szerző:
Benkő Eszter

A magyar föld jó befektetés. Tudja ezt politikusaink apraja-nagyja is: az alacsony ár, a jó minőség és a vissza nem térítendő támogatások lehetősége honatyáink körében is meghozta a kedvet a gazdálkodáshoz. Ki örökölte, ki kárpótlásul, ki ajándékba kapta akár több száz hektárnyi birtokát. Vajon földre váltható-e a politikai előmenetel?


A földbirtokosi és a politikusi lét közös vonása, hogy manapság mindkettő jól jövedelmező vállalkozás lehet, s még csak születni sem kell rá. A föld birtoklása inkább anyagi jólétet fejez ki, mintsem bármifajta rangot, ám - amint az a képviselői vagyonnyilatkozatokból kiderül - a politikai szerepvállalás sok esetben egybevág a birtokolt föld gyarapodásával.

Ha osztanának ilyen címet, 2007-ben a parlament földbirtokosa Járvás István fideszes országgyűlési képviselő lett volna. A mezőgazdasági bizottságban is szerephez jutó jászapáti honatya tavaly mintegy 140 hektárnyi (1 400 000m2, 1 ha= 10000 m2) földet vásárolt Jásziványban. A mezőgazdasági gépész végzettségű egykori tsz-elnökhelyettes ezzel együtt - valamennyi képviselőtársát megelőzve - 244 hektárnyi szántó és legelő tulajdonosa. A dobogó második fokán a kisgazda állatorvosból lett fideszes képviselő, Czira Szabolcs áll; Nagykőrös polgármestere 1995 óta megközelítőleg 196 hektárnyi, pest megyei földet gyűjtött egy kézbe. A harmadik helyet 173 hektárnyi szántóval Józsa István szocialista képviselő bitorolja.

A rendelkezésre álló vagyonnyilatkozatok alapján felállítható toplista első öt helyén szerepel még Puskás Tivadar kereszténydemokrata képviselő, és Kapolyi László szocialista politikus is, akinek föld iránti rajongása viszonylag új keletű, mind a 145 hektárt képviselővé válása után, 2005-2007-ben vásárolta. Zömében Vásárosnamény és Kisvarsány környéki földtulajdona tavaly 62 hektárral gyarapodott. A 2007 évi földvásárlások sorában Kapolyit Lezsák Sándor követi, aki egy 27 hektáros lakiteleki, szántónak és szőlőnek minősített területtel lett gazdagabb.

© Marton Szilvia
Településeink helyi vezető politikusai körében tendenciaszerűen jelentkezik a pozícióba kerülés utáni földvásárlás. A kereszténydemokrata Hargitai János 2002 óta Nagynyárád polgármestere, a településhez tartozó mintegy 70 hektár összterületű földjének nagy részét 2003 és 2005 között vásárolta. Nagy Sándor, Kistelek vezetője a Csongrád megyei Balástya körzetében 58 hektáron tulajdonol szántót, nádast, rétet, tavat, közte 39 hektárnyi természetvédelmi területtel. Ódor Ferencet 2002-ben választották meg a Borsod -Abaúj-Zemplén megyei Garadna alpolgármesterének (2006 óta a megyei közgyűlés elnöke), a település közvetlen szomszédságában, Hernádvécsén 2004-ben 18 hektárnyi földet vásárolt. Buzás Péter 1994-ben lett Makó első embere, 43 hektrányi földjét ezt követően szerezte. Éppúgy Básthy Tamás, Kőszeg 1990 és 2002 közötti polgármestere, vagy Fazekas Sándor, aki szintén 1990 óta ül „Karcag trónján” és 24 hektárnyi szántóval gyarapodott azóta, illetve Tasó László, Nyíradony első embere, aki 26 hektáron vallhatja földbirtokosnak magát. Pápa polgármestere, Kovács Zoltán 16 hektárnyi szántóval és erdővel bír. Karsai József 2006-ben került Battonya élére, 2007-ben, korábbi tulajdonát kiegészítve, 25 hektár területű szántóra tett szert. 

A napi politika látszólag meghozza a kedvet a gazdálkodáshoz. Mesterházy Attila szocialista politikus 2004-ben, államtitkári pályafutása idején vásárolt magának a Tolna megyei Gerjenben közel 10 hektárnyi legelőt és erdőt. Kontrát Károly, aki az Orbán-kormány idején, 1998-tól volt a Belügyminisztérium politikai államtitkára, ugyanebben az évben egy hektárnyi gyep és erdő tulajdonosa lett Veszprém megyében.

