szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

„Brüsszel után, ahol Magyarország két legfontosabb szövetségesét, az Európai Uniót és a NATO-t kerestem fel, Bécsbe jöttem, az országunk számára legfontosabb bilaterális partnerhez” – mondotta Bécsben a magyar miniszterelnök, aki kedd délután tárgyalt az osztrák kancellárral, Werner Faymann-nal.

Összehangolt fellépést beszéltek meg a gazdasági, pénzügyi válság ellen, kölcsönösen fontosnak mondták az osztrák bankok magyarországi jelenlétének biztonságát. Megegyeztek, hogy a két kormány szeptember vagy októberben közös ülést tart majd Bécsben, egyik témájuk a heiligenkreuzi szemétégető lesz. Bajnai Gordon köszönetet mondott a kancellárnak azért, hogy a Rába az utóbbi időben jelentősen tisztult.

Lapunk kérdésére, hogy a kormányfők megtárgyalták-e a Mol-részvények váratlan eladásának ügyét, az osztrák kancellár azt válaszolta, hogy az OMV önálló vállalat, önállóan döntött. Mindazonáltal hangoztatta, hogy a kétoldalú energetikai együttműködést nagyon fontosnak tartják, különösen a Nabucco-programban. Bajnai azt mondta, az ő kormánya legalább annyira sérelmezi az osztrák olajvállalat lépését, a Mol-részvények váratlan és előre be nem jelentett eladását a Szurgutnyeftyegaz orosz vállalatnak, mint ahogy azt előző magyar kormány is tette. „Mobiltelefonszámokat cseréltünk – így a magyar miniszterelnök - , s az egyik sürgős témája a telefonbeszélgetésnek éppen az energetikai együttműködés lesz."

Földvári Zsuzsa / Bécs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Saját zsebére játszott a Mol-eladással az OMV-vezér?

Bennfentes kereskedés és a piac manipulálásának gyanúja miatt nyomoz az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer ellen. A felügyeletnek szemet szúrt, hogy az osztrák olajvállalat első embere március 23-án 620 444 euróért vásárolt saját vállalatának részvényeiből, azon a napon, amikor a Profil című hetilapban egyértelműen állította, hogy az OMV az idén mindenképpen megtartja Mol-részvényeit.

MTI Világ

"A Szurgut Mol-beli részvényvásárlása az EU elleni lépés"

A Szurgutnyeftyegaz orosz cég részvényvásárlása a Mol-ban az EU területére irányuló ellenséges lépés, jóllehet a moszkvai külügyminisztérium hétköznapi piaci tranzakciónak nevezte - írta szerdai elemzésében a Jamestown Alapítvány nevű washingtoni agytröszt.

MTI Gazdaság

A magyarok szerint a Szurgutnyeftyegaz a Gazprom strómanja

A Kommerszant című orosz gazdasági lap a címoldalán kezdődő cikkben számolt be hétfőn arról, hogy folytatódik a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvásárlása körüli botrány, amennyiben a magyar politikusok új verzióval álltak elő a vásárlás okairól, és azt vélik látni mögötte, hogy Oroszország akadályozni akarja a Nabucco terv megvalósulását, amelynek a Mol is részese.

MTI Gazdaság

Mol: az oroszok háborognak, hogy a Szurgut nem szavazhat

A Kommerszant és a Vedomosztyi című orosz gazdasági lap egyaránt a legújabb botránynak nevezte, hogy a Szurgutnyeftyegaz egyelőre nem került be a Mol részvényeseinek jegyzékébe, és ezért nem szavazhat a csütörtökre tervezett Mol-közgyűlésen.