szerző:
MTI

Nem lehet és nem szabad együttműködni azokkal, akik ma vitatják és tagadják a III. Magyar Köztársaság demokratikus berendezkedésének alapját. Ezt a miniszterelnök mondta vasárnap Budapesten, az MSZP választási rendezvényén. Közben a Kossuth tér békés volt, minden eddiginél több kürtőskalács-árus települt ki.

Ki, mit mond?

Miközben ma mintegy 10-12 ezer ember követelte Gyurcány Ferenc távozását a fővárosi Kossuth téren, tartott a nyilatkozatháború. Orbán Viktor szerint Schmitt Pál helyesen tette, hogy elment oda, és a téren bejelentette a Fidesz kezdeményezését, amelynek lényege: Utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot! Mérséklő hatást kell kifejteni - jelentette ki Orbán Viktor a kialakult helyzet kapcsán vasárnap este a tv2 Napló című műsorában. Így nyilatkozott: "felelősen és mérséklő hatást kifejtve szeretnék csak közreműködni ennek a helyzetnek a megoldásában".

A szóban forgó alelnök, vagyis Schmitt Pál Kecskeméten tartott beszédet. Kijelentette, azt várják, hogy a jobboldal jelentős győzelmet ér el, amely ha jogilag nem is kötelezi, de erkölcsileg arra készteti a kormányt, hogy elfogadja a javaslatukat, és egy olyan kormány jöjjön létre, amely az öt parlamenti párt legjobb szakembereiből áll. A Fidesz alelnöke, aki a Református Gimnázium zsúfolásig megtelt nagytermében pártja kecskeméti polgármesterjelöltjének, Zombor Gábornak a nagygyűlésén mondott beszédet.

Európában egy jobb- vagy balközép pártnak soha nem jutna eszébe, hogy saját radikálisaival egy követ fújjon. Ez nem csupán a magyar jobboldal, de az egész magyar demokrácia tragédiája - jelentette ki Gyurcsány Ferenc Budapesten, pártja választási rendezévényén. Hozzátette: fogalma sincs, mit keresnek a magyar jobbközép politikusai a Kossuth téren, ahol a szónokok szélsőséges, radikális, alkotmányellenes és idegengyűlölő beszédeket tartanak.
   
Ki, hol áll?

"A Hatvannégy Vármegye szélsőséges politikai mozgalmával nem lehet egy platformon a demokratikus közép pártja" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Fidesz alelnöke magánemberként beszéljen a Kossuth téren.
   
Gyurcsány Ferenc az országban kialakult "vita" kapcsán úgy fogalmazott, azok valóban a rendszerváltás nagy vitáihoz hasonlóak, amelyek többek között arról szóltak, ki miért felelős.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, gyakran ironikus mosollyal figyeli a nagy igazmondókat, akik 1998-ban a parlamenti választások előtt még azt mondták, nem lesz bántódása a 4-es metrónak és a Nemzeti Színház tervének. "Vannak önmagukat igaznak mondó emberek, akik úgy tesznek, mintha soha egyetlen pillanatra sem kerültek volna abba a csapdába, amit egyébként mi magunk állítottunk: saját igazságainkat fontosabbnak és kizárólagosabbnak tartottuk, mint elhinni, hogy a mások igazsága is szolgálhatja a közjót" - fejtette ki álláspontját a miniszterelnök.

Megköszönte a "kétmillió budapestinek", hogy a nyugalmat választotta, bár fontosnak nevezte azt is, mit mond húszezer ember a Kossuth téren.
   
"Örülök annak, hogy az elmúlt napok inkább a demokratikus véleménynyilvánításról szóltak, és örülök, hogy a rendőrség az első dermesztő éjszaka kivételével képes volt nyugalmat, rendet tartani" - szögezte le.

 Gyurcsány Ferenc elmondta: az október elsejei önkormányzati választás, ezen belül Budapest jövője nem arról szól, hogy Demszky vagy Tarlós. Hozzáfűzte: a választás a személyek mögötti értékekről, elvekről, magatartásról szól.

Közös nyilatkozat

A rendezvényen Gyurcsány Ferenc, Molnár Gyula, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke és Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester aláírta a Budapesti Nyilatkozatot, amelyben rögzítik: minden alkotmányos eszközzel készek megvédeni a köztársaság intézményeit, a főváros békéjét és a budapestiek biztonságát. "Kérjük Budapest és az ország minden polgárát, hogy a rendbontásokat és a demokrácia intézményei elleni támadásokat se szóval, se hallgatással, se tettel, se tétlenséggel ne támogassák, és tegyenek meg mindent a rend és a nyugalom megtereremtése érdekében" - áll a nyilatkozatban.


