szerző:
hvg.hu

Budapest Zöld Térképe már hozzáférhető a neten: hol van park, turkáló, bicikliút vagy éppen használtcikk bolt - többek között ezeket keresheti ki a tudatos fővárosi.

Bár nem minden részletében, de már elérhető Budapest Zöld Térképe. A környezetbarát és felelős életmód színtereit gyűjtő honlap arról kívánja tájékoztatni olvasóit, hogy hol találhat olyan helyet, szolgáltatást, amely a környezettudatos életmódját segítheti. A szájtot a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) készítette a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán nyert pénzbő, bemutatásának apropóját pedig az adta, hogy néhány nap múlva, október 5-én lesz a habitat világnap, amely életkörülményeink javítására figyelmeztet.

A térképoldalon a pihenésre alkalmas zöldfelületek, piacok, tanösvények, kulturális központok, ökoboltok mellett az egészséges élelmiszereket kínáló étkezdék és fair trade üzletek is helyet kapnak majd. A fővárosi zöldtérképen hétfőtől már a feltöltött információk 90 százaléka elérhető lesz. 31 kategóriában kereshetnek az odalátogatók: a szelektív hulladékgyűjtő állomások mellett az ivókutakat, a sportolási lehetőségeket, turkálókat, helyi kulturális értékeket is feltüntetik, s a magyar kezdeményezés három új ikont is beillesztett: a teleházak, állatmenhelyek és kisvasutak jelölése újdonság ebben a rendszerben.

A kiindulási cím megadásával könnyen megtalálhatja a felhasználó, hogy például a 2 kilométeres körzetében hol van biciklijavító. A cél az, hogy a fenntarthatóság, az élhetőbb város, a környezetkímélés, társadalmi szolidaritás színhelyei fórumot kapjanak, információk jussanak el a – magyar mellett angolul is elérhető - ZöldBudapest.hu-n keresztül a fogyasztókig, s olyan cégek is meg tudják mutatni magukat, amelyeknek sem pénzük, sem lehetőségük marketingelni magukat.

A zöldtérkép mozgalom a kilencvenes évek elején indult New Yorkból. Az 1992-es riói csúcsra készülve pattant ki egy dizájner fejéből az az ötlet, hogy zöldszempontból is mutassák meg a várost a találkozóra érkezőknek. Az így megrajzolt térképet a város beceneve után Green Apple Map-nek nevezték. Az ötlet azután gyorsan terjedt, több város is készített ilyen térképet, s 1995-ben életre hívták a Green Map Systemet, amelyhez az elmúlt 14 évben 500-nál is több projekt, 55 ország csatlakozott, s 170 ikonnal dolgoznak ezeken a térképeken, vagyis ennyiféle szempont alapján kereshetnek az érdeklődők például bioboltot, használtcikk-kereskedést vagy éppen kerékpárjavítót.

„A térképek korábban leginkább nyomtatott formában léteztek, mi azonban már azzal a szándékkal pályáztunk 2008-ban, hogy a neten hozzuk létre, kímélve ezzel is a környezetet” - magyarázta a hvg-hu-nak Horváth Gergely, a TVE ügyvezető igazgatója. Azt is elmondta, hogy a fő különbség a 2009 nyarától szintén a neten is elérhető nemzetközi térképekhez képest, hogy a ZöldBudapest.hu közösséget is szeretne szervezni a mozgalom mögé, akik értékelnek, tapasztalatot cserélnek, vagy éppen egymást moderálják az oldalon.

„A térképek általában azt is megmutatják, hol ömlik a szennyvíz a folyóba, s ezért hol nem szabad horgászni, vagy merre vannak dugók a városban. A mi térképünk viszont csak pozitív tartalmat mutat majd, ezt a szemléletet szeretnénk közvetíteni” - magyarázta az oldal bemutatójának sajtótájékoztatóján Horváth Gergely. A Budapesti Turisztikai Hivatal is fantáziát lát a dologban, és bíznak benne, hogy a városba látogató turisták használni fogják az oldalt. "Közel hetven százalékuk ma már neten keresi ki a célállomást, foglal szállást és informálódik" - indokolt Fekete László, a hivatal igazgatója a sajtótájékoztatón.

Egyelőre 4000 adatot töltöttek fel az oldalra, s ezek bővítésében számítanak a felhasználókra. Vagyis bárki ajánlhat helyet, boltot, feltölthet képet, értékelhet és véleményezhet. A moderálással kapcsolatban azt mondta a TVE munkatársa: több önkéntes segítőjük van, de arra is számítanak, hogy a felhasználók egymás információit ellenőrzik majd. Két további szolgáltatás is lesz az oldalán, bár arra még várniuk kell az érdeklődőknek: a kerékpárutak és a forgalomcsillapított övezetek is egy gombnyomással megjeleníthetőek lesznek. A budapesti zöldtérkép egy mintaprojekt, de folynak már tárgyalások más városokkal is, amelyek bevonásával kiszélesíthető és országossá tehető a kezdeményezés - közölték a sajtótájékoztatón a készítők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Már az ügyészség előtt van az ultrafutónő támadójának ügye

Már az ügyészség előtt van az ultrafutónő támadójának ügye

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre