Önálló főpolgármester-jelöltet állít az LMP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Önálló főpolgármester-jelöltet indít az októberi önkormányzati választáson a Lehet Más a Politika (LMP), de nevekről hivatalosan még nem beszéltek a párt szombati rendkívüli kongresszusán – mondta a budapesti tanácskozáson tartott szimpátiaszavazás eredményét ismertetve Csiba Katalin választmányi szóvivő.

Közlése szerint az LMP az őszi választások során fővárosi és megyei szinteken nem fog együttműködni más parlamenti pártokkal. Arra a felvetésre, hogy a sajtóban megjelent Jávor Benedek, mint lehetséges főpolgármester-jelölt neve, azt mondta: a képviselő kiváló jelölt, de rajta kívül más kiváló jelöltjeik is lehetnek párton belül, illetve kívül azok közül, akik hitelesen képviselik az LMP programját.

A sajtótájékoztatón a választmány másik szóvivője, Tordai Bence kijelentette, semmiképp nem támogatják a szocialisták jelöltjét, de ha az MSZP támogatni akarja az övékét, azt megteheti. Véleménye szerint az is jelzi, hogy a szocialisták korábbi szavazói számára támogatható lesz az LMP jelöltje, hogy az elemzők az LMP parlamenti frakciójának munkáját tartják a legfelkészültebbnek.

A főpolgármester-jelölt megnevezésének folyamatáról elmondta, hogy a budapesti területi szervezetek küldöttei  regionális kongresszuson döntenek majd. A megyei listákról, illetve a megyei jogú városok polgármester-jelöltjeiről szintén regionális kongresszusok döntenek.

Hozzátette, helyi szinten nem zárják ki az együttműködést más pártokkal, de olyan pártok jelöltjeit biztosan nem támogatják majd, akik "elvetik az egyenlő emberi méltóság elvét, akik nem tartják tiszteletben a demokratikus normákat". Tordai Bence elmondta azt is, hogy programjukról civil szakmai szervezetekkel egyeztettek.

Hozzászólások