Ajándékba, örökbe és kárpótlásul (Oldaltörés)

Képviselőink jelentős földterületekkel gazdagodtak ajándékozás eredményeként is. Józsa István 173 hektárnyi földjéből – nyilatkozata szerint – 170-et kapott ajándékba. Hargitai János földbirtokának majd 30 százaléka „talált föld”. Lázár Jánosnak, aki 2002 óta Hódmezővásárhely polgármestere, épp az említett évben ajándékoztak mintegy 7 hektár területű szántót. Ajándékozással jutott birtoka egy részéhez Hagyó Miklós, budapesti szocialista főpolgármester-helyettes, a fideszes Örvendi László József, a mezőgazdasági bizottság korábbi, és Font Sándor, a bizottság jelenlegi elnöke, Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke és Selmeczi Gabriella is.

Öröklés tekintetében a "legszerencsésebbnek" Puskás Tivadar mondhatja magát, Vas megyei birtoka mind a 149 hektárját örökölte. Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca korábbi politikai államtitkára mintegy 91 hektárnyi szántót örökölt, Czira Szabolcs 67-et, Veres János pénzügyminiszter pedig 17 hektárnyi szántóhoz, erdőhöz és gyümölcsöshöz jutott felmenői hagyatékából. Szili Katalin házelnök még 1987-ben örökölt 2 hektárnyi szántót a Baranya megyei Barcson, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke 1996-ban gyarapodott 1 hektárnyi szántóval és majd kétszer annyi erdővel; mindkét földterület a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Galvács környékén található.

A kárpótlás útján szerzett birtokot illetően Turi-Kovács Béla exminiszter élen jár a 47 hektárnyi gyepnek és szántónak minősített földjével, a mezőtúri területhez egy évvel kisgazda párttaggá válása után, 1995-ben jutott hozzá. Balsai István egykori igazságügyi miniszter 1992-ben, épp „szolgálati ideje” alatt kapott majd 8 hektárnyi termőföldet Kál nagyközségben. Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter csak egy csekélyke, 1203 négyzetméteres szántóra tett szert ily módon. Rajta kívül jelentősebb területet szerzett még kárpótlás útján Ódor Ferenc 1993-ban, a Fideszbe való belépése évében, és Ecsődi László szocialista képviselő is.

A termőföld piaci értéke Magyarországon, 2008
                 Minőség (AK)Átlagár (Ft/hektár)
Nyugat-Magyarország15-25550.000-1.100.000
Budapest környéke15-25750.000-2.500.000
Dél-Alföld5-20500.000-900.000
Észak-Alföld15-40500.000-1.500.000
Észak-Magyarország5-15300.000-420.000
Forrás: Tiszacash Zrt.


A honatyák körében nemcsak a termőföldnek van nagy keletje, sokan tulajdonosai kisebb vagy nagyobb erdőknek is. Czira Szabolcs 114 hektárnyi Pest megyei erdő tulajdonosa, mely terület jelentős részéhez részaránykiadás útján jutott hozzá, kisebb hányadát pedig megvásárolta. V. Németh Zsolt mind a 87 hektárnyi Vas megyei erdejét örökölte. Hargitai János kapott is és vett is erdős földterületet, összesen 37 hektárt, Kistokaj és Nagynyárád közelében. Suchmann Tamás 27 hektárnyi erdővel bír Marcali és Gadány környékén, egy évvel miniszteri pályafutása befejezése után, 1997-ben tett rájuk szert – nyilatkozta szerint – öröklés, juttatás és adásvétel révén. Veres János pénzügyminiszter cirka 12 hektár erdő tulajdonosa a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátor és Piricse környékén, mindkét területet 1998-ban vásárolta. Katona Kálmán, az MDF politikusa 2003-ban kapott kedvet az erdőgazdálkodáshoz, egy évvel azután, hogy a fővárosi közgyűlés tagja lett, a Bács-Kiskun megyei Balotaszállás és Zsana környékén vásárolt magának 29 hektárnyi fás földterületet. Juhász Gábor, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára a Mátra vidékébe szerethetett bele, 2,5 hektárnyi mátraszőlősi erdejét 2004-ben, épp belügyminisztériumi politikai államtitkári pályája hajnalán szerezte csere útján. Selmeczi Gabriella egy szintén 2,5 hektáros abádszalóki erdőt kapott ajándékba 2004-ben, Demeter Ervin pedig Tinnye külterületén vett meg kicsit több mint 3 hektárnyi fás földterületet. 

