szerző:
MTI

Az Országgyűlés a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Ma parlamenti emlékülés lesz.

2010. május 31-én az Országgyűlés a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Sólyom László köztársasági elnök június 3-án írta alá a törvényt, amely pénteken lép hatályba.

Emlékülést tart ma az Országgyűlés a 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulóján; a megemlékezésen beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök. Az emlékülésen az MSZP-frakció nem vesz részt, mert nem ért egyet azzal, hogy a frakciók nem kapnak szót, és külön tart trianoni megemlékezést pénteken a Liszt Ferenc téri Ady Endre szobornál.

Az ülés, amelyet délután fél ötkor, a szerződés kilencven évvel ezelőtti aláírásának pontos időpontjában tartanak, harangzúgással, a nemzeti zászló és a történelmi zászlók bevonulásával, majd a Himnusszal kezdődik. Ezután Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke köszönti az megjelenteket, majd Sólyom László köztársasági elnök emlékező beszéde következik, végül Német László nagybecskereki megyéspüspök szólal fel. Felolvassák a június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánító a nemzeti összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvényt, amelyet a parlament hétfőn fogadott el. Az emlékülés a Szózattal, majd a nemzeti zászló és a történelmi zászlók kivonulásával zárul. Az emlékülés után, este hat órakor a Szent István-bazilikában ökumenikus mise lesz, amelyet Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrál.

Schmitt Pál házelnök május 18-án jelentette be, hogy a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulója alkalmából, június 4-re parlamenti emlékülés megtartását kezdeményezi.
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Tech

Trianon és a béke államai – mi lett velük?

„Koncepciók államról és nemzetről a Kárpát-medencében Trianon óta” címmel tartanak csütörtökön és pénteken kétnapos konferenciát a Budapesti Francia Intézet és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezésében. Az Akadémián zajló tanácskozás megrendezésében a Budapesti Szlovák Intézet is részt vett. A konferencián magyar, francia, osztrák, román és szlovák történészek tartottak, tartanak előadást.

Gerlóczy Ferenc Vélemény

"Trianon kollektív narcisztikus sérülése a magyarságnak"

Trianon a magyarság közös traumája volt – állítja Pfitzner Rudolf, a 80 éves, Münchenben élő pszichoanalitikus, aki szerint a kilencven évvel ezelőtti traumát el kell fogadni és ki kell beszélni – máskülönben a magyarságnak nem lesz új, európai identitása, hanem továbbra is a régi sebek foglya marad.

MTI Világ

Rendőrök őrzik Slotáék révkomáromi Trianon-emlékművét

Már áll a szlovák Trianon-emlékmű Révkomáromban a szlovák-magyar határ közelében. A több mint másfél méteres kőoszlopot péntekre virradóra állították fel a határátkelő egykori épületeinek közelében az Erzsébet hídra vezető út két oldalát elválasztó középső füves sávban, és jelenleg rendőrök őrzik.

Szegő Iván Miklós Tech

Legendás Trianon – interjú Ablonczy Balázzsal

A Trianon-legendák című kötet szerzőjét, az ELTE művelődéstörténeti tanszékének adjunktusát, Ablonczy Balázst a békeszerződéssel, békediktátummal kapcsolatos tévhiedelmekről kérdeztük. A beszélgetésben szó esik majd vagonlakó menekültekről, Apponyi és Teleki grófról és egy francia kalandorról is.

Szegő Iván Miklós Tech

Trianon-konferencia: meddig tartott az első világháború?

Mikor ért véget az első világháború? 1918-ban vagy 1945-ben? Nálunk mindenesetre csak 1920-ban a trianoni békeszerződéssel, de máshol is még folyamatosan zajlottak a küzdelmek az 1918-as fegyverszüneti egyezmények után. Csak néhány példa: Szovjet-Oroszország, Görögország, Törökország, Lengyelország, de a magyar-román és a magyar-csehszlovák összecsapások 1919-ben is még a térségbeli feszültségeket jelezték. Minderről a Politikatörténeti Intézet szerdai konferenciáján esett szó.

HVG Itthon

Csonka összefogás - a botrány nem marad el

A Nemzeti Összetartozás Napjának hétfői megszavazása nemcsak Trianonra emlékeztet, hanem egyik identitásképző témájától is megfoszthatja a Jobbikot - írja a HVG.

Hosszú nevet vált a Vodafone

Hosszú nevet vált a Vodafone

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt vezet

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt vezet

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Tizenkét településen sem tudtak polgármestert választani

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Két nappal a fia halála után színpadra állt Csuja Imre

Fucsovics Márton visszalépett a stockholmi tenisztornán

Fucsovics Márton visszalépett a stockholmi tenisztornán

Győr, a győztesek nélküli város

Győr, a győztesek nélküli város