Vasárnap többfelé várható havazás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vasárnap eleinte változóan felhős lesz az ég, majd nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és a délután második felében a Nyugat-Dunántúlon már többfelé várható havazás - jelentette az Országos Meteorológia Szolgálat.

Szombaton több helyen felszakadozik a felhőzet, főként nyugaton és a középső országrészben valószínű szórványosan havazás, hózápor. Vasárnap eleinte változóan felhős lesz az ég, majd nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és a délután második felében a Nyugat-Dunántúlon már többfelé várható havazás. Kezdetben helyenként megerősödik az északi szél, vasárnap gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és -9 fok között, az Északi-középhegység térségében és a Tiszántúlon -10 fok alatt várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 fok körül alakul.

Időjárási helyzet Európában

Izland térségében többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására a Brit-szigetek északi felén, a Skandináv-félsziget nyugati területein változékony, felhős, szeles az idő. Ciklon örvénylik a Fekete-tenger keleti medencéje felett is, helyenként zápor, zivatar alakul ki, a ciklon hátoldalán pedig havazik. Sekély ciklon hatására havazik az Alpok és a Kárpátok térségében is. A kontinens nyugati és északkeleti területeinek időjárását ugyanakkor magasnyomás alakítja.

A változóan felhős égből számottevő csapadék sehol sem fordul elő. Míg a Pireneusi-félszigeten már 13 és 19 fok közé melegszik fel a levegő, addig a szárazföld keleti felén napközben is fagy, északkeleten a legmagasabb nappali hőmérséklet helyenként a -5 fokot sem éri el. Vasárnap estig a Kárpát-medencében kezdetben még az említett sekély ciklon hatására lehet elszórtan kisebb havazás, vasárnap napközben pedig északnyugat felől egy melegfront érkezik, amely már többfelé okoz havazást.