt a törvényjavaslatot, amellyel drákói módon büntethetők lesznek a feketefoglalkoztatók. A szabálysértések „ára” harmincezertől húszmillió forintig terjedhet majd. A kisvállalkozások tízmillióig lesznek bírságolhatók. Azokra várnak a legnehezebb idők, akik külföldieket foglalkoztatnak illegálisan.

hvg.hu Itthon

Nehezen talál feketemunkást az APEH

Ezeregyszáz építkezésen dolgozó munkás közül mindössze kilencről sikerült bebizonyítani, hogy feketén foglalkozatták, jelentette be hétfőn az APEH egy április 27-én végzett ellenőrzés tapasztalataira hivatkozva.

MTI Itthon

Feketemunkásokat találtak egy trafóállomás építkezésén

Öt ukrán és hat román állampolgárságú "feketemunkást" találtak csütörtökön a vasi munkaügyi felügyelők egy vépi építkezésén; egyikük sem rendelkezett munkavállalási engedéllyel - közölte a Vas megyei munkaügyi felügyelőség igazgatója.

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Tüntetéseket szerveznek szerdára Navalnij támogatói

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Nem sokon múlt, hogy nem zuhant a mélybe a kamion

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél

Elon Musk szerint nem volt engedélyezve az önvezetés a halálos Tesla-balesetnél