szerző:
MTI

A budapesti egyetemeken eddig nem okozott jelentősebb gondot a vasutassztrájk a vizsgaidőszak lebonyolításában, a nagyobb vidéki intézményeknél azonban előfordult, hogy nem csak a hallgatók, de az oktatók számára is problémát okozott a vizsgára való eljutás - írták az MTI tudósítói hétfői körkérdéseik alapján.

Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos és oktatási rektorhelyettese elmondta: hallgatóik jelentős része kollégiumban vagy albérletben lakik, s akik vizsgáznak, még nem mentek haza, sokan azonban kénytelenek voltak utazásukat elhalasztani.

A rektorhelyettes kitért arra, hogy a Corvinuson hétfőn és kedden még vannak vizsgák, azután viszont legközelebb csak január 5-e után lesznek, vagyis olyan a vizsgabeosztás, hogy erre az időszakra nem sok vizsga esik. Kerekes Sándor közölte: amennyiben valaki mégsem tudna megjelenni a vizsgán, ha bead egy kérvényt, mentesül a negatív következmények alól.

Bohák András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hallgatói Önkormányzatának elnöke  elmondta, a BME-n a vizsgaidőszak még 2008-ra eső része összesen két nap (hétfő, kedd), de ekkor már  kevés vizsga van. Megjegyezte, a hallgatók közül többen lemondták vizsgáikat, erre a számonkérés előtti napon délig van lehetőségük. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy sok kollégista hallgató januárra már lemondta kollégiumi férőhelyét és csak a vizsga napjára jön a fővárosba. Emiatt, ha januárban is folytatódik a vasutassztrájk, lehetnek problémák - jegyezte meg.

Jávor András, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese az MTI megkeresésére elmondta: az oktatókat az egyetem vezetése megkérte, hogy vegyék figyelembe a hallgatók nagyobbik részét is érintő vasutassztrájkot a vizsgaidőszakban. Az egyetem több mint 30 ezer hallgatójának 59 százaléka Hajdú-Bihar megyén kívülről érkezik, 26 százalékuk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, 13 százalékuk Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, 5 százalékuk Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, további 5 százalékuk pedig Pest megyéből és Budapestről, de az ország minden további megyéjéből is vannak az intézménynek hallgatói, közülük csaknem 600-an a Dunántúlról. Mint mondta, az egyetem vizsgaszabályzata egyébként is lehetővé teszi a vizsgáról való átjelentkezést az interneten akár egy nappal a vizsga előtt, de igazolás ellenében eltekintenek a 2000 forintos pótvizsgadíjtól is.

Az oktatóknak a megfelelő számú vizsgaalkalom biztosításában van felelősségük, de mivel közülük is sokan ingáznak, így mindenki természetesnek veszi a rugalmasságot. A diákokat az egyetem internetes tanulmányi rendszerén keresztül folyamatosan tájékoztatják a vizsgákkal kapcsolatos esetleges változásokról - tette hozzá Jávor András.

Balogh Gyula, a Hajdú Volán forgalmi és marketing igazgatója elmondta: a vasutassztrájk kezdete óta állandósult a forgalmi helyzet, nem tapasztaltak nagyobb rohamot a vizsgaidőszak miatt, csak az ilyenkor szokásos karácsonyi utaslétszámot. Szavai szerint Budapest és a nagyobb keleti városok irányába rendszeresen indítanak rásegítő járatokat, így az esetlegesen megnövekvő vizsgaidőszaki diákforgalmat is kezelni tudnák. "Aki akar, az ünnepek alatt is gond nélkül eljuthat Debrecenbe" - fűzte hozzá.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) a hallgatók mellett néhány, nem a csongrádi megyeszékhelyen lakó oktató számára is problémát jelentett, hogy a sztrájk miatt akadozik a vasúti közlekedés. Az SZTE Bölcsészettudományi Karának tanulmányi osztályán elmondták, hogy az elmúlt napokban a hallgatók vizsgahalasztásai mellett arra is volt példa, hogy azért kellett egy számonkérést más időpontra áttenni, mert az oktató nem tudott eljutni Szegedre. A kar egy doktorandusz hallgatója attól tart, nem tud hazautazni karácsonyra. A bölcsészlány egy Miskolc melletti faluban lakik, az út busszal legalább hat óra lenne, s legalább egyszer át is kellene szállnia.

A Pécsi Tudományegyetemen jelenleg 32.000 hallgató tanul tíz karon. Mint Stemler Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának sajtóreferense elmondta, a vasutassztrájk miatt a hallgatók közül sokan a városban ragadtak, többek közt ő maga is. Kitért arra, a hallgatói önkormányzathoz eddig nem érkezett megkeresés, hogy az utazási nehézségek miatt nem tudtak a vizsgán megjelenni. Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója mindehhez annyit tett hozzá, hogy Pécsett nemcsak a hallgatókat, de az oktatókat is érinti a vasutassztrájk. Megjegyezte, a két ünnep között kevés vizsga van, s a főépület, valamint a Felnőttképzési és Emberi Erőforrás és Fejlesztési Kar is zárva tart. Szólt arról is, januárban felmérik, hogy a vasutas sztrájk miatt sérült-e a hallgatók vizsgáik letételére rendelkezésre álló napok száma, amennyiben igen, a rektor engedélyezheti a vizsgaidőszak meghosszabbítását.

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
22 millió facsemetét ültet a kormány

22 millió facsemetét ültet a kormány

A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrorista támadással

A nemzetbiztonsági bizottság is foglalkozik az új-zélandi terrorista támadással

Túl olcsó tejet árul egy üzlet a terméktanács szerint

Túl olcsó tejet árul egy üzlet a terméktanács szerint

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Szalai Erzsébet: A Fidesz és a hatalom konvertálása

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

Belehúzott a magyar Raiffeisen Bank

Olyan fényt állítottak elő a tudósok, ami képes áthatolni a falfestéken is

Olyan fényt állítottak elő a tudósok, ami képes áthatolni a falfestéken is