szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés kedden a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával fejezte be munkáját. Az LMP figyelmeztetett, hogy a leginkább a szlovák kisebbséget érintené a változtatás, ezért az átgondolandó.

Az önkormányzati képviselő-testületek létszámcsökkentése után a kisebbségi önkormányzati képviselők számát mérsékelné a kereszténydemokrata Hargitai János és Szászfalvi László indítványa. Ennek értelmében már októberben a jelenleginél kisebb létszámú kisebbségi önkormányzatok jönnének létre. A törvénymódosítás keddi általános vitájában tartott expozéjában Hargitai János elmondta: Magyarországon több mint kétezer településen működik kisebbségi önkormányzat, így a kisebbségi képviselők száma meghaladja a tízezret. Indítványuk alapján a településeken ötről háromra, a megyékben és a fővárosban kilencről ötre csökkenne a kisebbségi önkormányzati képviselők száma. Az országos kisebbségi önkormányzatok létszáma változatlanul 15 és 53 közötti lehetne, de összességében csökkeni fog - fűzte hozzá. Hargitai János arra is kitért, hogy a javaslat benyújtása előtt egyeztettek az országos kisebbségi önkormányzatok vezetőivel, és a törvényjavaslat célját Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is támogatja.

Az LMP-s Karácsony Gergely felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a kormánytöbbséghez tartozó képviselők ebben a javaslatban a minőségi problémák helyett a mennyiségi gondokat próbálják orvosolni. A politikus számításai szerint a képviselői helyek számának csökkentése a legnagyobb arányban a szlovák önkormányzati képviselőket érintené, ezért Karácsony Gergely arra kérte képviselőtársait, hogy gondolják át a javaslat szükségességét. Hozzátette: hosszú távon egy az "etnobizniszt" jobban kizáró rendszer kialakítására lenne szükség.

Értelmetlennek és hibásnak tartja a javaslatot az MSZP

A szocialista Nemény András felszólalásában értelmetlennek, hibásnak és rossz üzenetet hordozónak nevezte a kisebbségi önkormányzati képviselők számát mérséklő javaslatot, amelynek visszavonását kérte frakciója nevében. A politikus etikai természetű kifogásként értelmezte a valódi egyeztetések elmaradását, továbbá nem értett egyet azzal, hogy így költségcsökkentést lehetne elérni, hiszen az összesen 1,5 milliárd forintos költségtérítésre továbbra is jogosultak maradnak a kisebbségi önkormányzatok képviselői. Nemény András politikai, stratégiai problémaként értelmezte, hogy amennyiben Magyarország rosszul bánik saját kisebbségeivel, akkor rontja a határokon túl, kisebbségben élő magyarok helyzetét.

A kormánypárti Gulyás Gergely felszólalásában egyetértett azzal az indítvánnyal, hogy a kisebbségi önkormányzatokra is ki kell terjeszteni az általános önkormányzatokra vonatkozó létszámcsökkentést. Szerinte az így létrejövő testületek működőképesek, törvényi feladataik ellátására alkalmasak maradnak. A KDNP-s Szászfalvi László (az egyik előterjesztő) szintén frakciója támogatásáról biztosította az előterjesztőket, továbbá megjegyezte, hogy a javaslat benyújtását hosszú évek tárgyalásai előzték meg.

A jobbikos Szávay István frakciója támogatásáról biztosította a javaslat benyújtóit, ugyanakkor furcsának nevezte az arról szóló egyeztetés menetét. A képviselő szerint a javaslat "állatorvos lova" annak az "eszeveszett kapkodásnak", amit a kormánytöbbség az elmúlt időben törvénykezés címén folytat. Hozzátette: jelen esetben a törvényjavaslat benyújtása után ültek le egyeztetni az országos kisebbségi önkormányzatok vezetőivel, így az a "komikus" helyzet állt elő, hogy a benyújtott törvényjavaslatot egy frakciótársukkal kellett kijavíttatniuk. 

Az elnöklő Jakab István ezt követően lezárta az általános vitát, majd berekesztette az ülésnapot. A Ház következő héten folytatja munkáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az LMP támogatja a Jobbik Trianon-vitanapját

Az LMP támogatja a Jobbik arra vonatkozó kezdeményezését, hogy Nemzeti együttműködés a Kárpát-medencében címmel politikai vitanapot tartson az Országgyűlés június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulóján.

MTI Itthon

Egymilliárdra emelné a kampányra fordítható összeget az LMP

Jelölőszervezetként egymilliárd forintra emelné az országgyűlési választási kampányra fordítható összeget az LMP. Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese az Országgyűléshez benyújtott javaslatában 60 napban szabná meg a kampány idejét.

MTI Itthon

LMP: a Fidesz sűríti a titokerdőt

Az LMP azt akarja elérni, hogy a jövőben is megmaradjon az ÁSZ joga az llami tulajdonú vállalatok felügyelőbizottsági elnökének megnevezésére, s három módosító javaslatot nyújtanak be az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló törvényjavaslathoz.

Fürjes Judit Vélemény

Karácsony Gergely: bennünket az emberek egyelőre inkább szeretnek, mint becsülnek

Az LMP támogatja a kettős állampolgárságot, a Trianonról szóló június 4-i vitanapot, amelyet a Jobbik javasolt, de nem ért egyet a Fidesz Nemzeti Együttműködésről címmel előterjesztett nyilatkozatával. Nyílttá tenné a kampányfinanszírozást, igazságosabbá a választási rendszert. Minderről Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese beszélt a hvg.hu-nak adott interjúban.

MTI Itthon

Kormányprogram: "jókívánság-gyűjtemény" és "közhelyparádé"

Mesterházy Attila szerint a Fidesz kormányprogramja a nemzeti szemfényvesztés programja, éppen a lényeg hiányzik belőle, hogy miként oldják meg a problémákat. "Nincsenek konkrétumok, a határozati javaslat jókívánság-gyűjtemény" - ezt már az LMP egyik vezérszónoka mondta. Míg Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint unos-untalan elismételt paneleket tartalmaz a leendő kormány programja.

Elengedték az infarktusa miatt rossz helyen parkoló nő bírságát

Elengedték az infarktusa miatt rossz helyen parkoló nő bírságát

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Késelés történt az éjjel Zuglóban

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna