Meghosszabbították Budaházy letartóztatását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghosszabbította április 19-ig a nyomozási bíró a terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt folyó eljárásban Budaházy György előzetes letartóztatását pénteken - közölte Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

A tavaly június óta előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György vonatkozásában - a bíróság álláspontja szerint is - fennáll az eljárás meghiúsításának, illetve a bűnismétlésnek a veszélye, illetve Budaházy jelenléte az eljárásban csak a legszigorúbb kényszerintézkedés fenntartásával biztosítható. A végzés nem jogerős, az ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be. A büntetőügynek jelenleg 16 gyanúsítottja van, akik közül - Budaházy Györggyel együtt - jelenleg 11 személy van előzetes letartóztatásban.
    
Keresztes Imre közlése szerint Budaházy Györggyel szemben a főügyészség a héten további olyan bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte, amelyekkel kapcsolatban a csoport több tagját már korábban gyanúsítottá nyilvánította. Budaházy György panasszal élt a gyanúsításközlés ellen, majd megtagadta a vallomástételt. Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett azért, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - őket megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket. A csoport tagjai Budaházy György utasítására 2007. december 13-a és 16-a között hajtottak végre Hiller István és Kóka János országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen - általuk "figyelmeztető akciónak" nevezett - fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat. 2007. december 16-án az interneten megjelent közleményben figyelmeztették az összes országgyűlési képviselőt arra, hogy "senki nem utolérhetetlen", és ennek tudatában a 2007. december 17-i szavazáson nemmel szavazzanak. 
  
A nyomozóhatóság szerint ugyancsak Budaházy utasítására - aki magát "Katonai Parancsnokság" néven jelölte - 2008. február 7-éről 8-ára virradó éjszaka a csoport tagjai Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen, Sarudon hajtottak végre országgyűlési képviselők ingatlanjai ellen Molotov-koktélos támadásokat, ezzel akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény Országgyűlés általi elfogadását.

Tavaly április 8-án egy miskolci országgyűlési képviselő, egy Szigetváron lakó országgyűlési képviselő és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál helyeztek el Budaházy utasítására a csoport tagjai futball-labdába rejtett pokolgépet. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, amit a rendőrség akadályozott meg. Keresztes Imre közleménye szerint Budaházy és bűntársai a cselekmény elkövetésekor tudatában voltak annak, hogy a robbantásra használni kívánt anyag alkalmas az emberélet kioltására. Az újabb gyanúsítások szerint Budaházy adott utasítást a csoport tagjainak az MSZP kispesti és kőbányai székháza elleni, 2007. október 19-ei Molotov-koktélos támadásokra. A kispesti irodánál a felhasznált palackok nem gyulladtak meg, így végül csak százezer forint kár keletkezett az épületben. A kőbányai székháznál félmillió forint volt a kár.

Szintén meggyanúsították a héten Budaházyt azzal, hogy ő adott utasítást a "Vörös Csepel" nevű csepeli szórakozóhely elleni 2007. december 5-i Molotov-koktélos támadásra. A szórakozóhely részben kiégett és másfél millió forint kár keletkezett. Az új gyanúsítások között szerepel a Hollán Ernő utcai Broadway jegyiroda elleni, 2008. április 1-jén elkövetett Molotov-koktélos támadás. A jegyiroda kiégett, 3 millió forint kár keletkezett.
 
A nyomozó ügyészek szerint a belvárosi Action Bár elleni, 2008. június 27-én elkövetett, 300 ezer forint kárt eredményező Molotov-koktélos támadásra is Budaházy György adott utasítást, továbbá a VIII. kerületi Magnum Fittnes Szalon elleni 2008. július 2-ai Molotov-koktélos támadásra is. Ugyancsak az ő megbízására követték el a Szilvásy György lesencefalui ingatlanja elleni támadást, valamint Csintalan Sándor bántalmazását. 
 
A Központi Nyomozó Főügyészség Budaházy Györgyöt mindezek alapján terrorcselekmény bűntettével, robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntettével, emberölés előkészületének bűntettével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítja. A nyomozóhatóság szerint Budaházy György a cselekményeket bűnszervezetben, annak vezetőjeként követte el.