Bayer Szlovákiából számlázott Esztergomba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Újságírói tevékenységéért szlovák cégén keresztül számlázott Esztergomban Bayer Zsolt - tudta meg a hvg.hu.

A hvg.hu birtokába jutott dokumentumok szerint Bayer Zsolt az Esztergomi Hirdető Kft.-nek dolgozott több hónapon keresztül, s tette mindezt 300 ezer forintos megbízási díjért. A szerződésből nem derül ki, hogy ez havi, vagy a szerződésben jelzett 2009. február 2. és július 31. közötti időszakra szóló összeg.

A megbízási szerződésben az is szerepel, hogy „a feladat ellátása során a vállalkozó a főszerkesztő (felelős szerkesztő) utasításai szerint jár el. A szakszerűtlen vagy célszerűtlen utasítást kifogásolhatja, és azt teljesíteni csak akkor köteles, ha az utasítást a kifogás ellenére az utasítás adója írásban is fenntartja”.

Az újságíró egy Szlovákiában bejegyzett cégen, a Tribe S.R.O.-n (vagyis kft.-n) keresztül számlázott. A szerződés érdekessége, hogy 2009 februárjától él a megbízás, de – vélhetően figyelmetlenségből – az maradt benne, hogy 2008 februárjában kezdi a munkát a vállalkozó.

A céggel szerződésben álló Esztergomi Hirdető Kft. a Strigonium Holding tagcége. Előbbi intézi – honlapjuk tanúsága szerint – az Esztergomi TV hirdetéseit és a városban kihelyezett óriásplakátok reklámhelyeinek értékesítését, az önkormányzati híreket közlő Hídlap kiadását. (A szeretgom.hu összegyűjtötte, hogy a város Meggyes Tamás regnálása alatt mennyit költött a helyi médiára. Az egykori polgármester premizálási szokásai miatt pedig éppen most indul nyomozás.)

Bayer Zsoltot többször is kerestük az üggyel kapcsolatban, sikertelenül.

Bayer még 2009 októberében is írt cikket a Hídlapba, akkor jelent meg a Dózsafalva című anyaga, amit a Magyar Hírlap is átvett és ami miatt számos sajtópert vesztett mindkét orgánum. Bayer ellen rágalmazás miatt több személy feljelentése nyomán is büntetőeljárás folyik az Esztergomi és a Veszprémi Városi Bíróságon. Ezen kívül polgári perben, nem jogerősen, első fokon a cikkben említett egyik magánszemély számára 3 millió forint nem vagyoni kártérítést is megítélt már a bíróság.

Szintén 2009-ben derült ki: az ismert jobboldali publicista cége Szlovákiában van bejegyezve, autójának is szlovák rendszáma van. „Elviselhetetlenek az itthoni adók és úgy általában az itthoni körülmények” – indokolta írásában akkor Bayer Zsolt, hogy a cége után fizetett adóival miért a szomszédos szlovák államot gazdagítja, s miért nem a magyart. Akkor arról is értesítette a közt, hogy hazahozza cégét és lecseréli rendszámát. A nyilvános szlovák cégjegyzékben még megtalálható a cég, de azt nem tudjuk, hogy ez a jelenlegi állapotot tükrözi-e.