Soha nem jutott még ennyi pénz a roma diákoknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előző kormány által működtetett Roma Integrációs Tanács utódjaként Roma Koordinációs Központ alakul - tájékoztatott a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdán, egy roma integrációval foglalkozó konferencia első napján Esztergomban.

Balog Zoltán elmondta, hogy a 25 tagú szervezetben a cigányság képviselői mellett helyet kapnak a felzárkózás ügyében tenni kívánó civil szereplők, az egyházak, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és a kormányzat tagjai.

A romák felzárkózását előmozdító intézkedések közül az államtitkár kiemelte, hogy javaslataik elfogadása esetén annyi forrás jut a cigány tanulóknak adható ösztöndíjakra, amennyi még soha nem volt a költségvetésben.

Balog Zoltán konkrét összeget a parlamenti szavazás előtt nem kívánt megnevezni, de alapelvként elmondta, hogy a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és az Útravaló program ösztöndíjainak előnyeit ötvöznék. A korábbi gyakorlattal ellentétben nem segélyt adnának, és nem csak a kimagasló tanulmányi eredményeket díjaznák. A felzárkózás érdekében inkább azokat támogatnák, akik önmagukhoz képest érnek el jelentős javulást tanulmányaikban. 

Az államtitkár elmondta, hogy megállapodást kötnének az egyházakkal a felzárkózást szolgáló iskolarendszer és a szociális tevékenység támogatására, valamint lehetővé tennék, hogy az egyházak is foglalkoztathassanak közmunkásokat.