Közben a Kossuth téren

 Vasárnap délután öt órára pár ezres tömeg gyűlt össze a Kossuth téren, ahol egymást érik a szónoklatok és a közös éneklések.
    
Több szónok is amnesztiát követelt minden, a budapesti zavargások alatt elfogott embernek.
    
Az Újpest labdarúgócsapatának Pécs elleni mérkőzését, amelyet Rákospalotán, a REAC pályáján játszanak, komoy rendőri erők biztosítják. A stadionon belül az Újpest FC gondoskodik a biztonságról, odakint a rendőrség vonult fel, hasonlóan a  tegnapi Fradi-meccshez.


Békésnek igérkező este?

Vasárnap minden eddiginél több szuvenír- és kürtőskalácsárus települt ki a Kossuth térre. A kereskedők szerint legjobban a nemzeti színű karkötő fogy, amelynek ára egységesen 500 forint. De nagyon keresettek a kitűzők és a zászlók is.
   
Az orvosi sátorban a fájdalomcsillapító és a kötszer a főszereplő, mivel a legtöbben fejfájás vagy kisebb, általában krumplipucolásban elszenvedett sérülés miatt kérnek orvosi segítséget - mondta az egyik egészségügyi alkalmazott.
   
A Parlament előtt sorfalat álló rendőröknél csökkentették a készültséget: ma már rohampajzs nélkül biztosítják a területet, de sok tüntető beszámolt arról is, hogy a rendőrök felszabadultabbak és közlékenyebbek.

Petíció Szilinek

A tüntetők fő szervezői petíciót akarnak átadni Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, de annak tartalmáról és beadásának időpontjáról még nem tudtak pontos információval szolgálni vasárnap a Kossuth téren.
   
Az egyik fő szervező szerint a petíció lényegében a nemrégiben a Magyar Televízióban felolvasott petícióval lesz azonos.
   
"Összeült a szakértői tanács, amelynek feladata elkészíteni a petíciót, amikor elkészül, azonnal bevisszük a Parlamentbe Szili Katalinnak" - mondta az egyik szervező.
   
A tüntetés békésen folyik, elkezdődtek a szónoklatok a közel ezer fős tömeg előtt. Sokan iratkoztak fel a szónoknak jelentkezettek listájára. 
  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kőszeg: felgyújtott MSZP-iroda

Míg másutt nyugalom volt az országban, Kőszegen benzint, vagy más gyúlékony anyagot tartalmazó palackot dobtak be hajnalban az MSZP helyi irodájának ablakán, amelytől a helyiségben lévő berendezési tárgyak lángra kaptak - közölte a katasztrófavédelem.

MTI Itthon

Teljes a nyugalom a Parlamentnél

Nyugalom van vasárnap délelőtt a Kossuth téren, mintegy 80-100 ember tartózkodik a Parlament előtt. Hat személyt állítottak elő vasárnapra virradóra a rendőrök a zavargásokkal kapcsolatban.

MTI Itthon

Gyurcsány a történtek ellenére indul a pártelnökségért

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a balatőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése ellenére és az önkormányzati választások végeredményétől függetlenül is pályázik az MSZP elnöki posztjára. Erről a kormányfő a Vasárnap Reggel című lapnak adott interjújában beszélt.

MTI Itthon

Nyugodtan telt az éjszaka

Vasárnapa virradó éjjel fél kettő körül befejeződtek a szónoklatok a Kossuth téren, ahol néhány órával korábban mintegy 25 ezer ember tüntetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány távozását követelve. Néhány előállítás történt csak az éjszaka. A nemzetközi hírügynökségek kiemelik, a nagy létszám ellenére nem történt semmilyen atrocitás.

MTI Itthon

Értelmiségiek Civil Fórumot sürgetnek

Országos Civil Fórum létrehozását kezdeményezi tizenhat értelmiségi, illetve közéleti személyiség - köztük Lányi András (Élő Lánc) és Lovasi András (Kispál és a Borz) - akik nyilatkozatukat vasárnap adták ki.

MTI Itthon

Szájer szerint Gyurcsány külföldön is hazudott

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy hagyja abba a hazudozást külföldön, ne próbálja belpolitikai célokra használni diplomáciai tárgyalásait.

MTI Itthon

Egykori 56-osok nyilatkoznak a hétfői eseményekről

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke megcsúfolásának tartja "a szélsőjobboldal és a futballhuligánok közös budapesti garázdálkodását" állásfoglalásában több mint hatvan 1956-os elítélt, illetve hozzátartozója.

Elkószált egy királypiton a Rómain

Elkószált egy királypiton a Rómain

11 évesen éttermet nyitott

11 évesen éttermet nyitott

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Azt pletykálják, hogy a Galaxy S10-ből vesz át valamit az iPhone 11

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki

Hőség, zivatar - mindenre figyelmeztetést adtak ki