szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP nemzetbiztonsági munkacsoportja előkészítetlennek tartja a nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásáról szóló kormányzati döntést. A munkacsoport szerint ennek volt a következménye az, hogy a titkosszolgálat állománya és apparátusa kritikus helyzetben (például az őszi események idején) elbizonytalanodott - olvasható a mai Népszabadságban.

A szocialista párton belül működő, gyakorlott titkosszolgálati szakértőket tömörítő szervezet állásfoglalásában úgy fogalmazott: a nemzetbiztonság területén igen könnyű az igazságot államtitkok mögé rejteni. Különösen igaz ez akkor, amikor a napi politikai harcok elvonják a pártvezetés figyelmét a nemzetbiztonság stratégiai kérdéseiről.

Ennél is nagyobb baj, hogy a kormány és a frakció közé beékelődött néhány nyugdíjas titkosszolgálati tábornok, akik nem érdekeltek a szolgálatok hatékony működésében. "Kialakult a kormány közeli szakértők klikkje, akik szakmai kontroll nélkül adják a tanácsokat, gyakran így manipulálva a döntéseket" - olvasható a lap által idézett állásfoglalásban.

A munkacsoport szerint tény, hogy elavult szervezeti keretek között dolgoznak a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok. Az öt szervezet működését a párhuzamosság, a nehézkes együttműködés, az egymással való rivalizálás jellemzi. Példaként említették, hogy Magyarországon jelenleg tíz szervezet foglalkozik terrorelhárítással, ami a kapacitások elaprózódását okozza, lassítja az információáramlást, és növeli a fontos információk elvesztésének kockázatát.

Tóth Károly szerint nem jó a kiszivárogtatás

A titkosszolgálatok átalakításáról meg kell állapodni az ellenzékkel - hívta fel a figyelmet az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke, aki a Népszabadság szerdai számában megjelent írás kapcsán nyilatkozott. Tóth Károly a napilap cikkére utalva szerdán arról beszélt: nem tartja szerencsésnek, hogy a sajtón keresztül hozzák nyilvánosságra a szolgálatok átalakítására vonatkozó elképzeléseket. A jogszabály-módosításhoz kétharmados parlamenti támogatás szükséges - emlékeztetett.

A szakbizottság alelnöke az állásfoglalás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az említett testület, "az MSZP mellett működő egyik munkacsoport", nem pedig a képviselőcsoport. Amit az állásfoglalásban leírtak, "az szakmai háttéranyagnak megfelelő" - jegyezte meg.

Mint mondta, nem azért kell átalakítani a szolgálatokat, mert érdemi gond lenne munkájukkal, hanem azért, mert megváltozott a világ. Az átalakítás indokai között említette a NATO és az európai uniós csatlakozást, az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-ei terrortámadás utáni biztonsági helyzetet, valamint a hadsereg szerepének megváltozását.

Az állásfoglalásban szereplő két javaslat kapcsán úgy fogalmazott: "abban szerintem ma teljes egyetértés van, hogy a szakszolgálatnak önálló részlegnek kell maradni, (...) mert munkájának a nagyobbik részét ma már nem a nemzetbiztonsági szolgálatok, hanem a rendőrség, határőrség és más, a törvényben szabályozott szervezetek igénye alapján végzi".

Tóth Károly szerint az így fennmaradó négy szolgálatot pedig már nem lehet sokféleképpen "csoportosítani". Az egyik csoportosítás szerint tehát polgári és katonai feladatok, míg a másik szerint a hírszerzés és az elhárítás feladatai köré szerveződhetnének a szolgálatok.

Arra a javaslatra, hogy tárca nélküli miniszter vagy szakállamtitkár felügyelete alá kerüljön a szolgálatok irányítása, azt mondta: ez a mindenkori kormányzat döntése. Utalt arra, hogy jelenleg a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter irányítja és felügyeli a szolgálatok munkáját.

Az MSZP internetes honlapján az áll: a párt Biztonságpolitikai Országos Tagozat Nemzetbiztonsági Munkacsoportja december 5-én ülést tartott a Köztársaság téri székházban. A testület "zárt ülésen (...) állásfoglalást fogadott el a nemzetbiztonsági szolgálatok összevonásával kapcsolatban, amelyet eljuttat az MSZP vezetésének, valamint a témával foglalkozó szocialista parlamenti képviselőknek". A zárt ülésen hozott állásfoglalás nem a nyilvánosság számára készült, az úgynevezett belső anyag.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vissza akar térni Biden az Iránnal kötött atomalkuhoz

Vissza akar térni Biden az Iránnal kötött atomalkuhoz

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy