szerző:
MTI

A magyarok többsége azt szeretné, ha Gyurcsány Ferenc a helyén maradna, mert megértette, hogy a kiszivárgott hangfelvételen a kormányfő nem önmagát hasonlította Pinokkióhoz, hanem a reformokat és a képviselők kiváltságainak eltörlését sürgette - véli hétfői helyszíni tudósításában a Libération című francia napilap.

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök messze van a kiütéstől. Kétségtelen, hogy a jobboldal vezére, Orbán Viktor fájdalmas első menetet mért rá, amikor a több ezer jobboldali és szélsőjobboldali tüntetővel egyetemben lemondását követelte. De úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc revánsot fog venni" - jegyzi meg a baloldali újság budapesti tudósítója.

Pokorni szerint ők akkor is nyernek, ha kikapnak
"Ha 16 év után Demszky Gábor megbukik, akkor barátja,
fegyvertársa, Gyurcsány Ferenc sem éli túl politikai értelemben a
fővárosban a baloldali erők összefogásának bukását. Ha Demszky bukik, Gyurcsány is bukik" - mondta a Pokorni Zoltán.   A fideszes politikus szerint Demszky Gábor bukása "kiütéses" győzelem lenne, de ha a főpolgármester mégis nyerne a választásokon, akkor is meglenne a "pontozásos" győzelem a megyei listákra és a
megyei jogú városok listáira leadott szavazatok összesítésével. (MTI)
A Szonda Ipsos közvélemény-kutatóintézet szeptember 22-i felmérésére hivatkozva, - amely szerint a magyarok 51 százaléka azt szeretné, ha a kormányfő hivatalában maradna és csak 40 százalékuk kívánná távozását - Florence La Bruyere úgy véli, hogy a köztelevízió szétverése megijesztette a lakosságot: 67 százalékuk vandalizmusnak nevezi a történteket, és csak 16 százalékuk gondolja, hogy mindez igazolható a kormány hazugságaival.

A tudósító szerint, ha valaki végighallgatja a kormányfő (balatonőszödi) beszédét, egyértelművé válik, hogy Gyurcsány Ferenc nem önmagát hasonlítja Pinokkióhoz egy többórás hangos vita végén, amelyben pártját arról kívánta meggyőzni, hogy támogassa a megszorító csomagot.

A beszéd lényege: hazugság tovább ismételgetni, hogy a mindenható állam jól működik Magyarországon, sürgősen el kell indítani a reformokat, a képviselőknek le kell mondani kiváltságaikról, és igazat kell mondani - hangsúlyozza a Libération. A kormányfő beszédében távozásával fenyegette meg párttársait, amennyiben nem követik őt, amely a tudósító szerint jól illusztrálja Gyurcsány egyenes jellemét. 

A lap Bauer Tamás közgazdászt idézi, aki szerint Gyurcsány úgy viselkedett, mint egy futballedző, aki az öltözőben - ahelyett, hogy gratulálna a győztes meccs után csapatának - azt fejtegeti, hogy bénák voltak, és ha ezentúl nem játszanak jobban, jobb, ha ki se mennek a pályára. (A példa valójában Debreczeni József politológus szájából hangzott el egy héttel ezelőtt a Friderikusz Most című műsorban - a szerk.)

A Libération hangsúlyozza: a jobboldal a szegény gyermekkor után sikeres üzletemberré vált Gyurcsányban az egykori nomenklatúra megtestesítőjét látja, egy ötvenes évekbeli kommunista vezető unokájával, Dobrev Klárával kötött házassága miatt is, pedig minden jel arra utal, hogy a kormányfő legálisan gazdagodott meg. 

A lap Dessewffy Tibort, a Demos nevű baloldali agytröszt vezetőjét is idézi, aki szerint Gyurcsánynak "olyan aurája van, mint egy Bill Gatesnek. Követ el hibákat, de hihetetlenül intelligens. Olyan mint egy számítógépes program, amely önmagát javítja ki".

