szerző:
MTI

Schmitt Pál magánakciójának tartják a Fideszben az alelnök pénteki kijelentését, miszerint a párt év elején alternatív kormánnyal jelentkezik. A valóságban még csak a találgatások kezdődtek el. A névsort pedig – ha elkészül is – nem fogják a választás előtt kiteregetni.

A nevek hónapok óta röpködnek, ám nemhogy névsor nincsen még, de a végleges kormányzati struktúra kidolgozásával sem készültek el a szakértők - írja a Magyar Hírlap. Egyelőre csak annyi biztos, hogy a Navracsics Tibor vezette Kormányzás 2006 munkacsoport a mostaninál kevesebb tárcával kalkulál, és hat-nyolc csúcsminisztériumban csoportosítaná a feladatokat - teszi hozzá a lap.

A különálló pénzügyi és gazdasági tárca helyett fontolgatják például egy közös gazdasági-pénzügyi, esetleg egy egységes belügyi-honvédelmi minisztérium felállítását, és egy összevont kulturális, oktatási, ifjúsági és sportügyekkel foglalkozó kultusztárca létrehozása is elképzelhető.

A kormányzati szervezet átalakításra több verzió készül, hiszen nem mindegy, hogy mekkora többséggel sikerül (ha sikerül) nyernie a pártnak, illetve hogy egyedül vagy koalíciós partnerrel vághat-e neki a kormányzásnak - írja a Magyar Hírlap.

Ha árnyékkormány még nincs is, az azért nagyjából sejthető, kinek van esélye egy-egy tárca megszerzésére. A választási program kidolgozásában részt vevőknek például borítékolható sanszuk van erre: a humánpolitikai stratégiát összeállító Mikola István eszerint az egészségügyi, a kulturális programrészt megíró Pálinkás József a kultusz-, a gazdaságpolitikai programért felelős Matolcsy György a gazdasági, míg a katonai ügyek gazdája, Simicskó István a honvédelmi miniszteri poszt várományosa - olvasható a lapban.

Majdnem biztos megbízásra számíthat Varga Mihály korábbi pénzügyminiszter is, bár kérdés, hogy közös gazdasági-pénzügyi tárca esetén hogyan osztoznának a posztokon Matolcsyval. Ugyanígy kérdéses a tisztségek leosztása egy összevont kultusztárca esetén, hiszen az oktatási miniszterként legesélyesebb Pokorni Zoltán, a kulturális területre szánt Pálinkás és az ifjúsági ügyek várományosának tekinthető Deutsch Tamás közül csak egy kerülhet a legmagasabb pozícióba.

Jók az újrázási esélyei a lap információi szerint Turi-Kovács Béla volt környezetvédelmi, Martonyi János volt külügy-, Fónagy János ex-közlekedési, illetve Harrach Péter egykori családügyi miniszternek is, a felkészülésben szintén részt vevő volt kancelláriaminiszternek, Stumpf Istvánnak viszont nem. A Miniszterelnöki Hivatal élére – egyes információk szerint – helyette inkább Rogán Antal vagy Navracsics Tibor kerülhetne, bár mindkettőjük indul egyéniben, a pártvezetés pedig inkább kerülné, hogy egy miniszter képviselő is legyen. 
 
A földművelésügyi tárca élére a pletykák szerint a nemzeti fórumos Font Sándor pályázhat, potenciális igazságügyi miniszterként pedig Balsai István neve vetődött fel, mások szerint viszont valószínűbb, hogy erre a posztra és a belügyminiszterire is "kívülről" kérnek fel valakit.

A találgatásokat és a helyezkedéseket keresztülhúzhatja, ha Orbán Viktor stratégiai okokból inkább szakértői kabinetet alakít, így kímélve meg a Fidesz vezető politikusait a "rendcsinálással" járó népszerűségvesztéstől - teszi hozzá a Magyar Hírlap.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Orbán szövetséget ajánlott a roma vállalkozóknak

Szövetséget ajánlott a roma vállalkozóknak Orbán Viktor azon a fórumon, amelyet a Fidesz Gazdasági Konzultáció elnevezésű programsorozata keretében rendeztek roma vállalkozók részére szerdán Szécsényben.

Vélemény

Helyezkedés az orbáni jobbon

Amíg az MDF legfőbb baja továbbra is az, hogy közelednek a választások, s a párt nap mint nap hangoztatott megőrzendő önállósága a csekély támogatottság birtokában egyre komolytalanabbnak hangzik, a kereszténydemokratákat cseppet sem zavarja, hogy a Fidesz rég erodálta a különutas eszmét. Ők elfogadják a közös pártlistát és a közös jelölteket. Csak épp az a kérdés, kire lehet inkább szüksége Orbánnak a választásokkor: a Békejobb 2000-hez csatlakozott, így a Fidesz belső köreiben az utóbbi időkig ingatagnak tartott, ma már Semjén Zsolt fémjelezte Kereszténydemokrata Néppártra (KDNP), vagy pedig az Orbánt mindenben kiszolgáló, masszív társutas Harrach Péterhez köthető Magyar Kereszténydemokrata Szövetségre.

MTI Itthon

Orbán: 2006 legyen a változás éve

Legyen a változás éve 2006. - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap a párt szövetségi gyűlésén a budapesti Sportarénában. A Fidesz elnöke szerint pártja 17 év alatt az ország legnagyobb és legszervezettebb politikai közösségévé vált. Hiller István MSZP-elnök szerint bűnbánó kampányt kezdett a Fidesz.

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

A szavazólapot ne fotózza, de szelfit készíthet a fülkében

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Tizennégy szavazat – volt, ahol ennyi döntött két polgármesterjelölt között

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

Dugába dőlhet a Facebook nagy terve, menekülnek saját pénzének támogatói

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

Rossi: Ha nem győzünk vasárnap, nem érdemeljük meg az Eb-szereplést

Diák kezét törte el egy hódmezővásárhelyi tanár, vádat emeltek ellene

Diák kezét törte el egy hódmezővásárhelyi tanár, vádat emeltek ellene