Vihart kavart a neonácik felvonulása

Utolsó frissítés:

Ezer magyar és külföldi fiatal demonstrált szombaton a Hősök terén. A Becsület napjának nevezett rendezvény kapcsán a pártok között ismét fellángolt a vita - írja a Magyar Hírlap.

Belpolitikai vihart kavart a Hősök terén tartott szombati szkinhedrendezvény. Az ismeretlen katona sírjánál délután kettőkor mintegy ezer bőrfejű fiatal gyűlt össze, hogy megtartsák a Becsület napja nevű megemlékezést. A katonai rendben felvonulók között voltak angol, holland, német, cseh és bolgár szélsőségesek is, akik árpádsávos zászlók alatt emlékeztek a német és a magyar katonák 62 évvel ezelőtti kitörési kísérletére. A találkozón néhány Kossuth téri demonstrálót is lehetett látni.

A rendőrség szerint a megemlékezést magánemberként az a Domokos Endre János jelentette be, aki a Fővárosi Ítélőtábla által 2005. október 27-én jogerősen betiltott Vér és Becsület Kulturális Egyesület vezetője volt. Hiller István, az MSZP elnöke arra kérte a parlamenti pártokat, hogy határolódjanak el a rendezvénytől. Felháborító arcátlanságnak nevezte Hiller István felvetését Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Szerinte a szocialista kormány által irányított rendőrség tette lehetővé a rendezvényt: az Orbán-kormány hivatali ideje alatt egyetlen ilyen felvonulást sem tarthattak.

(Magyar Hírlap)