Csempésznek-e "erőszakolós" drogot italokba egy pesti szórakozóhelyen?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Drogot kevernek gyanútlan emberek italába a fővárosi Gödör Klubban - legalábbis ezt állítja egy neten keringő levél. De mit tud erről a nevezett hely és a rendőrség?

"Helló! Tegnap a gödörben egy barátnőm poharába beleraktak valami drogot, amitől öntudatlan állapotba került. Kórházba vitték. Ez ilyen nagyon suttyó 'megerőszakolós' drog. Utóbb kiderült, hogy a gödörben nem ez volt az első eset mostanában. Úgyhogy sajnos tényleg létezik ilyen" - ez a levél kering a neten, s néhány közösségi szájt üzenőfalán is ezzel intik óvatosságra egymást ismerősök és ismeretlenek.

Megkerestük a levélben nevezett budapesti szórakozóhelyet, igaz-e a e-mailben állított történet. "Nem tudunk róla, hogy bárkivel történt volna ilyesmi, a Gödör felé ezt nem jelezte egyelőre senki, mentőt sem kellett senkihez hívni emiatt. Kizárni persze nem tudjuk, de jelenleg nincs tudomásunk ilyen történetről" - mondta lapunk megkeresésére Kulcsár Andrea, aki azt is hozzátette, hogy feltételezéseik szerint ez egy átverés (hoax), s talán hitelrontás céljával terjeszti valaki. Egyúttal azt is kérte: akinek ilyen történésről tudomása van, jelezze feléjük.

A városi legenda jellegre erősít rá a rendőrség lapunkhoz eljuttatott válasza is: a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószer Bűnözés Elleni Szolgálatához és az V. kerületi Rendőrkapitányságára a fenti esettel kapcsolatosan nem érkezett bejelentés - tudatták.

A köznyelvben folyékony extasynak nevezett GHB-t (gamma-hidroxid-butirát) orvosi célokra használták, elsősorban az alkholomegvonás tüneteinek enyhítésére, alvászavar kezelésére, de kellemetlen mellékhatásai miatt a legtöbb országban ma már betiltották, legálisan sehol sem lehet hozzájutni. A szerről annyit azért lehet tudni, hogy gyorsan hat, elég kis mennyiséget fogyasztani belőle, használói vágy- és gyönyörfokozónak tartják. Alig fél gramm már jelentősen csökkenti a gátlásokat, felszabadultságot, eufóriát okoz. A hatás tizenöt percen belül jelentkezik, erőssége a dózis nagyságától függ: 3-5 g már valóban ájuláshoz, alváshoz vezet - írta a Magyar Narancs egy 2004-ben megjelent cikkben. A randidrog-hisztéria már akkor is - ahogy azóta többször - előkerült. A cikk kitér a GHB-t övező legenda kialakulásának okaira is: Max Factor kozmetikai cég alapítójának az unokájáról, Andrew Lusterről kiderült ugyanis, hogy 1996 és 2000 között több lányt is megerőszakolt a lakásában, akiket előtte GHB-vel kábított el, s jelenleg 124 éves börtönbüntetését tölti.

Vannak olyan történetek, amelyek igazolják: a GHB-t használták már randidrogként, de egy 2007-es tanulmány már sarkosabban fogalmazott: azok a nők, akik azt állítják, hogy „randidrog” áldozatai lettek, valójában nagyon részegre itták magukat és ennek köszönhetik, hogy aztán olyat tettek velük, amit később maguk is megbántak, mi több, szégyellnek – ezt állította egy brit szaklapban, az Emergency Medicine Journalban ismertetett kutatás 2007-ben. A cikkben azt írták: voltak már olyan esetek, hogy a drogot a most nálunk is keringő levélben leírt módon használták föl, de messze nem annyi esetben, ahogy azt állítják sokan.