szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi bevándorlás önmagát fenntartó folyamattá kezd válni azzal, hogy a letelepedetteket egyre nagyobb számban követik családtagjaik és barátaik; a KSH kutatási jelentése szerint a szomszédos országokból bevándorlók 92 százaléka magyar nemzetiségű.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete 2002 nyarán végzett reprezentatív felmérést azok körében, akik a szomszédos országokból érkeztek és 2001-ben bevándorló státuszt kaptak Magyarországon.

"A szekunder migráció jelensége, valamint a rokoni, baráti kapcsolatokon keresztül működő láncmigráció arra utal, hogy a magyarországi bevándorlás önmagát fenntartó folyamattá kezd válni" - áll a jelentés alapján készített, az újságíróknak kiosztott sajtóanyagban.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy 1998 és 2002 között összesen 295 ezer bevándorló érkezett Magyarországra, 71 százalékuk a környező országokból, és döntő többségük magyar nemzetiségű volt.

Az említett körből bevándorlók többsége 25 és 34 év közötti, de a szekunder migráció keretében az 1990-es évek közepétől egyre több 60 évesnél idősebb is érkezik. A vizsgált csoport iskolai végzettsége a fogadó népességhez viszonyítva magasabb, így munkaerő-piaci integrációjuk sikeresnek tekinthető.

A bevándorlók többsége városi környezetből indult útnak, de a korábbi kutatások adataival összevetve a számok azt mutatják, hogy növekszik a faluról elvándorlók aránya is.

A Magyarországra érkezők jelentős része, 72,5 százaléka olyan településről érkezett, ahol szinte csak magyarok, többségében magyarok, vagy legalább felerészben magyarok éltek. Ez a szórványosodás általánossá válásához vezet - figyelmeztetnek a kutatás készítői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Az EU bizottság egységes bevándorlási politikát javasol

Az Európai Bizottság egységes uniós bevándorlási politika kialakítására tett javaslatot, noha 1999 óta több ilyen javaslat bukott meg a miniszteri tanács ellenállásán. 2010 és 2030 között - egy 35 országból álló unióban - a foglalkoztatottak száma a lakosság elöregedése következtében 20 millióval fog csökkenni.

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Trump, Putyin és öt kínai bérgyilkos is megkapta az idei anti-Nobel-díjat

Vitatott építkezések: itt-ott alulmaradt a Fidesz, másutt úgyis az lesz, amit akar

Vitatott építkezések: itt-ott alulmaradt a Fidesz, másutt úgyis az lesz, amit akar

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban