szerző:
MTI

Határozatképtelenség miatt nem tárgyalták a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentési kérelmét kedden - mondta az MTI-nek Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke. A Duna Televízió vezetője, Cselényi László abban bízik, hogy a javaslat ezzel végleg lekerül a médiahatóság napirendjéről.

Majtényi László közlése szerint a Fidesz által a testületbe delegált Szalai Annamária írásban jelezte, hogy nem vesz részt az ülésen, míg az MSZP-jelöléssel bejutott Gyuricza Péter és Ladvánszky György telefonon közölte ugyanezt; ezzel a 14 leadható voksból csak 6 állt rendelkezésre a munkakezdéskor, ezért bezárta az ülést. (Az ORTT paritásos szavazati arányai alapján jelenleg a két MSZP által delegáltnak 3-3, a többieknek - köztük az elnöknek - 2-2 voksa van.) Legközelebb jövő szerdán kerülhet terítékre a téma; "nagyon remélem, hogy akkor határozatképesek leszünk, mert az a dolgunk" - mondta. Emlékeztetett arra: lényegesnek tartja, hogy a döntés előtt egyeztessenek az érintettekkel.

Gyuricza Péter az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, azért nem vettek részt az ülésen, mert Szalai Annamária előre jelezte, nem tud ott lenni, s egyúttal kérte, hogy tíz érdemi napirendi pontot távollétében ne tárgyaljanak; "nem tudunk mást tenni, mint hogy ezt tiszteletben tartjuk" - tette hozzá.

Máris temette a díjcsökkentési javaslatot Cselényi László, a Duna Televízió elnöke, aki kijelentette: "a kérdés - remélhetőleg végleges - napolását én a nyilvánosság és a működő sajtószabadság diadalának tekintem", s megtoldotta ezt azzal, hogy "a testületi tagok ezzel bizonyították, hogy képesek függetleníteni magukat pártoktól és érdekcsoportoktól".

Egymással párhuzamosan fut két anyag a témában, formálisan ugyanis nem került le az ORTT napirendjéről az az indítvány, amely megfelezné a két társaság által fizetendő, 1,8-1,9 milliárd forintos összeget. De foglalkoznak azzal az utóbbi időben ennél jóval nagyobb visszhangot kiváltó előterjesztéssel is, amely magát a számítási rendszert alakítaná át, fix összeg helyett a nettó árbevétel arányában határozná meg a kötelezettséget. (Az utóbbit jegyző, az SZDSZ javaslatára a médiahatóságba választott Tímár Jánost az MTI-nek mindeddig nem sikerült megszólaltatnia.)

A tévék esetében 3,5, az országos rádióknál 10, míg a regionálisaknál és a helyieknél 7 százalékos arányt rögzítene a javaslat, amely csak a legkisebbeknél tartalmazna előre meghatározott összegű - évi 50 ezer forintos - kötelezettséget; az Országos Rádió és Televízió Testületnek akkor kellene kezdeményeznie a díj felülvizsgálatát, ha az új alapon számított összeg kisebbnek ígérkezik a jelenleg fizetettnél.

Mindkét megoldást bírálta korábban az ORTT Fidesz és KDNP által delegált tagja mellett a testület elnöke és a köztelevíziók menedzsmentje is; utóbbiak amiatt érintettek a kérdésben, hogy az RTL Klub díja a digitalizációt szolgálja, míg a TV2-ét 70:30 arányban osztják szét a Magyar Televízió (mintegy 600 millió forint) és a Duna TV (mintegy 300 millió forint) között.

A két közmédium vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon azt jelentették be: pereket indíthatnak, ha az ORTT csökkenti a két országos kereskedelmi tévé koncessziós díját, míg az ORTT Fidesz által delegált tagja azt javasolta, hogy a médiahatóság a döntés előtt konzultáljon a Pénzügyminisztérium támogatásokat vizsgáló irodájával arról, hogy a koncepció megfelel-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

Trump bevetette a protekcionizmus prófétáját

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Az indiai női szerepekről látható kiállítás

Az indiai női szerepekről látható kiállítás