Hétfőn a Fővárosi Bíróságon folytatódott a Magyar Gárda Egyesület márciusban kezdődött föloszlatási pere. A Gárda ügyvédje szeretné, hogy a Fővárosi Bíróság kérje ki ítélethozatal előtt az Alkotmánybíróság véleményét. A Hitler Mein Kampfját kiadó Mónus Áron Ehud Barakot idézte.

Kolompár Orbán és Egri Oszkár
© Szegő Péter
Hatalmas rendőri készültség és a média kitüntetett figyelme kísérte a tárgyalást. A Fővárosi Bíróságon szintén hétfő délelőtt folytatódott Kulcsár Attila és társai, továbbá Balázs László és társai elleni büntetőper (az úgynevezett Baumag-per), ám a kettő együtt messze kisebb érdeklődést váltott ki, mint a Gárda-per.

A felperes Fővárosi Ügyészség mögött fölsorakozott két úgynevezett beavatkozó. Egri Oszkár, aki az elsőrendű felperesi beavatkozót, a Mazsihiszt képviselte, a hvg.hu-nak elmondta: ha találnak olyan érveket, amelyekkel a felperesi érvekre ráerősíthetnek, akkor azokat itt közölni fogja. Hozzátette: érdekes ez a per, amelyben az emberi, az állampolgári és a személyiségi jogok határait és e jogok ütközését vitatják meg. A másodrendű felperesi beavatkozó a Kolompár Orbán elnök által képviselt Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). Mellettük még a felperesi oldalon egy, az alperesin öt jelölt – köztük a Jobbik Magyarországért Mozgalom – vár arra, hogy a bíróság a továbbiakban beavatkozóként ismerje el.

Egri a tárgyaláson azt mondta: a Magyar Gárda Egyesület (MGE) szimbólumrendszere – főleg a vallásos zsidókban – félelmet kelt, működése pedig mások jogainak és szabadságának a sérelmével jár. Külön fölhívta a figyelmet az MGE alapította Magyar Gárda Mozgalom (MGM) március 29-i avatási ünnepségen elhangzottakra. „Nem érdekel bennünket, miket hazudoznak kaftános uraik megbízásából” – idézte Egri az MGM főkapitányát, Dósa Istvánt. Arra kérte a bíróságot, hogy adjon helyt a felperes keresetének. Kolompár Orbán arra hívta föl a figyelmet, hogy a Magyar Gárda rendszeresen cigányozik a nagy nyilvánosság előtt, gyűlöletet keltve ezzel a cigánysággal szemben. A magyarországi cigányság fél a Gárdától.

A esetleges leendő alperesi beavatkozók közül az elsőrendű, az Adolf Hitler Mein Kampf ját magyarul megjelentető Mónus Áron hangsúlyozta: közvetlenül érdekelt a Magyar Gárda fennmaradásában. Betörtek hozzá, és a rendőrség nem csinált semmit. „A Magyar Gárda megvédett volna a tolvajoktól” – vélte. „A Magyar Gárdánál sokkal fontosabb (így! – Sz. P.) nézeteket valló szervezeteket sem oszlat föl a bíróság” – állította. Hozzátette: veszélyben a demokratikus jogállam, ezért is szükség van a Gárdára. Mónus Ehud Barak izraeli védelmi minisztert, volt miniszterelnököt idézte, aki szerint nincs jövője annak a nemzetnek, amelyik nem ismeri saját múltját.

Az alperes MGE védelmét ellátó Gaudi-Nagy Tamás szerint a felperesi beavatkozók részben közhelyszerű, részben valótlan dolgokat mondtak el. Gaudi-Nagy szerint az egyesülési jog alapvető emberi jog. A fő kérdés, hogy a gyülekezési szabadság súlyos korlátozása megengedhető-e. „A vélemények ütköztetésének szereplőit nem kiiktatni kell a közéletből, hanem nézeteiket kell ütköztetni” – fogalmazott. Hangsúlyozta: attól, hogy egyesek félnek a Magyar Gárdától, az egyesület még nem törvénysértő. Szerinte diszkrimináció, ha bizonyos csoportok érzékenysége alapot adhat a föloszlatásra, más csoportoké meg nem. Például sokakban azok keltenek félelmet, akik április 4-ét mindmáig ünneplik és koszorúznak aznap, mégsem merül föl az április 4-én koszorúzó szervezetek föloszlatása. Az alperes ügyvédje úgy vélte: a bíróságnak az ítélethozatalkor a szükségesség és az arányosság elvét kell figyelembe venni. Az absztrakt veszélyeztetés nem éri el a föloszlatás szükségesességének szintjét – szögezte le. Gaudi-Nagy indítványozta a per fölfüggesztését és az Alkotmánybíróság (AB) véleményének kikérését, ugyanis szerinte a perben alkalmazni kívánt jogszabályok alkotmányellenesek.

