szerző:
MTI

Jogerősen elutasította kedden a Fővárosi Bíróság a Political Capital (PC) a ferencvárosi időközi országgyűlési választás névjegyzékével kapcsolatos panaszát - olvasható a bírói fórum internetes oldalán közzétett végzésben.

"A kérelmező felülvizsgálati kérelme nem alapos, mert a kérelmezett határozata ténybelileg és jogilag helytálló" - áll a végzésben, amely utal arra: a bíróság elsősorban azt vizsgálta, hogy az előtte megtámadott közigazgatási határozat megfelelt-e az eljárási és anyagi jogszabályoknak.
   
A végzés kitér arra, hogy a választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. értelmében a kifogásnak tartalmaznia kell a többi között a jogszabálysértés megjelölését és a jogszabálysértés bizonyítékait, majd jelzi: a kérelmezők nem jelöltek meg olyan konkrét jogszabálysértést, amely a hatályos jogszabályi rendelkezések alapján az időközi választás eredményét, illetve annak megállapítását érintette volna.
   
A bíróság rámutat, hogy noha a 22/2005. számú Ab-határozat a törvényi szabályozás súlyos hiányosságának tekinti, hogy nincs előírás az egyéni választókerületek területének és a területi listákhoz tartozó mandátumok számának időszakos felülvizsgálatára, az Alkotmánybíróság nem semmisítette meg az egyéni választókerületek számának megyénkénti megosztásáról szóló, valamint az egyes egyéni választókerületek területének körülírását tartalmazó 2/1990. számú MT-rendeletet.
   
Múlt szombaton fordult a Fővárosi Bírósághoz jogorvoslatért a Political Capital, mert a másodfokon eljáró Fővárosi Választási Bizottság sem adott helyt a névjegyzék ellen benyújtott kifogásának, amely szerint az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan. 
   
A PC korábbi közlésében rámutatott: a ferencvárosiak szavazatának súlya például több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké. Az elemző cég szerint a névjegyzékeket olyan választókerületi beosztásra vonatkozó szabályok alapján zárták le és hitelesítették, amelyek - az Alkotmánybíróság 2005-ös határozata szerint - sértik az egyenlő választójog alkotmányos alapelvét. 
   
A ferencvárosi helyi választási bizottság még vasárnap egyhangú döntésével elutasította a kifogást, arra hivatkozva, hogy a szavazókörök kialakítása a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt. A PC ezt követően a Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB) fordult jogorvoslatért, de az FVB helybenhagyta az elsőfokú határozatot. 
   
Január 14-én hozott határozata indoklásában az FVB ugyanakkor kiemelte: az Alkotmánybíróság szerint "az egyéni és a területi választókerületek kialakítására vonatkozó szabályok rendkívül hiányosak", s a jogszabályok nem határozzák meg a választókerületek területének módosításánál irányadó szempontokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ferencvárosi választás: nem indulhat a Zöld Párt jelöltje

A Fővárosi Bíróság kedden helyben hagyta a Fővárosi Választási Bizottságnak azt a határozatát, amelyben visszautasította a Magyar Szociális Zöld Párt jelöltjének - Polgár Tamásnak (Tomcat) - a nyilvántartásba vételét - derült ki a bíróság honlapján szerdán közzétett határozatból, amely ellen már nem lehet fellebbezni.

MTI Itthon

Lemondott az SZDSZ-es ferencvárosi kampányfőnök

Lemondott a fővárosi választási bizottságban betöltött tisztségéről Janás Ferenc, a testület SZDSZ által delegált tagja, a párt ferencvárosi kampányfőnöke; ezt maga Janás Ferenc tudatta.

MTI Itthon

Ferencvárosi választás: mi következik ebből?

Sem az alacsony részvétel, sem a pártok sorrendje nem meglepő - mondták a ferencvárosi időközi országgyűlésiképviselő-választás eredményéről egybehangzóan az MTI-nek nyilatkozó politológusok vasárnap, de míg Kiszelly Zoltán szerint a pártok a következő uniós és országgyűlési választásokra nézve tanulságokat vonhatnak le a voksolásból, addig Juhász Attila azt mondta: az időközi választásokból nem lehet általános következtetéseket leszűrni.

Vélemény

Szent-Iványi: „Ferencvárosi választóink szavazzanak valamelyik demokratikus pártra"

A szabaddemokraták a gazdasági válság megoldására javaslatokat várnak a kormánytól – jelentette ki Fodor Gábor pártelnök az SZDSZ szombati sajtótájékoztatóján. Szent-Iványi István John Emese szereplését összefüggésbe hozta az önkormányzati botrányokkal, és felszólította a liberális szavazókat: a következő fordulóban „valamelyik demokratikus pártra” adják le voksukat.

Ritka pillanatok: Mészáros Lőrinc focimeccset értékel

Ritka pillanatok: Mészáros Lőrinc focimeccset értékel

Kovács Zoltán értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar

Kovács Zoltán értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar

Viharos szelet hoz a kedd

Viharos szelet hoz a kedd

Radar360: Szabad színházakért tüntettek, ellenzéki városok szövetkeztek

Radar360: Szabad színházakért tüntettek, ellenzéki városok szövetkeztek

Nekiment az Egységes Közlekedési Szakszervezet a BKK-nak

Nekiment az Egységes Közlekedési Szakszervezet a BKK-nak

Így is lehet: ehető pohárban érkezik a kávé az egyik légitársaságnál

Így is lehet: ehető pohárban érkezik a kávé az egyik légitársaságnál