szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint a jövő évi költségvetés szombaton bejelentett fő irányai rövid időn belül a harmadik csapást mérik a magyar középosztályra és munkavállalókra.

A párt szerint a középosztályra és munkavállalókra mért első csapás a magánnyugdíjpénztári befizetések elterelése volt az állami rendszerbe. A büdzsétervezet erre rátesz egy lapáttal: ma már a 3 millió magánnyugdíjpénztári tag 90%-ának erőltetett menetben történő visszaléptetése a cél az állami rendszerbe. Az LMP szerint e lépés alapjaiban ássa alá a szerződéses, jogállami viszonyokba vetett bizalmat.

A pártnál úgy vélik, a második csapást a középosztályra és a munkavállalókra az október közepén beterjesztett adótörvény-javaslatok jelentették, melyek kedvezményezettjei a társasági adókedvezményt kapó nagyvállalkozások és a legmagasabb jövedelműek.

Ma pedig Matolcsy György miniszter egy harmadik csapást is mért a munkavállalókra, így az LMP, amikor a közösségi intézményeknél 20-30 ezer fős leépítéseket helyezett kilátásba, a dologi kiadások jelentős megkurtítása mellett.

A három csapás politikája súlyosan hátrányos helyzetbe hozza a megtakarításaikat és munkahelyüket elvesztő munkavállalókat, és nem jelent érdemi enyhítést a járulékokat tisztességesen fizető munkaadóknak - vélik a pártnál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Költségvetés 2011: család, üzleti szféra, elbocsátások közszférában

A jövő évi költségvetés GDP-arányos eredményszemléletű hiánya 2,94 százalék lesz - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón, ahol azt is megtudhattuk: a 2011-es költségvetés a családok erőteljes támogatását, az üzleti szféra levegőhöz juttatását, és a közszféra karcsúsítását tűzi ki célul.

Hírszerző/FH Gazdaság

A kormány döntött a jövő évi költségvetés alaptételeiről

Nagy Anna a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, a kormány szerdai ülésén elfogadta a jövő évi költségvetés alapszámait. A kormányszóvivő hozzátette: tartani fogják a 3 százalékos hiánycélt, ám további részletekről a nemzetgazdasági miniszter ad a későbbiekben tájékoztatást.