szerző:
MTI

Nagy a baj Magyarországon, olyan cselekvőképes kormányra lenne szükség, amely szembe tud nézni a problémákkal - nyilatkozta Tölgyessy Péter egy budapesti konferencián.

A politikai elemző a Magyarország politikai évkönyve 2007 kiadvány bemutatóját követő vita egyik moderátora volt, ahol az előadók - az évkönyv szerzői - a várható politikai fejleményeket elemezték.

A 2007-es év hosszú és nagyon érdekes év volt, de nem tudjuk, hogy az idei évnek mi lesz a vége - közölte Tölgyessy Péter. A szakember kifejtette, az egyik lehetőség a jelenlegi helyzetben az, hogy a kisebbségi kormányzás stabilizálja magát, ami "patthelyzet kialakulását jelentheti", s ez határozza majd meg az ország életét a következő két évben.

A másik lehetőségként említette, hogy "akár ősszel választhatunk". Hozzátette, ennek nincs sok esélye, bár ha a parlament feloszlatná önmagát, akkor 90 napon belül ki kellene írni a választásokat.

Felhívta a figyelmet arra, a politikai élet minden szereplőjének tisztában kell lennie azzal, hogy ősztől napirendre kerülnek a meghatározó törvények, az adó- és a költségvetési törvények, "ami elől nem lehet kimenekülni a folyosóra".

Kifejtette, most a főszereplő az SZDSZ, mert rajta múlik, hogy a két említett lehetőség közül melyik valósul meg, folytatódik a politikai élet a jelenlegi struktúrában vagy gyorsan választás lesz.

"Nekem az az érzésem, hogy az SZDSZ nem döntötte még el, hogy mit fog csinálni. Jelenleg azt mondják, hogy esetről-esetre döntenek, de ez azt jelenti, hogy még nem döntöttek" - mondta a politikai elemző. Ennek vége az lehet - tette hozzá -, hogy karácsony körül a két törvény végszavazásakor kell dönteniük.

Amennyiben kiderülne, hogy "az egész történet egy csőd", azaz nem lesznek adótörvények és költségvetés a jövő évre, akkor mindenképpen előrehozott választásokat kell tartani tavasszal - hangsúlyozta. "Akkor ez (...)  nagyon nagy csőd a baloldal két pártjának" - tette hozzá Tölgyessy Péter.

Véleménye szerint a két volt koalíciós pártnak a nyári szünet után döntenie kell, hogy mit csinálnak: újrakötik a koalíciót vagy együttműködési megállapodásra jutnak, ha ezt nem teszik meg, gyakorlatilag saját akaratukból lesznek előrehozott választások tavasszal.

Tölgyessy Péter szerint a Fidesz sem tudja, hogy mit csináljon ebben a helyzetben, "mondogatják, hogy előrehozott választásra van szükség, de nem sokat tesznek ennek az érdekében".

Rámutatott, a legnagyobb ellenzéki párt benyújthatott volna konstruktív bizalmatlansági indítványt, ami egyértelmű állásfoglalásra késztethette volna az SZDSZ-t is.

A politikai elemző arról is beszélt: a Fidesz stratégáinak véleménye szerint "még mélyebbre süllyedhet" a kisebbségi kormány, illetve a volt koalíció pártjai és emiatt nem tartják szükségesnek, hogy megoldást találjanak a jelenlegi helyzetre.

"Őszintén megmondom, nem tudom mi lesz ennek a végkifejlete, közben pedig mindannyian látjuk, hogy nagy a baj ebben az országban. Kellene egy olyan cselekvőképes kormány, amelyik szembe tud nézni a bajokkal" - mondta Tölgyessy Péter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vélemény

Tölgyessy: „Az, hogy Gyurcsány takarodik-e vagy sem, csakis a baloldalon múlik”

Tölgyessy Péter az InfoRádió Aréna c. műsorának adott csütörtök esti interjújában kifejtette: ha a népszavazás az „igenek” elsöprő győzelmét hozza – amit valószínűnek tart - mindkét politikai oldalnak fel lesz adva a lecke: a meggyengült szocialista párt mikor áldozza be Gyurcsányt, megelőzendő a fenyegető eróziót. Orbán dilemmája viszont az, hogy miképpen mutassa fel a győztes erejét, anélkül, hogy tápot adjon zavargások kitörésének, egyáltalán, mit kezdjen egy nagyarányú győzelemmel, ha Gyurcsány egyelőre marad?

Vélemény

Tölgyessy: egy középszerű vezető is jobb lenne

Gyurcsány Ferenc vasárnap nagyon megégett, szinte képtelenség lesz őt életben tartani 2010-ig. Orbán Viktor a vártnál is nagyobbat győzött, de nehéz helyzetbe kerülhet, ha megnyeri a következő parlamenti választást: nem tudni, honnan talál forrásokat politikájához – mondta Tölgyessy Péter a Kossuth Rádióban hétfőn.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy a hamis illúziókról és hamis ígéretekről

Hamis illúziókat táplált a magyar állampolgár, „álmodott” a nyugat-európai életszínvonalról és a politikusok – a mindenkori választási győzelem reményében – üres ígéreteikkel bátorították ezt az álmodozást. Medgyessy 2002-ben beváltotta az MSZP ígéreteit, de ezzel akkora csapást mért a magyar gazdaságra, amelyet az máig nem tudott kiheverni. Lehet más a politika? Az Ökopolitikai Műhely vitasorozatának csütörtöki fordulóján Hol rontottuk el? – mottóval Tölgyessy Péter válaszolt Elek István és Sükösd Miklós kérdéseire a Közgázon.

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

Csütörtökön rendezik Putyin és Kim Dzsong Un első csúcstalálkozóját

Csütörtökön rendezik Putyin és Kim Dzsong Un első csúcstalálkozóját