A támogatás a politikusnak is jár (Oldaltörés)

Orbán Viktor, a Fidesz pártelnöke 2007 évi vagyonnyilatkozata szerint csupán öt kisebb, összesen fél hektárnyi belterületet birtokol Felcsúton, mely ingatlanok mindegyikét 50 év ingyenes használatra engedte át a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak.

Földet persze a legritkább esetben vásárolnak a sport szeretete miatt. A termőföld jó befeketetés, egyrészt a külföldiek földszerzését tiltó moratórium 2011-es lejárta várhatóan jelentősen megnöveli majd a jó minőségű magyar föld iránti keresletet, és felveri az árakat, másrészt a termőföld művelésével járó jövedelem mellett jelentős mértékű uniós és kormányzati agrártámogatás zsebelhető be. Politikusaink jó gazdaként nem is vonakodtak élni a kínálkozó lehetőségekkel.

Örvendi László József 2007-ben kicsit több mint 16 millió forintnyi agrártámogatáshoz jutott, Kispál Ferenc, fideszes politikus családi gazdálkodását 9,5 millió forinttal támogatta az Európai Unió, Kispál máskülönben a Magosz Elnökségének Csongrád megyei tagja. Demeter Ervin tavaly 971 ezer forintos segítséget kapott a szőlőtelepítéshez, Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke esetében 380 ezer forinttal lett könnyebb a családi büdzsé. Bár nem magánszemély kapta, figyelemre méltó a Kinizsi 2000 Zrt. közel 223 millió forintos agrártámogatás is, tekintve, hogy a társaság elnöke Farkas Sándor, fideszes képviselő, a mezőgazdasági bizottság korábbi tagja, rövid ideig alelnöke. Eredménnyel pályázott a támogatásért Járvás István is, aki mint a Jászapáti Társas Szövetkezet 45 százalékos tulajdonosa és egyben elnöke 15 millió forinthoz juttatta a szövetkezetet.

Az uniós viszonyokhoz képest - egyelőre - nyomott áru termőföld sokféle jövedelemszerzési lehetőséget hordoz magában, a haszonbérbadásból származó bevétel például, amennyiben a bérleti idő az öt évet meghaladja, adómentes. No és erdőt sem csupán a természet szeretete miatt érdemes vásárolni, csak az 1-2 évente esedékes gyérítés is (az erdő korától, fatípusaitól és területétől függően akár) többmilliós jövedelmet jelenthet a tulajdonosának, az erőtelepítési támogatásról nem is beszélve.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Gazdaság

Mennyiért lehetünk földbirtokosok?

Egy kis lovasbirtok vagy szőlő, a természet nyugalma, és egyben befektetési lehetőség. Országos körképünkből kiderül, mennyit kell áldoznia a vevőnek arra, hogy csöndes tanyán töltse a pihenés idejét.

Töltse le, megéri: ez a bővítmény egy kattintással felgyorsítja a böngészőjét

Töltse le, megéri: ez a bővítmény egy kattintással felgyorsítja a böngészőjét

Így kell nevet adni a cégnek, hogy a cégbíróság ne dobja vissza az ötletet

Így kell nevet adni a cégnek, hogy a cégbíróság ne dobja vissza az ötletet

Hetekre bezárják a Keleti pályaudvart

Hetekre bezárják a Keleti pályaudvart

MTA TK: "Nincs messze, amikor tényleg le kell kapcsolni a villanyt"

MTA TK: "Nincs messze, amikor tényleg le kell kapcsolni a villanyt"

Juncker a barátjának nevezte Orbánt, de szerinte nincs helye a Néppártban

Juncker a barátjának nevezte Orbánt, de szerinte nincs helye a Néppártban

Ittasan vezetett két kamionos Cegléden, egyikük 10 hónap felfüggesztettet kapott

Ittasan vezetett két kamionos Cegléden, egyikük 10 hónap felfüggesztettet kapott