szerző:
MTI

Az egészségügyi miniszter szerint bebizonyosodott, hogy hatékony a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag.

"Most már bebizonyosodott, hogy egyértelmű az oltóanyag hatékonysága" - mondta Rácz Jenő pénteken délelőtt. Arra a kérdésre, 100 százalékosan hatásos-e a kifejlesztett oltóanyag, azt válaszolta: "az adataink alapján igen". A miniszter hozzátette, az adatokról délután sajtótájékoztatón részletes tájékoztatást adnak.

Batiz András kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy másnapra derül ki teljes bizonyossággal, hogy védettséget nyújt-e az embereknek a magyar oltóanyag a H5N1-es vírus ellen.

Elmondta azt is, komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a madárinfluenza elleni magyar oltóanyag iránt. Az érdeklődők között említette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Indonéziát, Fülöp-szigeteket, Ukrajnát, Oroszországot és Mongóliát.

A szóvivő közölte, nincsenek becslések arról, hogy mekkora bevételt hozhat az adagonként várhatóan 5-6 dollárba kerülő oltóanyag forgalmazása. A bevételen osztozni fog az állam és a gyártó cég.

Batiz András megerősítette, hogy az oltóanyag kifejlesztése lehetővé tette, hogy ha esetleg kialakul a vírus emberről emberre terjedő mutációja, akkor az ellene hatásos védőoltás legyártásának ideje hónapok helyett csak heteket vesz majd igénybe. Ismét elhangzott, hogy szükség esetén a magyar állampolgárok ingyenesen juthatnak hozzá a vakcinához.

Szeptember 26-án Rácz Jenő egészségügyi minisztert, Bujdosó László tiszti főorvost és Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízottat oltották be elsőként azzal a kísérleti vakcinával, amelyet a madárinfluenza ellen fejlesztettek ki nemrégiben Magyarországon. További mintegy 100-150 egészségügyben dolgozó önkéntes is megkapta az injekciót.     

Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője hétfőn elmondta, amennyiben valakit beoltanak az elölt változattal - ez történt meg három hete -, a vérében megjelennek a vírus részecskéi, amelyre a szervezet immunrendszere ellenanyagot termel. Ennek az ellenanyagnak a kimutatását jelentette be most a kormányszóvivő és a miniszter.

A szóvivő a hét elején azt is hangsúlyozta, az említett eljárás biztosítja azt, hogy nem alakulhat ki mutáns gén akkor, amikor valakit már beoltottak az elölt vírussal, ezt követően viszont elkapja a normál emberi influenzát.

Bujdosó László korábban elmondta, a H5N1 típusú madárinfluenza-vírus ellen kifejlesztett oltóanyag humán kipróbálásáról van szó.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter szombaton elmondta, a madárinfluenza emberről emberre terjedő kórokozóját még nem mutatták ki, de madárról emberre is csak kivételesen, nagyon speciális körülmények között terjedhet a vírus, így például akkor, ha rendkívül nagy mennyiségben ér egy gyenge immunrendszerű szervezetet.

A szakminiszter megjegyezte, 10 millió lakosra körülbelül 3,5 milliónyi oltóanyagot kell készíteni, a jelenlegi gyártókapacitás pedig heti 500 ezer adag oltóanyag.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Svájci licenccel gyártana madárinfluenza-vakcinát a Richter

A Richter Gedeon Rt. megkereste a svájci Roche gyógyszercéget és kéri, hogy mihamarabb kezdődjenek tárgyalások a Roche oseltamivir hatóanyagú vírus ellenes készítményének magyarországi gyártásáról - közölte a legnagyobb magyar gyógyszercég.

MTI Világ

Már megjelent a Tamiflu-nak is ellenálló madárinfluenza-törzs

Madárinfluenzában halt meg a napokban egy középkorú thaiföldi férfi – jelentették be csütörtökön Bangkokban az egészségügyi hatóságok. Ő a kór első halálos áldozata idén a délkelet-ázsiai országban. Közben felfedezték a H5N1 madárinfluenza-vírus egy olyan mutációját, amely ellenáll a leghatékonyabbnak tartott Tamiflu nevű szernekis.

MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.

Világ

Vészmadarak - Tévhitek a madárinfluenzáról

Európa-szerte pánikot okozott az eddig csak Ázsiában regisztrált, ám potenciális halálosztóként rettegett madárinfluenza vírusának felbukkanása Törökországban, Romániában és Görögországban. A tévhitek azonban gyorsabban terjednek, mint bármely kórokozó.

eurohirek.hu Világ

Madárinfluenza: Románia EU-segítséget kér

Románia biztosította az Európai Uniót arról, hogy ellenőrzése alatt tartja a madárinfluenzát, ám segítséget kért a válság gazdasági és egészségügyi hatásainak kezeléséhez. A madárinfluenza okozta eddigi költségeket több mint 20 millió euróra becsülik.

MTI Világ

EU-asztalon a madárinfluenza elleni védekezés

A madárinfluenza elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról, a védekezés lehetőségeiről kezdtek rendkívüli tanácskozást az európai uniós tagállamok külügyminiszterei kedden Luxemburgban, s egyben közös álláspontra kívánnak jutni a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon képviselendő EU-álláspontról.

Megjöttek a fotók, így néz ki közelről a Kínából indult koronavírus

Megjöttek a fotók, így néz ki közelről a Kínából indult koronavírus

Gázolt a vonat Gárdonynál, késések vannak Székesfehérvár és Budapest között

Gázolt a vonat Gárdonynál, késések vannak Székesfehérvár és Budapest között

Kobe Bryantre emlékeznek: "Te és a lányod a szívünkben éltek tovább örökké"

Kobe Bryantre emlékeznek: "Te és a lányod a szívünkben éltek tovább örökké"

Mindkét magyar váltót kizárták a korcsolya Eb döntőjéből, Liu Shaolin szerint oktalanul

Mindkét magyar váltót kizárták a korcsolya Eb döntőjéből, Liu Shaolin szerint oktalanul

Megtalálták a bibliai Salamon király 3000 éves bányáit

Megtalálták a bibliai Salamon király 3000 éves bányáit

Csak egyfajta mobiltöltő lehet az EU-ban? Az Apple szerint szörnyű ötlet

Csak egyfajta mobiltöltő lehet az EU-ban? Az Apple szerint szörnyű ötlet