szerző:
MTI

A Focus című német magazin Gyurcsáy Ferenc magyar miniszterelnökkel közölt interjút, míg a Frankfurter Allgemeine Zeitung Sólyom László köztársasági elnök tevékenységét elemezte.

Nincs megbánó beismerés címmel közölt interjút Gyurcsány Ferenc kormányfővel a Münchenben megjelenő Focus magazin internetes kiadása szombaton.
   
A legutóbbi elvesztett választások okozta csalódottság miatt az ellenzéki párt lejárató kampányt kezdett a kormány ellen - hangoztatta Gyurcsány. A Fidesz azt sulykolta a választóknak, hogy a kormány nem legitim, úgyhogy ellene minden eszköz megengedett. "Szélsőjobboldaliak és futballhuligánok mindezt nyilvánvalóan egyfajta igazságként fogadták el" - fogalmazott a miniszterelnök.
    
   
A miniszterelnök a Focusnak kijelentette: a jobboldal a jóléti állam folytatását ígéri, ami "egy populista, a realitásokat meghazudtoló politikához és nacionalista radikalizmushoz vezetett."
   
Nem bánja meg beismerését - fogalmazott az interjúban Gyurcsány Ferenc. "Volt bátorságom ahhoz, hogy véget vessek a hazudozásoknak, mert számomra az ország érdekei fontosabbak, mint rövid távú népszerűségem" - jelentette ki a miniszterelnök.
   
Bocsánatkérésről Gyurcsány - mint a Focus írta - nem akar tudni, szerinte ehelyett az egész politikai elitnek kollektíven kellene bocsánatot kérnie a magyaroktól.
   
Mindazonáltal a miniszterelnök elismerte, hogy a nyilvánosság előtt soha nem nyilatkozott volna így. Kijelentései - mint hangoztatta - a legszűkebb körnek szóltak. "Azért használtam - szándékosan - túlzott retorikai fordulatokat és durva, brutális kifejezéseket, hogy a frakció tagjai számára megvilágítsam a reformok szükségességét" - mondta az interjúban Gyurcsány Ferenc.
   
A miniszterelnök kijelentette: nem tesz eleget a tüntetők azon követelésének, hogy mondjon le. - "Csinálom tovább, mert sok a dolgom." A gazdasági reformok megvalósítása túlélési kérdés a magyarok számára - fogalmazott. "Ha az állampolgárok a választásokon másként döntenek, azt el fogom fogadni, de addig én vagyok a felelős és legitim kormány vezetője" - hangsúlyozta az interjúban Gyurcsány Ferenc.

FAZ: Sólyomról (Oldaltörés)


Sólyom László köztársasági elnöknek az elmúlt napokban tanúsított magatartását elemezte szombati írásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
   
A tekintélyes konzervatív újság magyar származású politikai elemzője, Georg Paul Hefty a lap portrérovatában megjelent cikknek "A tisztázó" címet adta, mintegy jelezni kívánva, hogy értékelése szerint a magyar államfő ilyen szerepet töltött be a hét folyamán. Ennek kapcsán a magyarországi viszonyokat kiválóan ismerő Hefty mindenekelőtt azt hangsúlyozta: a köztársasági elnöknek nincs több joga, mint - mondjuk - a német államfőnek, ezekkel a jogokkal ugyanakkor az elmúlt napokban példátlan határozottsággal élt.
   
Sólyom László - fogalmazott az újság - mindazokat megszólította, akik valamilyen módon összefüggésben álltak az erőszakos cselekmények által kísért, budapesti tüntetésekkel. Bűnözőknek nevezte azokat a gátlástalan rendzavarókat. Egyidejűleg elmarasztalóan szólt arról, hogy a biztonsági erők alacsony létszámuk és nem kielégítő felszereltségük miatt nem tudták garantálni a biztonságot, noha arra - mint hangoztatta - készen kell állniuk. 
    
Nagy jelentősége volt a lap szerint, hogy Sólyom László "felháborodottan tiltakozott" azon kísérletek ellen, hogy a rendbontások alátámasztására felhasználják az 1956-os népfelkelés szellemét. Ezáltal a kívülállók számára is eloszlatta azt a kétséget, hogy a budapesti túlkapások valamilyen módon mégis csak igazolhatók lennének azok után, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök saját magát és az egész politikai osztályt hazugsággal vádolta meg.
   
Ugyanakkor a miniszterelnököt már hétfőn, azaz az erőszakos cselekmények előtt felszólította arra: ugyancsak nyilvánosan ismerje el, hogy semmifajta cél nem igazolhatja a demokráciába vetett bizalom kockáztatását. Az alkotmánybíró tárgyilagos hangján állapította meg, hogy a kormányfő nem a köztársasági elnökkel, hanem a parlamenttel szemben felelős. Senki nem állíthatja Sólyomról, mint politikusról azt: azzal a korrekt mondatával, amely szerint "csakis az országgyűlés képviselőinek többsége vonhatja meg a bizalmat a miniszterelnöktől és kormányától" valójában egy olyan követelést fogalmazott volna meg, amely személyét is ezzel a többséggel azonosította volna - hangsúlyozta a magyar államfő eheti tevékenységét elemezve Georg Paul Hefty.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szonda-felmérés: a Fidesz is felelős

Az ellenzéki érzelmű polgárok jelentős része is úgy gondolja, hogy a Fidesz prominenseinek, így Wittner Máriának és Orbán Viktornak a beszédei szerepet játszottak a tüntetések eszkalálódásában, az indulatok elszabadulásában - olvasható a Szonda Ipsos felméréséből.

hvg.hu Itthon

Esterházy: nagyon is erkölcsi alapozású a Gyurcsány-beszéd

Túlzás morális válságként jellemezni az ország állapotát, felháborodás helyett önvizsgálatra volna szükség - állítja Esterházy Péter író, a Népszabadságnak adott szombati interjújában. Arról is beszélt, hogy az elmúlt napok eseményei vajon új fejezetet nyitnak-e a rendszerváltás történetében. Az író szerint Gyurcsány beszéde - ha nyugodtan olvassuk - nagyon is erkölcsi alapozású.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány Merkelnél: ellentmondásos jelentések

"Merkel kancellár egyetértett azzal, hogy [nyilvánosságra került őszödi beszéde] a problémákkal való egyfajta bátor szembenézés volt, amit Magyarországnak már régóta meg kellett volna tennie, s ez nem csak magyar jelenség” - idézte az MTI Gyurcsány kormányfőt. Ám a berlini kancellári hivatal ezt nem erősítette meg. Az ügyeletes szóvivő szerint a „bátor” szó nem hangzott el a beszélgetésen. A szűkszavú tájékoztatás szerint Gyurcsány informálta a német kancellárt, Angela Merkel pedig elítélte az erőszakot.

Balti kézfogás egykor, és most Hongkongban

Balti kézfogás egykor, és most Hongkongban

Feljelenti a vizes vb-t szervező céget a Magyar Liberális Párt tagja

Feljelenti a vizes vb-t szervező céget a Magyar Liberális Párt tagja

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

Éremeső a szegedi kajak-kenu-vb-n

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache

Politika helyett az ingatlanszakmában folytatja Heinz-Christian Strache