A felperes Fővárosi Ügyészséget képviselő Varga Bálint Zsolt ügyész szerint alkotmányos jogok védelmében kerülne sor a MGE föloszlatására. Úgy véli, azzal, hogy az alperes ki akarja kérni az AB véleményét, csak az időt akarja húzni.

Érvek és ellenérvek (Oldaltörés)

Gárda-per. Öcsödi bírónő és Gaudi-Nagy
© Szegő Péter
Vona Gábor, a  Jobbik elnöke azt mondta: mind az MGE, mind az MGM maximálisan tiszteletben tartja a jogszabályokat. „Rendezvényeinken soha semmilyen rendbontás, zavargás, jogsértés, szabálysértés, bűncselekmény nem történt.” (A tárgyalás szünetében a hvg.hu tudósítója ezzel kapcsolatban azt kérdezte Vonától: tud-e arról, hogy a március 29-i gárdaavatáson villámgyülekező fiatalokat vertek meg. „Hazugság a kérdés. Nem bántalmaztak. Bizonyítsa be. Szóváltás volt, de erőszak nem” – felelt az MGE elnöke.)

Vona elismerte, hogy az általa elnökölt szervezet megosztja a társadalmat, de „ugyanígy megosztja a társadalmat az OCÖ, a Mazsihisz, vagy a Kendermag Egyesület is” – szögezte le. Szerinte a társadalom jelentős részében a Mazsihisz és az OCÖ működése ébreszt félelmet. Hozzátette: a Gárda rendezvényei nem cigányellenesek. Fölhívta a figyelmet arra, hogy a felperes Fővárosi Ügyészség által a föloszlatási kérelem egyik indokául szolgáló tatárszentgyörgyi felvonuláson fölszólalt a cigány Kolompár János. Vona idézte Kolompárt, aki azt kérte a cigány társadalomtól, hogy rekessze ki sorai közül a „bűnöző réteget”. Vona azt igyekezett bizonyítani, hogy „hogy a cigányság egy része nemhogy nem fél a Gárdától, de annak elképzeléseivel egyetért, a Gárda által felvetett problémákat maga is súlyosnak tartja, megoldásukban pedig érdekelt”.

Az elsőrendű felperesi beavatkozóval kapcsolatban Vona azt mondta: „Mivel a Magyar Gárda Egyesület vallási ügyekben sosem nyilvánult meg, a Mazsihisz beavatkozási kérelmét egyértelműen provokációnak tartom és ezért a Mazsihisz képviselőjének egyetlenegy kérdésére sem vagyok hajlandó válaszolni.” Ennek némileg ellentmond, hogy a Magyar Gárda becsületkódexe szerint ateisták nem lehetnek a Gárda tagjai. Kolompár Orbán többek közt arra hívta föl a figyelmet, hogy Vona Kolompár János tatárszentgyörgyi beszédét „nem a valóságnak megfelelően” idézte.

Az alperes kérésére tanúként hallgatták meg Dósa Istvánt, az MGM főkapitányát. Dósa azt mondta: főkapitánnyá a tizenkilenc megyei és egy budapesti szervező választotta meg egy évre, a megyei kapitányokat viszont ő nevezi ki. Az értekezleteken jegyzőkönyv nem készül, tagnyilvántartás nincs. A belépő gárdistáktól csak akkor kérnek erkölcsi bizonyítványt, ha az illetővel szemben valamilyen gyanú merül föl. Dósa a Magyar Gárda szimbolikájával kapcsolatban azt mondta: „A címer gyakorlatilag Szent Imre herceg pajzsát jelképezi”. [Ez azért meglepő, mert mind a Magyar Gárda honlapja,   mind a Magyar Wikipédia szerint az Imre hercegnél (1007?-1031) majdnem kétszáz évvel később élt Imre király (1196-1204) jelvénye volt az Árpád-sávos, kilencoroszlános címerpajzs. - Sz. P.] „Gárdisták soha senkit egy ujjal sem bántottak” – ismételte meg Dósa Vona kijelentését. „A médiát valakik vezénylik” – hangsúlyozta. „Én úgy gondolom, hogy ez egy szófordulat volt” – felelt a főkapitány Varga azon kérdésére, hogy mit jelentett részéről az avató ünnepségen használt „kaftános uraik” kifejezés.