A Le Figaro egyetért Gyurcsány Ferencnek azon véleményével, hogy a kelet-európai társadalmak posztkommunista mentalitásában, - ahol az emberek az államtól ajándékként, munka nélkül várják a boldogságot - keresendő a jelenlegi politikai problémák igazi oka. 

A konzervatív újság ugyanakkor úgy véli, hogy Közép-Európa az elmúlt 15 évben kiválóan bizonyította adaptációs képességét, és a politikai bizalom válsága a "teljes egészében gyalázatos politikai elittel is magyarázható, amely kevéssé ügyel a korrupcióra és a hatalmi ágak szétválasztására. A durva módszer, amellyel maga Gyurcsány provokálta ki, hogy magyar vér folyjon, nem menti fel őt a kritika alól" - hangsúlyozza a lap. A Le Figaro kiemeli: a jelenlegi közép-európai politikai válságok sora egyben Nyugat-Európa problémája is, mert "feltehetően nem ragadta meg a fiatal Kelet-Európa teljes potenciálját, amely a legmegfelelőbb ugródeszkát jelenti az Európai Unió újraindításához".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Danks: Gyurcsány korrekten adta vissza Merkel szavait

A miniszterelnök tárgyszerűen adta vissza Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélésének részleteit - nyilatkozta Danks Emese kormányszóvivő. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kancellár asszony egyetértett azzal, hogy a nyilvánosságra került szöveg a problémákkal való egyfajta bátor szembenézés volt.

MTI Itthon

Gyurcsány a történtek ellenére indul a pártelnökségért

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a balatőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése ellenére és az önkormányzati választások végeredményétől függetlenül is pályázik az MSZP elnöki posztjára. Erről a kormányfő a Vasárnap Reggel című lapnak adott interjújában beszélt.

MTI Itthon

Szájer szerint Gyurcsány külföldön is hazudott

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy hagyja abba a hazudozást külföldön, ne próbálja belpolitikai célokra használni diplomáciai tárgyalásait.

MTI Itthon

Gyurcsány: nincs alku a radikálisokkal

Nem lehet és nem szabad együttműködni azokkal, akik ma vitatják és tagadják a III. Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedésének alapját. Ezt a miniszterelnök mondta vasárnap Budapesten, az MSZP választási rendezvényén. Közben a Kossuth tér békés volt, minden eddiginél több kürtőskalács-árus települt ki.

MTI Itthon

Gyurcsány és Sólyom német lapokban

A Focus című német magazin Gyurcsáy Ferenc magyar miniszterelnökkel közölt interjút, míg a Frankfurter Allgemeine Zeitung Sólyom László köztársasági elnök tevékenységét elemezte.

hvg.hu Itthon

Bence: Gyurcsány nem bírja tartani a száját

Gyurcsány leleplezte, hogy ténylegesen mást tettek, mint amit a legtöbb ember várt. Erre nem válasz az, hogy „úgyis mindenki tudta.” Ha mindenki tudta volna, nem választották volna meg - mutatott rá a filozófus, aki szerint a miniszterelnöknek a beszéd, és annak tartalma miatt kell mennie.

MTI Itthon

Gyurcsány már az életével játszik?

A Kossuth téri tüntetéssorozat egyik szervezője egy külföldi hírügynökségnek azt mondta, ha Gyurcsány Ferenc nem érti meg, hogy már az életével játszik, akkor keményíteni fognak - számolt be az RTL Klub vasárnap.

MTI Itthon

Továbbra is kitart Gyurcsány mellett az MSZP

Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint akkor sem gondolkodnának a miniszterelnök leváltásán, ha azt nem a gyújtogatók és a fosztogatók követelnék. Erről a politikus hétfőn reggel az MTV Nap-kelte című műsorában beszélt.

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Magyar siker a locarnói filmfesztiválon

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Zsiráf született a veszprémi állatkertben

Augusztus 20-a: rémálom lesz a közlekedés Budapesten

Augusztus 20-a: rémálom lesz a közlekedés Budapesten

Így alakítanak át minket a képernyők

Így alakítanak át minket a képernyők

Túl jó volt tavaly a termés, drágább lehet idén az alma

Túl jó volt tavaly a termés, drágább lehet idén az alma

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába