Az érdiek harca egy befektetővel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta

Egy ideig nem akar a képviselőtestület elé állni az érdi polgármester újabb, a volt katonai lőtér fejlesztéséről szóló koncepcióval, miután az eddigi elképzelések megbuktak. A terület tulajdonosával szemben a lakosság részéről leginkább azt vetették fel, hogy nem ad megfelelő kompenzációt a városnak. A befektető, Valkó Csaba egy másik munkája, a Rác fürdő felújítása kapcsán különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz az ügyészség.

A Pest megyei városban vita robbant ki a volt katonai lőtér hasznosításáról. A Rác fürdő miatt a rendőrségre citált Valkó Csaba lakóparkot szeretne, ám a helyiek nem akarnak olyan mértékű beépítést, mint az a tervekben szerepel.

Az érdi lőtér Érd és Sóskút közigazgatási területén helyezkedik el. Az előbbi településhez tartozó részt megosztották, s az egyik telekre – miután az önkormányzat nem élt az elővásárlási jogával – a Honvédelmi Minisztérium csereszerződést kötött a Geoid-Pld Kft.-vel 2003 decemberében – közölte a hvg.hu-val a tárca. A 16 hektáros ingatlanért a vállalkozás – tárolóval és garázzsal együtt – két óbudai lakást adott. Ezek mintegy 11 millió forinttal többet értek a lőtérnél, ám erre az összegre a Goeid-PLD nem tartott igényt.

Az interneten megtalálható vélemények szerint azért lehettek ilyen nagyvonalúak a kft. vezetői, mert a különleges lőtér besorolású terület lakó- és vegyes övezetté való átminősítés után sokat érhet majd a számukra. Akár több milliárdot is, amit az önkormányzat elveszített azzal, hogy nem csapott le a telekre – hánytorgatták fel a fórumozók.

A mérnöki tanácsadást és ingatlanértékesítést végző cég többek közt egy fallal körülvett, százlakásos lakóparkot szeretett volna felhúzni, de az érdiek nem kértek a „luxusgettóból”. Az intenzív beépítési javaslatot 2008-ban egy „levegősebb” változat követte, amit a közgyűlés kis többséggel el is fogadott. A Geoid-PLD  azonban egy évvel később ismét megnövelte a felépítendő lakások mennyiségét, ám azt sem az önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Ellenörző Bizottsága, sem a Városfejlesztési, Műszaki és Mezőgazdasági Bizottság nem támogatta.

Természetvédelmi szempont
A lőtér Sóskút felőli része a Natura 2000 területek egyike – írta egy fórumon egy hozzászóló, hangsúlyozva, hogy ezeket az Európai Unió a természeti örökségek megőrzése céljából hozta létre.

A tervet az ellenzők leginkább azért vetik el – mint azt az interneten található fórumokon is olvasható –, mert a terület sűrűn be lenne építve, a környéktől fallal el lenne zárva, kevés zöldfelületet biztosítana, illetve indokolatlanul fokozná az M7 feletti terület közlekedési és infrastrukturális problémáit.

A Geoid-PLD elképzeléseit a Városi Tervtanács (VT) és a Városfejlesztési, Műszaki és Mezőgazdasági Bizottság több alkalommal tárgyalta. Úgy találták, hogy a tervekben több ellentmondás, pontatlanság és csúsztatás található. Összességében pedig – mint azt a tájépítész és a VT elnöke, Mártonffy Gábor is megfogalmazta – nem javasolták a lakóparki beépítést. A közgyűlés határozata szerint a különleges rekreációs területnek besorolt ingatlanon sport- és rekreációs létesítmények kaphatnak helyet. A Geoid-PLD – a polgármesteri fórumról szóló beszámoló szerint – terveiben továbbra is ragaszkodott a kertvárosi lakóterület kialakításához. Aztán tavaly év végére megszületett az a lakó- és rekreációs funkciókat vegyesen megjelenítő változat, amelyet a tervtanács támogathatónak talált.

Ha egy ilyen mértékű beruházás készül, akkor a városi infrastruktúra fejlesztéséhez is hozzá kell járulni a fejlesztőnek. A terület jelenleg is magántulajdonban van, tehát nem a város értékesíti. Érd polgármestere, T. Mészáros András szerint a befektető által a településnek a fejlesztési lehetőségért térítésmentesen felkínált  5 hektáros terület – vagyis az ingatlan 30 százaléka – nagyon is jutányos, hisz ennek piaci értéke könnyen meghaladhatja az 500 millió forintot.

„Ezen a területen az önkormányzat által később megvalósítható lesz a városi lakók által igényelt rekreációs funkció, míg ha a jelenlegi állapot marad, akkor az egész terület gondozatlan, kihasználatlan, így értéktelen” – mondta a polgármester. Hozzátette: a környéken lakók egy csoportja ellenzi a terület magántulajdonosának terveit, de úgy gondolja, hogy ez kósza információk alapján van. T. Mészáros András a félreértések tisztázásáig és a környéken lakó tulajdonosokkal való egyeztetések lezárásáig nem kívánja a képviselők elé terjeszteni döntéshozatalra a kérdést – ez eltarthat még legalább egy fél évig. „Addig a fejlesztővel azt is lehet pontosítani, mit ajánl a településnek a fejlesztési lehetőségért cserébe. Ha a konzultációk során az derül ki, hogy a helyiek nem támogatják a magántulajdonos terveit, akkor marad minden a régiben” – mondta.

Az előző polgármester, Döcsakovszky Béla idején került a lőtér a befektetőhöz. Döcsakovszky a hvg.hu-nak elmondta, késve jutott csak a tudomásukra, hogy a területet a HM meghirdette, s "fityingekért jutott hozzá a magánvállalkozás". Mindazonáltal szerinte semmi nincs veszve. „Mivel a terület értékét növelő átminősítéshez kell az önkormányzat hozzájárulása, a befektető a haszonból, mondjuk annak felével, ellentétezhetné.” A hvg.hu által megkérdezettek sem utasítják el teljesen a fejlesztést, már csak azért sem, mert a városnak jól jönne egy nagy beruházás, hiszen Érd 5,3 milliárd forintos kötvénykibocsátást hajtott végre, ami nagy terhet jelent.

A Geoid-PLD Kft. részéről csak Reska Jánost értük el. Az ügyvezető azonban azt közölte, még ha nem látszik is a cégnyilvántartásban, ő körülbelül egy éve eljött a cégtől, így nem tud nyilatkozni a lőtér ügyéről. Szintén elhárította az érdeklődést a szombathelyi Gyurcsik Gábor, aki tulajdonostársához, Valkó Csabához irányított minket. Az üzletembert nem sikerült elérnünk.

Valkó neve a Rác fürdővel kapcsolatban vált ismertté, ami miatt egyébként a Fidesz bejelentést tett a legfőbb ügyésznek. A párt szerint ugyanis a fürdő felújítása közben jelentős vagyont veszthetett a főváros. A beruházásra ugyanis a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) létrehozta a hárommillió forint törzstőkéjű kft.-t, amely az állammal szemben megkapta a beruházási jogot. A cég 75 százaléka magánkézbe került, s földhasználati joghoz jutott. A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt indult ügyben a nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányságon folyamatban van.

Hozzászólások