szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) lesz a fő felelős az élelmiszerbiztonság kérdésköréért - erősítette meg Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára hétfőn.

A balatonőszödi informális kormányülésen született döntés arról, hogy az egészséges és biztonságos élelmiszerek piacra kerüléséért a továbbiakban az
agrártárca felel - mondta Benedek Fülöp. A szakállamtitkár közölte, így a minisztérium fennhatósága alá kerül ismét - mintegy 2 éves kihagyás után - a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MéBiH), valamint az összes élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos szervezési és koordinációs feladat is. 

A humán-egészségügyi kérdésekért továbbra is az egészségügyi tárca, illetve az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) lesz a felelős - húzta alá Benedek Fülöp. A kérdést - jelezte a szakállamtitkár - várhatóan a soron következő kormányülésen tárgyalja majd a kabinet az FVM előterjesztésében. Arról Benedek Fülöp még nem tudott pontos információt adni, hogy az élelmiszerbiztonsági kérdések felügyelete mikor kerül vissza az agrártárcához. Ez a kormány döntésének függvénye - mondta a szakállamtitkár, ám nem tartotta kizártnak, hogy a felügyelet akár már jövő év január 1-jétől ismét az FVM-é lesz. 

A költségekkel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a MéBiH esetében a források rendelkezésre állnak, mivel a hivatal visszatelepítése az agrártárcához létszám- és költségvetési jogcímmel együtt történik.  Ám a további többletfeladatokra a kormánydöntést követően kell többletforrásokat biztosítani az FVM számára, mert a minisztériumnál ágazati, költségvetési fejezetben megjelölt források nem állnak rendelkezésre a végrehajtáshoz - mutatott rá Benedek Fülöp.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gazdaság

Nőtt az élelmiszerbiztonsági bejelentések száma az EU-ban

Az Európai Unióban az élelmiszer-biztonsági kockázatokról szóló tagállami bejelentések száma 2005-ben 22 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az Európai Bizottság élelmiszer és takarmány gyors veszély jelzési rendszerérének (RASFF) 2005. évi adatait pénteken az MTI-vel.