szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az Alkotmánybírósághoz fordul a különadó miatt, amelynek szabályai - mivel az államfő aláírta az erről rendlkező törvényt - hatályba léphetnek.

"Miután az államfő úgy ítélte meg, hogy nem utalja a törvényt előzetes normakontrollra - ez rövid határidőt biztosított volna annak, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy a törvény alkotmányos-e, vagy nem-, így arra kényszerülünk, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljunk. Ezt ezen a héten megtesszük" - áll a szervezet közleményében. A PDSZ aggodalmának ad hangot a különadó törvényi szabályai okán, az azt tartalmazó törvénycsomag hatályosulása miatt.

Emlékeztetnek arra, hogy a különadóról szóló törvényelemeket a PDSZ folyamatosan bírálta azért, mert azok "eltalálhatják azokat, akiket a társadalmilag igazságtalan kifizetések megszüntetésnek alapelve nyilván nem célzott meg". A PDSZ által az országgyűlés illetékes bizottságaihoz eljuttatott javaslatainkból a gazdasági bizottság által támogatott, ám még aznap a plenáris ülés által leszavazott módosító javaslat készült. A zárószavazás előtti módosításra való felkérésünket a képviselők nem támogatták - fűzik hozzá.

Rögzítik, a PDSZ továbbra is aktívan lép fel annak érdekében, hogy a vonatkozó különadó-szabály már az őszi ülésszakban módosuljon: az alacsony és átlagos fizetésű, a köz érdekében hosszú ideig tevékenykedő munkavállalókat ne sújtsa, "vagyis forduljon igazságos irányba".

Schmitt Pál szerdán jelentette be, hogy - más jogszabályokkal együtt - aláírta a gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot. A törvény kihirdetését követő 44. napot követő hónap első napján lép hatályba az a rendelkezés, amely szerint 98 százalékos különadó sújtja a közszférában a végkielégítéseket és egyes jövedelmeket (például a felmentési időnek munkavégzési kötelezettséggel nem járó részre kifizetett munkabért, illetményt, az előző évi szabadságmegváltást), de a szabályozás a 2010. január 1-jétől megszerzett jövedelmekre vonatkozik.

A törvény szerint október 1-jétől kell megfizetni ezt a különadót, azaz, aki eddig a határidőig megkapta az adó alá vont pénzt, annak október 31-ig vissza kell fizetnie a megszerzett jövedelem 98 százalékát; aki e határidőt követően jogosult végkielégítésre, annak a munkáltató (kifizető) már automatikusan levonja a különadót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Adóváltozások augusztus 1-jétől: Schmitt aláírta a csomagot

Augusztusban megszűnik a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra vonatkozóan, visszamenőlegesen csökken a társasági adó, szeptemberben pedig a közszférában életbe lép a bérplafon, és különadót kell fizetniük a bankoknak - egyebek mellett ezt tartalmazza a Schmitt Pál államfő által aláírt gazdasági és pénzügyi törvénycsomag.

Hírek

Végkielégítés és különadó – hogyan kell számolni?

Különadómentes a havi egymillió forint alatti jövedelmek alapján fizetett végkielégítés, amennyiben nem haladja meg a 4 hónapot. Az erről szóló törvényjavaslatot pénteken terjesztették be. De kiknek kell 98 százalékos különadót fizetnie és mekkora összegtől?

MTI Itthon

A pedagógusok az államfőhöz fordulnak a 98 százalékos különadó miatt

Az államfőhöz fordul előzetes normakontrollért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a végkielégítéseket kétmillió forint felett 98 százalékos különadóval sújtó törvénymódosítás miatt - jelentette be Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Egy 4 éves fiú halála miatt nyomozott a brazil rendőrség, feltörték a gyanúsítottak iPhone-jait

Egy 4 éves fiú halála miatt nyomozott a brazil rendőrség, feltörték a gyanúsítottak iPhone-jait

20 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt egy amerikai milliárdos

20 milliárd dollárt bukott egyetlen nap alatt egy amerikai milliárdos