szerző:
MTI

Tíz alapelv köré rendezi munkáját a jövőben a kormány, az alapelvek az egyensúly, a reformok és a fejlesztés kapcsolatára vonatkoznak – jelentette be Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
Idénymunka
© MTI
A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az alapelvek az államháztartási egyensúly megteremtésére, a reformokra és fejlesztéspolitikai célokra egyaránt vonatkoznak. A kormányfő az alapelveket ismertetve elmondta: a kiigazítás célja a költségvetési, államháztartási egyensúly megteremtése és megőrzése. Az a cél, hogy a költségvetési hiány 2008-ra 3 százalék közelébe kerüljön, valamint az infláció – egy 2007-es átmeneti növekedés után – 2008-ra szintén stabilizálódjon.

Mint mondta, ugyancsak az alapelvek közé tartozik, hogy a reformokkal újraosszák a felelősségeket és a lehetőségeket, a fejlesztésekkel pedig megalapozzák az új Magyarországot.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy fejlesztéspolitikai célként fogalmazzák meg a foglalkoztatottság növelését és a tartós gazdasági növekedést, a reformokkal új társadalmi szerződést hoznak létre a közszolgáltatások fenntarthatóságáért.

Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy rögzítenék: mennyit költenek a közszolgáltatásokra, illetve egy-két kivételtől eltekintve az adófizetők pénzéből és az igénybevevők által finanszíroznák. Az állam által nyújtott támogatásokról szólva a kormányfő elmondta, célzott szociális támogatások lennének, amelyet ártámogatás helyett a rászorulók kapnának.

Veres János az elhangzottakhoz hozzátette: a költségvetés tervezésénél létrehoznak egy olyan felső korlátot, amellyel szabályozzák a kiadásokat. "Ezen felső korlát nem léphető át a tárcák által, (...) és negyedévente tájékoztatást kell adni róla" - fogalmazott a pénzügyminiszter hozzátéve, hogy a tárcáknak úgynevezett biztonsági tartalékot is kell képezniük. A politikus tájékoztatása szerint a következő évi költségvetés tervezésénél rugalmasabb bérgazdálkodást szeretnének érvényesíteni.

Gyurcsány a reformok menetrendjéről (Oldaltörés)


Jövő héten kedden jelenti be Hiller István az oktatási reform második ütemét, július 31-ig pedig elindul az egészségügyi reform – közölte Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök elmondta, hogy az oktatási és kulturális miniszter jövő kedden részletes tájékoztatást ad a köz- és felsőoktatási reformról, majd benyújtják az ehhez kapcsolódó törvényjavaslatokat.

Gyurcsány az egészségügyi reformmal kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy augusztus végéig kidolgozzák a szükséges törvénymódosításokat, az év végéig pedig újabb törvénycsomagról és a nyugdíjról döntenek. Az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokat 2007-ben elfogadhatják, amelyek 2008. január elsejétől lépnének hatályba.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy július 31-ig, de legkésőbb augusztus végéig döntenek arról, hogy legyen-e vizitdíj, a több-biztosítós rendszer kérdésében pedig az év végéig hoz döntést a kormány.

A közigazgatáshoz kapcsolódó törvénymódosításokról Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy ha némelyikhez nem lesz meg a kétharmados támogatás, pénzügyi ösztönzőkkel teremtenek új feltételeket. A szakpolitikai reformokkal kapcsolatosan pedig arról beszélt a kormányfő, hogy jövő héten szerdán ismertetik a szociális kompenzációs rendszert, ami a gázárra vonatkozik, az utána következő héten a helyközi tömegközlekedés átalakítása és finanszírozásának kérdései kerülnek napirendre.

Gyurcsány elmondta még, hogy július 31-ig tárgyalják az Új Magyarország program fejlesztéseket illető részleteit, amelyekről szeptember végéig döntenek, október elején nyújtják be Brüsszelnek és a következő év elején írják ki a pályázatokat.

A nyár végén, augusztus 31-én és szeptember elején újra Balatonöszödön ülésezik a kormány, ekkor vitatják meg a konvergencia-programot, az egészségügyi reform első csomagját, a Nemzeti Fejlesztési Terv társadalmi vitájának tapasztalatait és az új bérezési szabályozást – közölte a miniszterelnök.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bush értékeli Gyurcsányt, de kérdezni nem lehet tőle

Néhány perces sajtónyilatkozatot adott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és George Bush amerikai elnök csütörtöki tárgyalásuk befejeztével. A helyszínre bebocsátást kapott újságírók nem tehettek fel kérdéseket.

Vélemény

Csaba László Gyurcsány elhibázott csomagjáról

Miközben Gyurcsány Frerenc „szakmai konszenzusról” beszél a bejelentett intézkedések kapcsán, úgy tűnik ez csak ő rá és szűkebb környezetére vonatkozik. Felerősödött ugyanis a Gyurcsány féle „Új Egyensúly” program bírálata; mérvadó közgaszdászok szerint a csomag nem segíti a gazdaságot, hatalmas terheket ró az emberek vállára, ám nem teremti meg a kiegyensúlyozott növekedés feltételeit. A hvg.hu Csaba Lászlónak, a Középeurópai Egyetem professzorának véleményére volt kíváncsi.

Papp László Tamás Vélemény

Debreczeni Gyurcsányról: kímélő üzemmódban

Debreczeni József Gyurcsányról írt opusza, "Az új miniszterelnök" – amit a szerző és főhős együtt dedikált a Könyvhéten - olyan, mint az Elvarázsolt Kastély tükreinek fonákja. A főként Gyurcsány és holdudvarának közléseire épült mű nem szörnyűbbet, hanem jobbat igyekszik mutatni a tényeknél. Mint egy kényes ruhaneművel telepakolt mosógép, beáll kímélő üzemmódra.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány Frankfurtba és Londonba látogat

A hvg.hu információi szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter és Kóka János gazdasági miniszter jövő hét csütörtökön kétnapos látogatást tesz Frankfurtban, illetve Londonban. A „roadshow” célja a befektetők megnyugtatása.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: nem a járulékcsökkentések húzzák a gazdaságot

A kormányfő az Új Magyarország, Új egyensúly, Sikerek és kihívások című, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásán elmondta: a munkáltatói járulékok csökkentése nem növeli a foglalkoztatottságot, nem húzza a gazdaságot, amely szektor viszont húzza, annak hatalmas mennyiségű forrást kell biztosítani.

Százmilliókért mondják meg, mi épüljön Észak-Csepelen és Dél-Pesten

Százmilliókért mondják meg, mi épüljön Észak-Csepelen és Dél-Pesten

Kálmán Olga is elmondta, miért kell elmenni szavazni

Kálmán Olga is elmondta, miért kell elmenni szavazni

Elájult az egyik TV2-s dolgozó, mikor a Jobbik bement a tévébe

Elájult az egyik TV2-s dolgozó, mikor a Jobbik bement a tévébe

Áder megszólalt: A horgászat a legtöbb embert vonzó szabadidős sport

Áder megszólalt: A horgászat a legtöbb embert vonzó szabadidős sport

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

Soron kívül kellett rendszámot szerezni a pápa Daciájára Romániában

Soron kívül kellett rendszámot szerezni a pápa Daciájára Romániában