A Fővárosi Ügyészség a per mielőbbi lezárásában érdekelt – mondta Varga Bálint Zsolt. Hozzátette: megkeresést kér az MGE számlamozgásának vizsgálatára.

Gaudi-Nagy azt kérte: a következő tárgyalási napon hallgassák meg Reiner Pétert, a vállaltan zsidó gárdistát és Schön Pétert, az MGE alapító tagját, az egyesület és a mozgalom közös honlapjának az üzemeltetőjét. Hozzátette: ellentétben a március 12-i tárgyalással, most nem érvényesült a nyilvánosság garanciája.

A bírónő az új tárgyalási fordulót június 30-ára tűzte ki.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Városvezetőkkel koszorúzott a Gárda, megtapsolták

Tapsot kaptak Kaposváron a Magyar Gárda képviseletében koszorúzók. A város főterén tartott - a helyi televízióban élő adásban közvetített - ünnepi megemlékezés végén Kossuth Lajos szobránál a város és a megye vezetői, Kaposvár országgyűlési képviselői, pártok és civil szervezetek koszorúztak, köztük a Magyar Gárda két tagja. Az MSZP közleményben fejezte ki tiltakozását.

HavariaPress Itthon

Nyírkátán demonstrál a Magyar Gárda

Délután két órától tart figyelemfelkeltő demonstrációt Nyírkátán a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg, de mivel ugyanott a helyiek is ellendemonstrációt szerveztek, a településre jelentős számú rendőrt is irányítottak - értesült a HavariaPress.

MTI/hvg.hu Itthon

Tettlegességig fajult a Magyar Gárda ellen szervezett flashmob

Leköpdösték, megrugdosták és szidalmazták azt a mintegy tíz fiatalt, akik a Magyar Gárda és a szélsőségek elleni tiltakozásul takarítóeszközökkel a kezükben jelentek meg a Hősök terén a gárdista avatás után szombaton. A tiltakozó flashmob (villámgyülekezés) résztvevőit kikergették a térről.

MTI Itthon

A Jobbik és a Gárda ezer embert csődített össze

Közel ezer ember gyűlt össze szombaton kora délután Budapesten, a belvárosi Erzsébet téren, ahová a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az általa patronált Magyar Gárda szervezett utcai rendezvényt a nemzeti ünnep alkalmából.

MTI Itthon

Erődemonstráció a Gárda-per előtt

Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkeznek a felek, valamint az újságírók és az érdeklődők a Magyar Gárda feloszlatásáért indított polgári per második tárgyalási napjára a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületéhez, amelyet a rendőrség fémkordonokkal zárt le.

MTI Itthon

Gárda-per: a biztonsági őrök kérték a BRFK segítségét

A Fővárosi Bíróság biztonsági szolgálatának kérésére lépett közbe a rendőrség a Magyar Gárda feloszlatását kezdeményező polgári per szerdai tárgyalásának kezdetén kialakult szóváltás megfékezésére - mondta az MTI érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője csütörtökön.

MTI Itthon

Gaudi-Nagy: "ízlésterror" volna betiltani a Magyar Gárdát

Nyolc beavatkozó jelezte eddig, hogy peres félként kíván részt venni az ügyészség kontra Magyar Gárda polgári perben; a gárda ügyvédje azt is bejelentette a hétfői tárgyaláson a Fővárosi Bíróságon, kezdeményezik, hogy a bíróság Alkotmánybírósághoz forduljon.

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket

Októberben megváltozik a Facebook, új fül alatt kell majd keresni a híreket

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Zseniális karikatúrán a Brexit állása

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Előkerült André Kertész radiátora, közben pár francia fotográfusról kiderült, hogy magyar

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján

Mindenük megvan, de szavuk nincs – ezt érzik a volt NDK-sok a falomlás 30. évfordulóján