szerző:
hvg.hu

Nem rég írtunk arról, hogy Budapest belvárosában, a Vörösmarty téren két hatalmas játékterem nyílik nem sokára. Cikkünk kapcsán felvetődött, hogy ezek – a már meglévőkkel együtt – építészetileg mennyire illeszkednek bele Budapest központjának arculatába, amelynek rendezésére fejlesztési programokat indított a főváros.

Az egyik épülő casino. Funkcionális zavar
© Stiller Ákos
Mint arról a hvg.hu hírt adott, néhány hónapon belül két kaszinó, játékterem nyílik a Vörösmarty téren. Z. Halmágyi Judit, a világhírű holland építész, Erick van Egeraat budapesti irodájának vezető tervezője, a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottságának alelnöke erről úgy vélekedett, hogy a játéktermek zártsága megtörheti a belváros bejárhatóságát és átláthatóságát. „Több európai városfejlesztési munkában is részt vettem. Ezek piackutatáson alapszanak, tehát felmérik azt, hogy egy adott helyen, mit lehet eladni, mire van szükség. Miután ez kiderül, akkor a rendelkezésre álló összegből úgy próbáljuk megvalósítani a terveket, hogy az épületek arculatilag ne legyenek unalmasak, elgondolkodtassanak, élményt nyújtsanak az embereknek. Fontos, hogy a piaci vonatkozások mellett érvényesüljenek a szociálisak is, vagyis hogy minden társadalmi réteg megtalálja magá terét.”

Az építész, aki az SZDSZ fővárosi frakciójának párton kívüli tagjaként szakmapolitikusnak tartja magát, továbbá tanít Pécsi és a Budapesti Műszaki Egyetemen is, hangsúlyozta, a városfejlesztéseknél fontos szempont, hogy egy nagyvárosban több kisváros legyen, s ezek a tömörebbtől a zöldterületekig mindent tartalmazzanak. Cél a belváros reanimálása, újjáélesztése, a közterek helyrehozatala, illetve minél több sétáló utca kialakítása. Ezek a szempontok érvényesülnek az induló Kálvin tér-, Vámház- és Városháza-projektekben is.

„Készül a stratégiai munkaanyag, amely a Budapest Szíve programot tovább bontja. A terv az, hogy biztosított legyen a Duna felé az átjárás, valamint, hogy a kávézók és üzletek révén a Belváros földszinti része újra el kezdjen élni. Ebben viszont akadályt jelentenek a játéktermek, amelyek sötét ablakaikkal – a diszkréció hangsúlyozása miatt – zárt tömböt alkotnak, hiszen nem áramolhatnak úgy be az emberek a területre. A Vörösmarty térre beérkezett a négyezer négyzetméteres játékterem terve, a felsőbb szinteken szállodával, amit építészetileg nem tudtuk ugyan kifogásolni, ám funkciója bántotta a bizottság tagjainak a szemét.”

De nemcsak az övékét, hanem többek közt Bojár Iván Andrásét is, aki mint az Octogon építészetkritikai lap főszerkesztője és a Budapest: Európa Fővárosa projekt főpolgármesteri biztosa csak turisztikai és adóbevételi szempontból tartja jónak a Vörösmarty téren és annak közelében a nyerőgépautomata-termek működését. Ugyanakkor nem vallotta magát túl lelkesnek amiatt, hogy két újabb játékterem nyílik a már meglévő kettő mellé, mondván a városi tereknek hierarchiája van, és a színvonalhoz értékek tartoznak. A szerencsejátékra viszont olyan más, nem nívós dolgok is ráépülhetnek, mint a prostitúció. „Párizsban nagy feszültséget teremtett, hogy Rue St. Denise eleje tele van lányokkal, és akik a Pompidou Palotához igyekeznek, azoknak végig kell haladniuk köztük. Nálunk sincs még rendbe rakva a Váci utcai prostisor, pedig épp ideje lenne. Tudom, hogy a játéktermeknél jobb üzlet nincs, de akkor is úgy gondolom, hogy a főváros belső magjától kintebb, sokkal megfelelőbb helyen lennének.”

Bojár Iván András hangsúlyozta, hogy játéktermek helyett sétálóutcákra, zöldterekre és az autóforgalom csökkentésére lenne szükség, mint az a Budapest Szíve Programban is szerepel. „Persze, ameddig a főváros körül nem épül meg az M0-ás körgyűrű, addig ezt  csak korlátozottan tudjuk megtenni, és a gépkocsikat nem bírjuk kitiltani, mondjuk, a Ferenciek teréről.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Új kaszinó a budapesti Belvárosban - kérdőjelekkel

Ha igaz, július 31-én átadják Közép-Európa legnagyobb kaszinóját Budapest belvárosában. A négyezer négyzetméter területű, három szinten elhelyezkedő játékbarlangot és a kapcsolódó szállodát a hárommillió forintos jegyzett tőkéjű Moons Kft. építi, négymilliárd forintért. Épül egy másik kaszinó is - a veretes Vörösmarty tér és környéke hamarosan négy játékbarlanggal büszkélkedhet.

Hosszú nevet vált a Vodafone

Hosszú nevet vált a Vodafone

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Fiatal fiút rabolt ki a villamoson, senki se vette észre

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

Donald Tusk: órákon belül kiderülhet, mikor lesz Brexit

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

"Ezt a döntést mindenkinek meg kell hoznia: ne éljünk hazugságban!"

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét