szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A budapesti egyetemeken eddig nem okozott jelentősebb gondot a vasutassztrájk a vizsgaidőszak lebonyolításában, a nagyobb vidéki intézményeknél azonban előfordult, hogy nem csak a hallgatók, de az oktatók számára is problémát okozott a vizsgára való eljutás - írták az MTI tudósítói hétfői körkérdéseik alapján.

Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos és oktatási rektorhelyettese elmondta: hallgatóik jelentős része kollégiumban vagy albérletben lakik, s akik vizsgáznak, még nem mentek haza, sokan azonban kénytelenek voltak utazásukat elhalasztani.

A rektorhelyettes kitért arra, hogy a Corvinuson hétfőn és kedden még vannak vizsgák, azután viszont legközelebb csak január 5-e után lesznek, vagyis olyan a vizsgabeosztás, hogy erre az időszakra nem sok vizsga esik. Kerekes Sándor közölte: amennyiben valaki mégsem tudna megjelenni a vizsgán, ha bead egy kérvényt, mentesül a negatív következmények alól.

Bohák András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hallgatói Önkormányzatának elnöke  elmondta, a BME-n a vizsgaidőszak még 2008-ra eső része összesen két nap (hétfő, kedd), de ekkor már  kevés vizsga van. Megjegyezte, a hallgatók közül többen lemondták vizsgáikat, erre a számonkérés előtti napon délig van lehetőségük. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy sok kollégista hallgató januárra már lemondta kollégiumi férőhelyét és csak a vizsga napjára jön a fővárosba. Emiatt, ha januárban is folytatódik a vasutassztrájk, lehetnek problémák - jegyezte meg.

Jávor András, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese az MTI megkeresésére elmondta: az oktatókat az egyetem vezetése megkérte, hogy vegyék figyelembe a hallgatók nagyobbik részét is érintő vasutassztrájkot a vizsgaidőszakban. Az egyetem több mint 30 ezer hallgatójának 59 százaléka Hajdú-Bihar megyén kívülről érkezik, 26 százalékuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, 13 százalékuk Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, 5 százalékuk Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, további 5 százalékuk pedig Pest megyéből és Budapestről, de az ország minden további megyéjéből is vannak az intézménynek hallgatói, közülük csaknem 600-an a Dunántúlról. Mint mondta, az egyetem vizsgaszabályzata egyébként is lehetővé teszi a vizsgáról való átjelentkezést az interneten akár egy nappal a vizsga előtt, de igazolás ellenében eltekintenek a 2000 forintos pótvizsgadíjtól is.

Az oktatóknak a megfelelő számú vizsgaalkalom biztosításában van felelősségük, de mivel közülük is sokan ingáznak, így mindenki természetesnek veszi a rugalmasságot. A diákokat az egyetem internetes tanulmányi rendszerén keresztül folyamatosan tájékoztatják a vizsgákkal kapcsolatos esetleges változásokról - tette hozzá Jávor András.

Balogh Gyula, a Hajdú Volán forgalmi és marketing igazgatója elmondta: a vasutassztrájk kezdete óta állandósult a forgalmi helyzet, nem tapasztaltak nagyobb rohamot a vizsgaidőszak miatt, csak az ilyenkor szokásos karácsonyi utaslétszámot. Szavai szerint Budapest és a nagyobb keleti városok irányába rendszeresen indítanak rásegítő járatokat, így az esetlegesen megnövekvő vizsgaidőszaki diákforgalmat is kezelni tudnák. "Aki akar, az ünnepek alatt is gond nélkül eljuthat Debrecenbe" - fűzte hozzá.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a hallgatók mellett néhány, nem a csongrádi megyeszékhelyen lakó oktató számára is problémát jelentett, hogy a sztrájk miatt akadozik a vasúti közlekedés. Az SZTE Bölcsészettudományi Karának tanulmányi osztályán elmondták, hogy az elmúlt napokban a hallgatók vizsgahalasztásai mellett arra is volt példa, hogy azért kellett egy számonkérést más időpontra áttenni, mert az oktató nem tudott eljutni Szegedre. A kar egy doktorandusz hallgatója attól tart, nem tud hazautazni karácsonyra. A bölcsészlány egy Miskolc melletti faluban lakik, az út busszal legalább hat óra lenne, s legalább egyszer át is kellene szállnia.

A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg 32.000 hallgató tanul tíz karon. Mint Stemler Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának sajtóreferense elmondta, a vasutassztrájk miatt a hallgatók közül sokan a városban ragadtak, többek közt ő maga is. Kitért arra, a hallgatói önkormányzathoz eddig nem érkezett megkeresés, hogy az utazási nehézségek miatt nem tudtak a vizsgán megjelenni. Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója mindehhez annyit tett hozzá, hogy Pécsett nemcsak a hallgatókat, de az oktatókat is érinti a vasutassztrájk. Megjegyezte, a két ünnep között kevés vizsga van, s a főépület, valamint a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás és Fejlesztési Kar is zárva tart. Szólt arról is, januárban felmérik, hogy a vasutas sztrájk miatt sérült-e a hallgatók vizsgáik letételére rendelkezésre álló napok száma, amennyiben igen, a rektor engedélyezheti a vizsgaidőszak meghosszabbítását.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Videó: Családi ház udvarára tört be egy autó Tatabányán

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik