Tetszett a cikk?

Laborcon kívül is van olyan titkosszolgálati szakember, akit jelöltetni lehetne a Nemzetbiztonsági Hivatal élére – állítja Gulyás József, a Nemzetbiztonsági Bizottság szabad demokrata tagja. Gulyás a bizottság pénteki ülésén nem támogatta Laborc jelölését, és ezzel el is döntötte a jelölt sorsát: a testület öt szocialista igen, öt ellenzéki nem szavazat és az SZDSZ tartózkodása mellett elutasította Laborc kinevezését.

Gulyás József
hvg.hu: Miért nem támogatta Laborc Sándor kinevezését?

Gulyás József: Sajnos a mai politikai viszonyok között látható, hogy szinte lehetetlen konszenzusos jelöltet találni még egy olyan intézmény esetében is, mint a Nemzetbiztonsági Hivatal. Ugyanakkor a bizottsági ülésen Laborc Sándor meghallgatása előtt a testület kormánypártokon túl nyúló többsége támogatta Hetesy Zsolt kinevezését az Információs Hivatal élére, illetve Balajti László kinevezését a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetői posztjára. Gondosabb előkészítéssel, egyeztetéssel el lehetett volna kerülni ezt a fiaskót. Sajnos az ellenzék közreműködésével az NBH tekintélyének is sokat ártó, roppant kártékony vita bontakozott ki a jelölt személye körül.

hvg.hu: De nem gondolja úgy, hogy erre Laborcz jelölése alapot adott? Mégiscsak egy KGB-főiskolás múltú embert akarnak az egyik titkosszolgálat élére tenni, ami egy NATO-szövetséges állam esetében elég érdekes.

G.J.: A jelölés joga és felelőssége a miniszteré. Az SZDSZ úgy ítéli meg, hogy 17 évvel a rendszerváltás után olyan jelölttel érdemes a nyilvánosság elé lépni, aki ilyen szempontból nem kikezdhető.

hvg.hu: Van ilyen jelölt?

G.J.: Miként a két partner szolgálat élére is sikerült ilyen jelöltet találni, úgy a hivatal élére is lehet. A Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista alelnöke, Tóth Károly is úgy nyilatkozott korábban, hogy több alkalmas személy van erre a feladatra. Ha ez így van, akkor jobb lett volna egy olyan személyt találni, aki kevésbé generál konfliktusokat.

hvg.hu: A titkosszolgálatokat számos kritika éri, még MSZP-s körökből is. Egy-egy szolgálat párhuzamosan működik, átszervezésekre lenne szükség – mondják a bírálók.

G.J.: Az NBH belső átszervezése megtörtént, a szolgálatok összevonására viszont nem került sor. Én azonban ezt nem tartom érdemi problémának. Az ellenzék viszont az átszervezéseket is nagyon éles hangnemben támadta. Szerintem igaztalan a vád, mely szerint az elmúlt időszakban az átszervezéssel szétverték volna a szolgálatok működését. Ezzel együtt ahhoz, hogy az NBH nyugodt körülmények között, szakszerűen láthassa el a feladatát, arra van szükség, hogy a lehető legkevesebb támadási felület, ártó polémia keletkezzék a Hivatal működése körül. Sajnos a jelölés körüli média vita nem erősítette a szolgálatok nyugodt működését, hitelességét.

hvg.hu: A rendőrség munkájánál jól látható, hogy gyakran a politikai csatározások befolyásolják. A titkosszolgálatoknál ez kívülről nem látható, de úgy tudjuk, a politikai játszmák a titkosszolgák munkáira is hatással vannak.

G.J.: Az ellenzék nyilván láttat problémákat. Ezért is lett volna indokolt a jelölési folyamat minden fázisát úgy levezényelni, hogy az a legkisebb támadási felületet adja, és a lehető legkevesebb kárt okozza ennek a speciális közintézménynek.

D.A. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szlovákok is nyitnak hétfőtől, de csak negatív antigénteszttel lehet munkába járni

A szlovákok is nyitnak hétfőtől, de csak negatív antigénteszttel lehet munkába járni

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Újabb milliárdos építkezne a Balatonnál

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást

Gulyás: Következőnek a papok és lelkészek kapnak oltást