szerző:
MTI

Négypárti, 12 pontos politikai nyilatkozatot fogadott el a Szlovákiában tapasztalható, magyart vonatkozású, "aggodalomra okot adó" események kapcsán az Országgyűlés hétfői ülésén.

Az Országgyűlés 343 igen, egy nem és  27 tartózkodás mellett fogadta el a nyilatkozatot, amelyhez a Ház kétharmadának támogatására volt szükség.
   
A SZDSZ frakció nagy része mellett tartózkodott 15 szocialista képviselő is, köztük Lamperth Mónika, Keller László, Vadai Ágnes, Gál J. Zoltán, Géczi József Alajos, és Baráth Etele. Az egy nem szavazat is szocialista: Faragó Péteré.
   
A négypárti javaslatot az SZDSZ nem támogatta, öt képviselője mégis igennel voksolt: Béki Gabriella, Kovács Kálmán, Gulyás József, Lakos Imre, és Velkey Gábor.
   
Németh Zsolt (Fidesz) előterjesztőként a záróvitában arról beszélt, hogy nem volt mindig ilyen a magyar-szlovák viszony, voltak olyan évek, amikor ígéretesen fejlődött. Véleménye szerint most a két ország közötti párbeszédet az aggodalom uralja, és hiányzik a politikai kapcsolatokból a szükséges mértékű megbecsülés és tisztelet.
 
Eörsi Mátyás (SZDSZ) közölte: nem ez a megfelelő alkalom egy ilyen politikai nyilatkozat elfogadására. Arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló érzése van, mint amikor a státustörvényről szavazott a parlament.  Emlékeztetett arra: akkor is igazuk lett, és utólag a jogszabály több pontját vissza kellett vonni. A Kárpát-medencei Képviselők Fórumát szintén megemlítette hozzáfűzve, hogy az intézményesítés előtt jól működött, és nem okozott problémát.
    
A szabad demokrata politikus úgy látja, a politikai nyilatkozat elfogadásával a magyar parlament veszélyeztetheti, hogy a szlovák köztársasági elnök aláírja a tankönyvtörvényt és elszigetelheti a Magyar Koalíció Pártját.
   
Szabó Vilmos (MSZP) higgadtnak nevezte a nyilatkozatot, és jelezte: a szocialisták támogatják elfogadását.
   
Nagy Andor (KDNP) úgy fogalmazott: pártja jó lelkiismerettel támogatja a nyilatkozatot.
   
Az MSZP, a Fidesz, a KDNP és az MDF egy-egy képviselője a múlt héten nyújtotta be az Országgyűlésnek a politikai nyilatkozattervezetet, amely szerint a magyar parlament "aggódva figyeli azokat a kisebbségpolitikai vonatkozású eseményeket, valamint a Magyar Köztársasággal és állampolgáraival szembeni politikai és hatósági megnyilvánulásokat, amelyekre az utóbbi időben a Szlovák Köztársaságban sor került". A dokumentum határozottan és egyértelműen elítél minden radikális ideológiát.
   
Az Országgyűlés szerint szlovák a kormánykoalícióhoz tartozó egyes politikusok rendszeres kisebbségellenes gyűlöletbeszéde veszélyezteti a kisebbségjogi status quót.
   
A nyilatkozat szerint kérdéses a november 1-jei dunaszerdahelyi rendőri fellépés a magyar szurkolók ellen, a rendészeti és igazságszolgáltatási kérdések politikai síkra terelése pedig összeegyeztethetetlen az európai jogállamiság követelményeivel.
   
A magyar képviselők remélik, hogy szlovák kollégáik felülvizsgálják majd a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról (KMKF) hozott politikai nyilatkozatukat.
   
A magyar parlament üdvözli a szlovák kisebbségi tankönyvtörvény módosítását, aggályosnak tartja viszont, hogy az európai uniós forrásokból eddig  elenyésző mértékben részesedtek a szlovákiai magyar tannyelvű iskolák.
   
A politikai nyilatkozatban az Országgyűlés üdvözli az intenzív kétoldalú párbeszédet, és egyetért Gyurcsány Ferenc Révkomáromban tett hatpontos javaslatával, amelyet szlovák partnere azóta visszautasított.
   
Az Országgyűlés továbbra is szorgalmazza a két ország törvényhozásának párbeszédét.
   
A magyar parlament egyetért az Európai Unió belügyi és igazságügyi biztosának azon álláspontjával, amely szerint a magyar-szlovák kapcsolatok rendezésének alapja a kisebbségi jogok biztosítása.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
4 évet kapott az autós, aki sms-ezett gyorshajtás közben és halálra gázolt egy motorost

4 évet kapott az autós, aki sms-ezett gyorshajtás közben és halálra gázolt egy motorost

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Könnygázt vetett be a rendőrség Párizsban

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Nem tervez CEU-vizsgálatot az Oktatási Hivatal

Új ruhát kapott a konyhás néni Áder tiszteletére

Új ruhát kapott a konyhás néni Áder tiszteletére

Gigantikus méhfarmmá alakította ötven hektáros birtokát Morgan Freeman

Gigantikus méhfarmmá alakította ötven hektáros birtokát Morgan Freeman

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt